Jack Lahne: ”Kommer aldrig spela för något annat Stockholmslag”

Han har spelat 14 allsvenska matcher, gjort tre mål och är Brommapojkarnas bästa offensiva vapen. Idag fyller Jack Lahne 17 år. Fotboll Sthlm har träffat honom.

Annons

Brommapojkarna är inte föreningen som skapar flest rubriker. Därför var det inte många som noterade att de under våren använde sig av en 16-åring som fick hoppa in mot slutet av matcherna. Det skulle dröja fram till augusti innan fotbolls-Sverige verkligen fick upp ögonen för BP:s nya jättetalang. Jack Lahne byttes in i  ångestmatchen mot Dalkurd, och kunde med 10 minuter kvar sätta det matchvinnande 2-1-målet. Sedan den matchen har BP gått igenom en turbulent tid som resulterade i att både tränaren Luis Pimenta och sportchefen Daniel Majstorovic lämnade klubben. När Robert Björknesjö tog över kunde det inneburit att Jack Lahne backade i hierarkin, men så blev det inte. I september fick han starta för första gången och som tack gjorde han BP:s enda mål i 1-1-matchen mot Kalmar.
– Jag tänkte att Robban tog en jättestor risk. Starta en 16-åring när vi ligger på kvalplats?! Så jag ville visa att han tagit rätt beslut. Jag förstod inte att jag gjorde mål förens jag kollade upp. När jag såg att bollen gick in tänkte jag bara: “Oj, jag gjorde mål.”, säger den nyblivne 17-åringen när vi träffar honom på Grimsta IP några dagar före matchen mot IFK Göteborg.

Jack föddes den 24 oktober 2001 i Zambias huvudstad Lusaka. Som barn adopterades han av Gunilla Lahne och flyttade till Höglandet i Bromma. Han började spela fotboll i Brommapojkarnas knatteskola och har tillhört föreningen sedan dess. Genom hela sin uppväxt har Jack varit en stor talang, men enligt honom själv har han aldrig varit bäst i laget. Hur mycket sanning som ligger i det låter vi vara osagt, för den 17 juni 2017 fick Jack göra A-lagsdebut i Superettan, blott 15 år gammal. Första målet kom en månad senare när han byttes in mot Åtvidaberg och satte dit 0-5 till BP. Den här säsongen har han varit med från första början och tagit stora kliv för varje vecka som gått. Då är den naturliga frågan att ställa: Hur kan man vara 16 år, och göra det så bra ifrån sig i allsvenskan?
– Asså… jag vet inte. Det är mer en dröm än verklighet. Inför säsongen tänkte jag att om jag får chansen så vill jag göra mål i allsvenskan, jag är ju en målgörare. Sen ville jag slå rekordet som yngst någonsin också, men jag blev sjunde yngst istället…

Målet som gjorde honom till den sjunde yngsta allsvenska målskytten genom tiderna kom alltså i bottenmötet mellan BP och Dalkurd på Grimsta IP. Båda lagen hade det kämpigt i tabellen och en vinst skulle betyda mycket mer än tre poäng.
– Jag kände att det var upplagt för att jag skulle göra mål.

Jack kom in samtidigt som islänningen Kristján Flóki Finnbogason i underläge 0-1 med en halvtimme kvar att spela. Efter bara fem minuter på planen sätter Flóki dit kvitteringen och i minut 80 får Jack sitt läge. Först nickar han i ribban och har sedan tur med returen som hamnar precis vid hans fötter.
– Jag tänkte bara: “Oh my god jag har typ avgjort den här matchen”. Sen ser jag på klockan att det var tio minuter kvar… då kände jag bara: “neeej”. Samma sak mot Bajen.

Annons

Ja, matchen mot Hammarby var nästa gång Jack fick visa upp sig på en större scen. Med nästan 5000 åskådare på Grimsta IP, varav en majoritet var grönvita, valde Robert Björknesjö att starta med Jack Lahne ensam på topp. Efter 17 minuters spel sticker han iväg i djupled och kan sätta dit 1-0 till BP.
– Asså det var sjukt. När jag gjorde mål trodde jag att det typ bara var 30 minuter kvar, av matchen! Jag var så trött. Adrenalin… allting, det var för mycket. Asså, oh my god.

2-4-förlusten mot Hammarby var Jacks första 90-minutersmatch för BP:s A-lag. Men det han tar med sig mest i efterhand är att han gjorde mål mot en av de stora Stockholmsklubbarna, någonting han alltid velat göra.
– Eftersom vi förlorade matchen var jag ledsen efteråt. Det var först när jag kom hem och satte mig ner som det sjönk in. “Jag gjorde mål mot Bajen, wow!” Det var sjukt.

MATCHVINNARE. Jack Lahne firar sitt första mål i Allsvenskan.

Att Jack har grundförutsättningarna som krävs för att leverera i allsvenskan har han redan bevisat. Men om allt som behövs är en stor fotbollsbegåvning skulle troligtvis fler slå igenom i riktigt ung ålder. Det krävs även en trygghet i vardagen och uppmuntran att våga spela sitt spel, pusselbitar Jack fått med sig från BP-akademin.
– När man är i en situation där man känner sig bekväm, kämpar och har ett mål… då kan det bara gå åt ett håll om du har huvudet rätt, säger Jack och trummar försiktigt på bordet i en av logerna på Grimstas huvudläktare.
– Då vågar man spela ut sin fulla potential. Om man är rädd för att någon ska skrika på dig för att du passar fel och missar, då kommer du inte ta ut dig.

Det är BP som gett Jack en fotbollsutbildning, och som tack ger han dem sin lojalitet. Han berättar däremot att han inte alltid varit BP-supporter. Innan han kom upp i A-laget var det ett annat Stockholmslag han följde.
– Det var AIK jag kollade på mest. Jag har inte varit så insatt, men om jag fick välja så var det AIK i allsvenskan. Jag kollar inte så mycket på svensk fotboll, men om det var något lag här i Sverige jag följde så var det AIK.

Nej, förutom BP är det en annan klubb som Jack Lahnes hjärta klappar för – FC Barcelona.
– Barca, oh, Barca. Min brorsa pushade mig till att bli United-fan, men jag gled mer och mer till Barca. Eto’o, Ronaldinho, Messi, asså förstår du?

Eto’o och Ronaldinho? Det var ju länge sen?
– Ja asså jag såg klipp med dem. Efter Champions League-finalen 2009, då var jag åtta år, valde jag att Barca var mitt lag. Dagen efter det sa jag till min mamma att jag vill ha ett Barca-rum. “När jag fyller år ska ni göra hela mitt rum Barca”. Så vi gjorde hela mitt rum Barca. En stor tapet på Messi precis bredvid min säng.

Har du kvar den?
– Ja? Barca är ju Barca. Det är ju en dröm.

Den måste vara enorm?
– Ja! En hel vägg!

Är Messi en förebild?
– Nej. Han är ikonen i Barca. Men han är inte direkt någon jag försöker ta efter.

Är det någon spelare du gör det med?
– I början var det Nani. Jag döpte min hund efter Nani. Mbappe kollar man lite på nu, Rashford också. Det är olika spelare man plockar ifrån och ser hur jag passar bäst in.

En 17-åring som har en väggmålning av Messi i sitt rum, och som spås en ljus framtid inom fotbollen, drömmer rimligtvis om de riktigt stora scenerna i de riktigt stora ligorna. Men när vi ses några dagar före BP:s match mot IFK Göteborg är den matchen det enda han kan tänka på.
– Jag drömmer inte så långt som man kanske ska göra. Mina kompisar frågar när jag ska flytta utomlands men jag tänker inte så långt. Man lever i nuet och jag tänker bara en vecka framåt.

Just nu är drömmen att BP spelar i allsvenskan även nästa år, och Jack är beredd att göra vad som krävs för att den drömmen ska gå i uppfyllelse.
– Om det betyder att jag ska springa 500 löpningar får jag göra det, det kan också betyda att jag inte är med i truppen. Just nu behöver vi inte någon som sprider negativ energi. Vi behöver peppa ihop laget inför avslutningen, det är väldigt viktigt.

Jack poängterar att han just nu bara tänker på laget. Det betyder däremot inte att det inte finns en massa andra som tänker på Jacks framtid, och som gärna spekulerar i vart han ska ta vägen härnäst, vilka utländska klubbar som är intresserade.
– Jag försöker att inte ta in så mycket sånt. Huvudet snurrar runt om jag får höra för mycket, så jag försöker hålla mig undan från media. Står det att Barca eller PSG ska köpa Jack Lahne kommer man ju sväva iväg.

Många kritiserar unga spelare som tidigt flyttar till en storklubb. De flesta är överens om att det viktigaste för en ung talang är att få speltid. Sen är det kanske inte alltid så lätt att tacka nej om Borussia Dortmund knackar på dörren. Hur Jacks framtid ser ut är det ingen som vet, men han vet däremot vad som är bäst för honom själv.
– Just nu är BP bäst för mig. Speciellt om jag etablerar mig i Allsvenskan och får spela så mycket som möjligt. BP är familjen, innan jag drar så vill jag göra någonting för BP. De har ändå gett mig min fotbollskarriär.

SUPERTALANG. Det är många som är nyfikna på var Jack Lahne hamnar härnäst.

När vi hörs över telefon dagen efter matchen mot IFK Göteborg är Jack fortfarande besviken. Förlusten innebar att BP nu ligger på nedflyttningsplats och snart finns inte många livlinor kvar. Efter Blåvitt-matchen började även spekulationer på sociala medier intensifieras. Plötsligt hade Jack gjort klart med alla tre Stockholmsklubbar, beroende på vem man lyssnar på. Jag frågar Jack om ryktena, och även om han ogärna pratar så mycket framtid ger han mig ett tydligt besked.
– Jag kommer aldrig spela för något annat Stockholmslag än BP.

Fakta om Jack Lahne
Ålder: 17
Bor: Bromma
Idol: Raheem Sterling
Älsklingsrätt: Sushi, indiskt, kurdiskt, afrikanskt
Favoritfilm: Marvel-filmer och gammeldags riddarfilmer
Favoritbok: The fault in our star
Favoritspel: Call of duty
Sport utöver fotboll: Basket
Bäst på i skolan: Engelska och religion

Annons