Forskaren: ”Polisen ser inte konsekvensen av sitt handlande”

Polisens hårda linje mot klubbar och supportrar kan få allvarliga konsekvenser.
Det varnar professorn och polisforskaren Stefan Holgersson för.
– Det är på väg åt ett håll som inte är bra, säger Holgersson i Fotboll Sthlms podcast. 

Annons

Stefan Holgersson är gäst i avsnitt 33 av Fotboll Sthlms podcast. Holgersson är forskare vid Linköpings universitet och professor vid Oslo universitet och har under 15 års tid undersökt olika delar av polisens verksamhet.

Vi bjöd in Holgersson för att få hans perspektiv på den infekterade konflikten inom svensk fotboll där polisen står i centrum. Holgersson har noterat att polisens kommunikation följer ett bekant mönster som går ut på att skapa en tilltalande bild av myndigheten snarare än att ge korrekt information.
– Det finns ett stort fokus på polisens varumärke. På ett sätt är det positivt eftersom det kan hjälpa till att skapa en tilltro till polisen, men det leder också till att man inte fokuserar på att vara saklig eller presentera saker på ett objektivt sätt. Man vrider och vinklar som om man vore ett privat företag, säger Holgersson.
Att det sprids falsk information i medierna runt fotbollen, till exempel kring pyroteknik, förvånar inte Holgersson. Det är vanligt förekommande, enligt forskaren.
– Ibland kan det handla om ett misstag. Men många gånger underhåller man viss information så att lyssnaren eller läsaren uppfattar det på ett speciellt sätt som blir positivt för polisen.

I podden pratar Holgersson om hur polisen gör allt för att undvika granskning.
– Det är intressant att se att de gör samma saker kopplat till fotbollen som de har gjort inom andra områden. En taktik är att ducka frågor från journalister, att inte svara på dem. Man går ut med ett budskap, chansar och hoppas att ingen synar korten. Jag har sett det inom så många områden.
– Man hoppas att versionen som man har lämnat håller. Om någon ifrågasätter den är man tyst. Därefter kommer nya nyheter och så hoppas man att det rinner ut i sanden. Polisen har journalister på sin informationsavdelning som vet hur det funkar på redaktionerna. Det blir ofta inga nyheter om det inte är journalister som kan hålla på länge med sina saker.
Holgersson har i sin forskning också sett hur polisen försvårar för dem som vill begära ut handlingar och därigenom få information om hur myndigheten jobbar.
– Det är ett problem att så mycket sekretessbeläggs. Man kan till exempel hävda rikets säkerhet (vilket polisen gjorde när Fotboll Sthlm begärde ut protokoll). Man överutnyttjar den möjligheten och får ett försprång när man vill dölja saker.

Holgersson är, utifrån sin forskning inom andra fält, rädd att konflikten inom fotbollen får allvarliga konsekvenser.
– Det är på väg åt ett håll som inte är bra. Polisen har en stor del i att läget har blivit som det blivit. Även om polisen har goda ambitioner så ser de inte konsekvensen av sitt eget handlade.

Här nedan lyssnar du på avsnittet direkt:

Lyssna på podden på Acast här!

Lyssna på podden i iTunes här!

LÄS MER. Oskar Månsson: Fake news om bengalerna – igen

Foto: Linköpings Universitet