Supporterklubbarna om kalla bengaler: ”Kraftfulla”

Sef och 08-klubbarnas säkerhetsansvariga är positiva till kalla bengaler.
Men vad tycker supportrarna i AIK, Djurgården och Hammarby?
Fotboll Sthlm kollade med de tre största supporterföreningarna.

Annons

Elvira Eriksson, ordförande i Allmänna Supporterklubben

Vilken linje driver ASK i pyroteknikfrågan?
– Framförallt vill vi att debatten kring pyroteknik ska vara balanserad och faktabaserad. De senaste åren har diskussionen förgiftats av bisarra containertester och anekdotisk bevisföring om pyroteknikens eventuella risker. Vi tycker att pyroteknik är en viktig del i svensk supporterkultur och en av de saker som gör oss till en av de främsta läktarkulturerna i världen. Vi är som organisation inte inblandade i tifoverksamhet, men skulle gärna se en legalisering av pyroteknik, framförallt som en signal från beslutsfattarna i frågan om att man förstår och uppskattar det svenska supportrar gör för svensk fotboll.

Vad tycker du om de kalla bengalerna?
– De var förvånansvärt effektfulla från det jag har sett i korta filmsekvenser.

Om de får klartecken, kan de ersätta den nuvarande pyrotekniken?
– För småklubbar tror jag absolut det. Jag är inte så säker på att det kommer vara lika aktuellt för större klubbar med lång tradition av pyroteknikanvändning. Det ligger i supporterns dna på något sätt att vara traditionsbunden och medan man givetvis är beredd att anpassa sig för att skapa så säkra läktare som möjligt så är jag lite osäker på att dessa kommer att omfamnas. Men som sagt, kanske kan det bidra till att mindre klubbar som drar sig för att använda bengaler och rök kan få en möjlighet att använda pyro på läktaren – så kanske kan det ändå bidra till att svensk läktarkultur utvecklas på landsorten.

Annons

Sandra Gaye, ordförande i Bajen Fans

Vilken linje driver BF i pyroteknikfrågan?
– Bajen Fans är för en levande supporterkultur och anser att pyroteknik är ingår i en sådan. Vi tycker självfallet att det ska hanteras på ett säkert sätt så att inte risk för personskador förefaller, och anser att det med tillstånd och kontroll från klubbar och brandmyndighet ska räknas som legalt.

Vad tycker du om de kalla bengalerna?
– Bajen Fans har varken testat eller sett de nya pjäserna ännu, utan får göra det i samband med SFSU:s årsmöteshelg nu i november, därför är det svårt att tycka någonting om pjäserna i sig. Däremot kan en ju, utan att ha sett pjäserna, tycka att framtagandet av kall pyroteknik är en intressant del av utvecklingen.

Om de får klartecken, kan de ersätta den nuvarande pyrotekniken?
– På kort sikt känns det inte troligt att den kalla pjäsen skulle kunna komma att ersätta alla olika former av pyroteknik som används på läktarna idag. På lång sikt däremot, om man fortsätter utvecklandet av kall pyro och tar fram olika typer av pjäser, tror vi absolut att de kan komma att ta en allt större plats.

Annons

Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna

Vilken linje driver JK i pyroteknikfrågan?
– Det allra viktigaste för oss är att man arbetar för en legalisering i någon form och även parallellt försöker få bort orättvisa straff som drabbar kollektivet. Ett exempel på ett sådant straff är polisens tillståndstrappa där de straffar klubbarna med minskad kapacitet på ståplatssektionerna.

Vad tycker du om de kalla bengalerna?
– Vi ska vara på plats när de testas av SFSU i samband med deras årsmöte, då får man se lite hur de känns och upplevs. Det är bra att det finns en vilja att hitta lagliga alternativ, det viktiga är att man hittar en liknande känsla framför allt visuellt. Det får inte bli tomtebloss, liksom.

Om de får klartecken, kan de ersätta den nuvarande pyrotekniken?
– Ersätta rakt av tror jag inte. En legalisering i någon form skulle nog få den olagliga pyrotekniken att minska men inte försvinna. Dock tror jag att sådana här initiativ gör hela debatten om pyroteknik mer sansad och säkerheten runt alla pyroarrangemang i allmänhet ännu bättre än idag.

LÄS MER: Nya pyrotekniken som kan förändra läktarna: ”Jättespännande”