Nya pyrotekniken som kan förändra läktarna: ”Jättepännande”

Redan nästa år kan en säkrare typ av pyroteknik introduceras på de allsvenska läktarna.
Tester har gjorts och supporterunionen är optimistisk.
Fotboll Sthlm tog ett grepp om ett ämne som lär bli omdiskuterat.

Annons

Inom den danska storklubben Bröndby har det i flera år arbetats med att ta fram “kall pyroteknik” som ska vara legal på fotbollsläktare. Nu är pjäsen framtagen, skärhetsklassats av ett tyskt pyroteknikföretag och även testats i Sverige. Det var i slutet av förra veckan som Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, fick provbränna den nya pjäsen vars låga är cirka 180 grader varm, att jämföra med mer traditionella nödbloss som har en temperatur på cirka 1500 grader. Nästa steg är att låta SFSU:s medlemmar få testa den kalla bengalen på årsmötet senare i höst, och sedan är förhoppningen att den ska få testas på Allsvenska arenor 2019.
– Det känns jättespännande. Det är kul att den är här nu och att vi kan presentera den för våra medlemmar, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU.

Sofia Bohlin testar en så kallad kall bengal. FOTO: SFSU

Pjäsen, som är specialframtagen i ett supportersyfte, är något större än de mer traditionella bengalerna. Den har ett tydligt handtag som går enkelt att hålla i utan att bränna sig och även när den brunnit ut går det att ta på själva pjäsen.
Är de tillräckligt starka?
– Det är inte identiskt med de “vanliga” bengalerna. Om de är tillräckligt bra? Vi får vänta och se. Våra medlemmar måste ta del av pjäsen, utvärdera och känna på den. Jag kan inte utvärdera vilken nivå den ligger på och om den lever upp, det är upp till medlemmarna, säger Bohlin.
Är de säkra?
– Den har säkerhetsklassats av ett tyskt pyroteknikföretag och jag förutsätter att allting står rätt till.
Hur är det med röken?
– Den ger ifrån sig betydligt mycket mindre rök än de bengaler som används idag, där är det stor skillnad.
Vet man om de skulle kunna vara giftiga?
– De har blivit godkända att användas i Danmark, men där har de en annan klassificering. Till exempel spelar gradantalet större roll där.
Hur går det här hem hos Sef och Polisen?
– Sef har varit väldigt stöttande i processen att utforska det här alternativet. När det gäller Polisen får vi se vad de säger, tidigare har vi stått och stampat lite.

Annons

I Danmark har det jobbats länge med att få fram produkten och när projektet var i sin linda åkte Djurgården till grannlandet för att ta del av processen, berättar klubbens säkerhetsansvarige Mats Jonsson. Att pjäsen nu är framtagen ser han som en positiv utveckling för den legala pyrotekniken.
– Än vet vi inte om den får börja användas, men sannolikheten att den här blir legal är mycket större än att de som tidigare använts blir det. Från 1500 grader till 180 grader är en rejäl sänkning. Ju varmare en pjäs är, desto farligare är det ju, säger Jonsson.
Han berättar även att enda sättet att bli av med den nuvarande bengaltyperna på läktarna är att få fram ett legalt alternativ.
– Vi har ännu inte lyckats visitera bort pyro och kommer inte lyckas göra det de närmsta åren heller.
Jonsson ser gärna en framtid där publiken kan använda sig av pyroteknik på läktarna utan att det innebär att Djurgården har misskött säkerheten vid insläppen och inne på arenan.
– Vår grundläggande ambition är att om pyroteknik förekommer på matcher ska det inte vara för att vi tummat på säkerheten.

Mats Jonsson, säkerhetsanvarig i Djurgården, är positiv till den nya pyrotekniken. FOTO: BILDBYRÅN

Göran Rickmer som är evenemangsansvarig i Hammarby tycker också att det är bra att det testas nya alternativ. Han hoppas att med den nya säkrare bengalen kommer polisen ge klubbarna tillstånd att använda dem.
– Polisen väger bara in huruvida bengalen är farlig eller inte. Om det tas fram en pjäs som inte krockar med den befintliga lagstiftningen, då är det upp till oss om vi vill godkänna den på våra evenemang, säger Rickmer.
Han är däremot skeptiskt till att polisen kommer göra ett ärligt försök att se över om den kalla bengalen är säker eller inte.
– Det är alltid någon som sätter sig på tvären när det ska göras försök, det är lite olyckligt. Det finns enskilda poliser som aldrig vill gå med på att legalisera pyroteknik. Man måste ta in sakkunniga som vet vad det här handlar om.

Annons

När Fotboll Sthlm får tag på Mats Norlin, som jobbar på supporterpolisen i Stockholm, säger han att han inte är helt insatt i ärendet. Men han känner till Sef och SFSU driver frågan.
– Jag vet att Mats Enqvist (SEF:s ordförande) har uttalat sig positivt. Men om man ska klassa pyroteknik så säger vi på Polismyndigheten att all pyroteknik som inte är legal är illegal, säger Norlin.
Tror ni att den kan komma att användas på fotbollsarenor?
– Vi har diskuterat den. Är den legal har vi ingenting emot den. Den kanske kan komma att användas i folksamlingar om man står en bit ifrån varandra med tanke på röken och gnistor. Sett till temperaturen är det ju förbättring.
– Vi får diskutera och se om det här är någonting som kan användas under ordnade former, det ställer jag mig positiv till. Ett ordnat försök är bättre än ett försök som inte är förankrat och ordnat.
Mats Norlin tror dock inte enbart på ett varmt mottagande av de kalla bengalerna.
– Jag behöver inte vara raketforskare för att säga att det finns ultrasgrupper som kommer att motsäga sig den här kalla pyrotekniken.

LÄS MER: Så tycker supportrarna om kalla bengaler: “Förvånansvärt kraftfulla”