Polismannen oroas av utvecklingen: ”Är väldigt olyckligt”

Polisen har fått stark kritik för sin hårda linje mot klubbar och supportrar.
Fredrik Brokopp, polisinspektör i Helsingborg och van vid att jobba vid allsvenska matcher, oroas av utvecklingen.
Han ser en fara i att polisen utmålas som en gemensam fiende hos supportrarna.

Text: Simon Pålsson och Oskar Månsson
redaktionen@fotbollsthlm.se

Vårens mest omdiskuterade fråga inom svensk fotboll har varit polisens kontroversiella strategier för att få bort ordningsstörningar och pyroteknik. En i stort sett enad fotbollsrörelse har riktat hård kritik mot myndigheten, nu senast i ett gemensamt uttalande från Sef och Svenska Fotbollförbundet.

Fotboll Sthlm har under de senaste veckorna pratat med ett flertal poliser som till vardags jobbar med allsvenska matcher. Flera är kritiska till polisens kommunikation och repressiva inriktning, medan andra försvarar åtgärderna. Samtliga är dock överens om att klimatet runt fotbollen har förvärrats drastiskt under de senaste månaderna.

En av få som vill uttala sig offentligt är Fredrik Brokopp som arbetar som polis i Helsingborg och har stor erfarenhet av att jobba vid fotbollsmatcher. Enligt Fredrik Brokopp är det tydligt att konflikten har fått negativa konsekvenser, inte minst för de operativa polisernas arbetsmiljö. Numera är supportrarnas irritation kring utvecklingen till och med en parameter som tas med i riskbedömningen inför allsvenska matcher.

– Polisens nya inriktning har enat supportersverige på ett sätt som kan te sig lite förvånande. Det är som jag sagt någon gång tidigare, ingenting är mer förenande än en gemensam fiende. Det är ju väldigt olyckligt, tycker jag, att polisen fått och kanske i viss mån tagit sig den rollen. För det som vi ser kommer naturligtvis att skapa en sämre arbetsmiljö. Det har jag märkt på matcherna som jag själv har jobbat. Det känns som att stubinen och tålamodet med våra ingripanden är mycket kortare nu än vad det kanske var tidigare, säger Fredrik Brokopp till Fotboll Sthlm.

Annons

Det polariserade klimatet riskerar också att förstöra samarbetet mellan fotbollen olika parter, menar Fredrik Brokopp, som är rädd att utvecklingen går åt fel håll.

– Jag har hört diskussionerna om att tålamodet tryter i grupperingarna med ett våldskapital. Samtidigt är det just den delen som har blivit så mycket bättre och som tyvärr inte kommer fram i diskussionen. Nu har det plötsligt blivit ett väldigt bengalfokus. Jag upplever att våldet runt matcherna har minskat och det vore ett enormt nederlag för alla parter i debatten om våldet skulle öka igen. Jag hoppas innerligen att man ändå kan sansa sig i detta.

Enligt Fredrik Brokopp är frågan en vattendelare bland operativa poliser, där vissa är kritiska till utvecklingen medan andra vill gå hårdare åt supporterrelaterade ordningsstörningar. Däremot upplever Fredrik Brokopp – som tidigare har framfört sina åsikter i podden Vårt blåa lag – inte att han fått särskilt många reaktioner internt efter att han varit öppen med sin kritik utåt.

– Jag är fortfarande av uppfattningen att vi lider lite av en tystnadskultur inom polisen. Det tycker jag märks. Det är ju inte så att jag gått ut och sågat polisen längs fotknölarna, utan jag har fört fram en annan syn på en fråga. Plötsligt blir jag jättepoppis utifrån att ”fan, det hör vi ingen annan från myndigheten säga.” Det är i viss mån ett svaghetstecken, att det upplevs väldigt ensidigt och tyst från polisens sida.

– Det är klart att det är mycket mer tacksamt som enskild polis, för jag kan ge uttryck för min egen åsikt på ett sätt som en högt uppsatt chef inte kan göra, i alla fall inte utåt. Men det som jag oroar mig för är att det kan finnas chefer som tycker som mig men som inte säger det internt heller. Finns det så att säga en annan röst i rummen när de här besluten tas? Eller kör man bara på det som sägs? Jag hoppas ju att det ska finnas en debatt där uppe också.

Fredrik Brokopp efterlyser en rannsakan hos samtliga parter i konflikten.
– Jag tycker att man inom polisen måste vara självkritisk, det är viktigt, men också inom supportergrupperingar måste man vara det i större utsträckning. Alla parter måste se vad man kan göra och bidra med. Det är en fröjd att lyssna på Anders Almgren från (forskningsprojektet) Enable, han kan och säger ju sakerna på ett sätt. För mig är det ju den självklara vägen. Jag begriper inte varför man inte på en strategisk polisiär nivå bara suger in den kunskap och erfarenhet som faktiskt finns där.

LÄS MER. Polisen duckar kritiken: ”Spekulationer och gissningar”

Foto: Bildbyrån/Polisförbundet