Polisen duckar kritiken: ”Spekulationer och gissningar”

Flera poliser uttrycker oro över det försämrade arbetsklimatet.
Men polisens presstalesperson Mats Eriksson vill varken kommentera den generella kritiken eller de specifika åsikterna från Fredrik Brokopp.
– Var och en får ha sina åsikter som medborgare, eftersom vi har åsiktsfrihet i det här landet, säger Mats Eriksson till Fotboll Sthlm.

Annons

Fredrik Brokopp, polisinspektör i Helsingborg och van vid att jobba vid allsvenska matcher, tycker att polisen har en stor del i att klimatet runt fotbollen har försämrats på sistone. Bilden delas av flera poliser på operativ nivå som Fotboll Sthlm har pratat med under de senaste veckorna. Men Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, vill inte kommentera innehållet i Fotbolls Sthlms artikel.
– Vi tycker att vi har besvarat de här frågorna ett flertal gånger. Företrädare från vår myndighet. Vi vill inte spekulera i vad våra medarbetare tycker. Det blir mest spekulationer och vilda gissningar, säger Mats Eriksson.

Men i det här fallet rör det sig om vittnesmål från flera poliser som upplever att deras arbetsmiljö har blivit väsentligt försämrad på senare tid. Det känns ändå lämpligt, tycker vi, att myndigheten får chansen att kommentera i alla fall.
– Det är så här. Vi lever i en demokrati i det här landet. Polisen förhåller sig till lagen, hur den är skriven, det är inte vi som stiftar lagarna. Sen kan inte vi sätta munkavel på enskilda medarbetare. De får själva göra bedömningen om de vill jobba i den här organisationen och samtidigt ha åsikter som inte går i linje med myndighetsledningen. Det kan vi inte ha några åsikter om. Det kan inte myndigheten ha. Var och en får ha sina åsikter som medborgare, eftersom vi har åsiktsfrihet i det här landet.

Här handlar det om att man trots allt är arbetsgivare också. Om man försätter sina anställda i en försämrad arbetsmiljö känns det kanske som någonting man behöver reflektera över själva?
– Det är någonting som vi jobbar med internt och pratar med medarbetare. Det är så vi jobbar.

Det förstår jag, men det intressanta här är att det är deras arbetsmiljö och det rör sig om vittnesmål från poliser på olika nivåer inom den operativa delen av polisen.
– Har jag sett detta någonstans? Var läser jag det någonstans?

Nej, vi har en artikel som kommer ut i dagarna…
– Nej, och jag har ju inte läst den. Eller har jag det?

Nej, det har du inte gjort. Men däremot berättar jag för dig att flera poliser berättar att arbetsmiljön blivit väsentligt sämre på matcherna och att man ser ett samband till den nya strategin och vad det har haft för konsekvenser.
– Jag har inte sett uppgifterna än så jag kan inte kommentera dem.

Uppgifterna är de som jag säger. Att de upplever att arbetsmiljön blivit väsentligt mycket sämre.
– Jag hör vad du säger. Men som sagt, jag kan inte kommentera det. Du säger att det har blivit sämre. Det är lite för löst, är det inte det? Som sagt, vi kommenterar inte vad medarbetare spekulerar och har för åsikter i frågan. Vi har åsiktsfrihet och yttrandefrihet i det här landet. Och det gäller även poliser. Tro det om du vill.

Inte heller när Mats Eriksson fått Fredrik Brokopps citat (bland annat om att arbetsmiljön har blivit sämre och att polisen kan upplevas som en gemensam fiende) uppläst för sig vill han kommentera innehållet i sak.
– Nej, han får ha vilka åsikter han vill, säger Mats Eriksson.

LÄS MER. Polismannen oroas av utvecklingen: ”Väldigt olyckligt”

Foto: Bildbyrån och Sara Brynedal/Polisen