Polisens nya besked: Villkorstrappan är inte slopad

Villkorstrappan lever vidare, trots löften om motsatsen.
Det är det nya beskedet från polisen som Djurgården nåddes av idag.
– Det är uppenbart att den lever och frodas, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården, till Fotboll Sthlm.

Annons

I våras nåddes Svensk Elitfotboll att ett tydligt besked från polismyndigheten: villkorstrappan var skrotad.

Polisen höll en pressträff med utvalda medier (ej Fotboll Sthlm/Fotboll Skåne) där man bekräftade nyheten och försökte förklara hur man skulle jobba i framtiden.
– Vi kommer inte att använda det, för det för tankarna som att det ska ske någon form av stegvis ökning, säger Magnus Roglert, enhetschef på enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten, till Sportbladet.

Men är villkorstrappan verkligen borta?

Inför hemmamötet mot Halmstad BK drabbades AIK av kapacitetsneddragning då klubben enbart fick ta in 800 personer på Norra Stå, en signal om att polisens arbetsmetod från säsongen 2019 fortsatte.

Under tisdagen fick Mats Jonsson, Djurgårdens evenemangsansvarig, ett tydligt svar från polisen: villkorstrappan lever vidare.

Mats Jonsson utvecklar för Fotboll Sthlm att svaret kom från Noas (nationella operativa avdelning) idrottsgrupp.
– Det är befriande tydligt och ärligt. Det är alldeles uppenbart att villkorstrappan lever kvar och frodas, svårare än så är det inte.

Hur ser du på att polisens uttalande under våren att villkorstrappan var slopad för att sedan få detta svar?
– Det är klart att jag blir lite förvånad att man säger en sak i mars och sedan när säsongen dragit igång studsar man tillbaka till att villkorstrappan fortfarande gäller. Det var inte det budskapet vi fick del av under våren, det är olyckligt.
– Jag trodde att vi var överens om att den insprungna vägen som gällde mellan 2016-2019, den var inte fruktsam för någon av oss. Det kanske fanns ett behov att revidera arbetsmetodiken, men det är uppenbart att man ännu inte gjort.

Polisen påpekade dock i svaret till Jonsson att det pågår ett arbete med ett nytt styrdokument, men att det arbetet ännu inte är klart.
– Det skulle vara klart innan midsommar och nu har det gått en tid efter det och vi har fortfarande inte sett något. Vi vet ännu inte vad som gäller framöver. Det dokumentet kommer förmodligen längre fram, men tills dess lever det här vidare.

Att polisen gick ut så starkt under våren för att sedan säga något annat känns nästan som en bluff? 
– Bluff är för starkt ord. Jag tror att polisen hade en ärlig ambition från början att få fram det rätta och att man skulle göra en form av revidering. Sedan har det dragit ut på tiden av olika anledningar, det vet jag inte. Men vi kan bara konstatera att det som kommunicerades i våras inte stämmer idag.

Under helgens derby var det en del pyroteknik på Sofialäktaren. Är du orolig att ni ska påverkas inför er nästa hemmamatch? 
– Det gör det nog med stor sannolikhet. Vi har inte haft någon uppföljning med polismyndigheten ännu med direktiv eller besked, det kommer säkerligen att komma.

LÄS MER: Så ska villkorstrappan ersättas – Fotboll Sthlm intervjuar polisen