Polisen vill inför personliga biljetter till fotbollsmatcher.
Förslaget finns med i myndighetens nya handlingsplan, vilket Svenska Fotbollssupporterunionen är kritiska till.
– Det är inget bra hjälpmedel, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotboll Sthlm.
I förra vecka presenterade polisen sin nya strategi för hur man ska jobba med ordningsfrågor kring idrotten framöver. Bland annat meddelade myndigheten att man inte längre ska tillämpa den omdiskuterade villkorstrappan, men vad det innebär i praktiken är än så länge oklart.
I den handlingsplan som polisen nu har presenterat framkommer dock en konkret sak: myndigheten ska arbeta för att införa ett system med personliga biljetter som man listar som en ”framgångsfaktor”. Mellan hösten 2021 och våren 2022 ska polisen genomföra en studie i ämnet.
Sofia Bohlin, ordförande i SFSU, säger att hon än så länge inte hunnit sätta sig in i polisens nya material. Men hon gillar inte idén på personliga biljetter.
– Frågan är vilket syfte som det skulle tjäna. I olika länder i Europa har man haft det systemet med personliga biljetter ett tag, men sedan har det upplösts efter en tid. Det har inte genererat någon positiv effekt, snarare tvärtom, säger hon.
– Vi efterlyser ett arbetssätt med ”best practice” och det här är motsatsen. Det är inget effektiv verktyg samtidigt som det kan skapa merarbete, misstro och otrygghet. Det är en korkad idé. För oss är det alltid viktigt att tänka: Har man gjort något liknande? Vilket var resultatet? Var det effektivt?
Vad är det för mervärde som du syftar på?
– Ett merarbete för föreningarna och att en biljett inte kan skickas vidare om man till exempel får förhinder. För oss är det viktigt att det ska vara enkelt att gå på fotboll. En annan fråga är hur informationen förvaras och används.
Vad är det för otrygghet som du tänker på?
– En känsla av att lämna för mycket information som kan missbrukas.
Är det inte bara en biljett som man väljer att köpa till en match?
– Jo, absolut, så hade man kunnat se på det. Hade det funnits en existerande relation, en dialog och ett förtroende mellan supportrar och Polismyndigheten hade man kunnat se det på det sättet.
Nu menar polisen att man ska ha en bättre samverkan och kommunikation. Vad tänker du om det?
– Det är jättefint att man säger det. Då hoppas jag verkligen att de lever upp till det. Det är en sak att kommunicera externt, men det svåra är att genomföra det på ett långsiktigt och hållbart sätt.
Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården, tycker inte heller att personliga biljetter är en bra idé.
– Det finns säkert modeller för hur vi som klubb skulle kunna lösa det utan alltför mycket krångel, men jag tror inte att det kommer att förbättra säkerhetsarbetet. Ur det perspektivet är det en icke-fråga, säger han.
– Dessutom har en majoritet av de som går på fotboll redan personliga biljetter via säsongskorten.
Blir det inte lättare att identifiera personer som missköter sig?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har redan personliga biljetter på majoriteten av besökarna och det betyder inte att man kan knyta en individ till en brottslig gärning. I den enklaste av världar, i ett storebror-ser-dig-samhälle, skulle det kanske gå om en person begår en brottslig handling på platsen som man har blivit tilldelad, men då tror jag att man gör det för lätt för sig.
Fotboll Sthlm har vid olika tillfällen sedan oktober bett om en intervju med en representant för Noa, den nationella operativa avdelningen, men polisen har via sin kommunikationsavdelning nekat med olika motiveringar.