Minskad transparens kring agentarvoden: ”Väldigt lite data”

En redan sluten värld blir än mer stängd.

För första gången på länge publicerar inte SvFF de svenska klubbarnas agentarvoden.

Skälet? Informationen saknas i samlad form hos förbundet, sedan Fifa satte sitt regelverk på paus.

– Det ärliga svaret är att vi inte vet vilken data Fifa får in, säger Mikael Thorstensson, integrity officer på SvFF.

Annons

De senaste åren har SvFF samlat in och offentliggjort de svenska klubbarnas agentarvoden. På så sätt har media och allmänhet i viss mån kunnat kontrollera hur mycket pengar som slussas ut till mellanhänder och förmedlare, och få inblick i vilka personer som står som ansvariga för agentbolagen.

Vanligtvis kommer listan i mars, men i år har ingen publicerats. Skälet är att SvFF inte längre samlar in informationen på samma sätt som tidigare. Det berättar Mikael Thorstensson, integrity officer på SvFF.

– Det är för att den redovisningen ju var kopplad till regelverket som fanns i Sverige, som var ett eget nationellt regelverk. Sedan kom ett nytt regelverk från Fifa, säger Mikael Thorstensson.

Så ni samlar inte in den informationen längre?
– Nej, precis.

Den 1 oktober 2023 införde Fifa ett nytt agentregelverk, FFAR, som skulle gälla i samtliga medlemsnationer. Men regelverket utmanades juridiskt i flera länder och i december 2023 satte Fifa stora delar av FFAR på paus. Därför råder just nu något av ett juridiskt vakuum på agentmarknaden i väntan på ett avgörande i EU-domstolen.

– En del som är pausad just nu är den här typen av rapportering, framförallt kopplat till vad klubbar och agenter ska rapportera via Fifa Agent Platform. Det ärliga svaret är att vi inte vet vilken data Fifa får in, men mest troligt får de in mindre än de hade tänkt från början, säger Mikael Thorstensson

Hur mycket av Fifas data går till SvFF?
– I form av sammanställningar är det just nu väldigt lite. Vi kan fortfarande gå in och ta del av data från TMS, Fifas övergångsportal, men i nuläget får vi ingenting på aggregerad nivå från Agent Platform.

Är det problematiskt att SvFF inte har datan samlad? 
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi ser inga direkta problem med det just nu, men för en mer transparent agentbransch är det ju bättre för alla om alla får mer tillgång till data.

Ser du något problematiskt i att media och allmänheten får sämre tillgång till information om agentarvoden?
– Det är svårt för mig att bedöma. Jag tror att det är bra om man kan vara öppen och transparent. Det är ju en bransch med mycket hemlighetsmakeri kopplat till arvoden och agenter. Egentligen vore det väl bättre om det blev mer transparent för alla.

De senaste åren har kopplingarna mellan agentbranschen och kriminella element varit i fokus, en problematik som konstaterades i rapporter från både Polismyndigheten och organisationen Tryggare Sverige förra året. Genom SvFF:s regelverk har allmänheten kunnat kontrollera vilka bolag som fungerar som mellanhänder till särskilda agenturer.

Ser du en problematik i att transparensen blir sämre, mot bakgrund av att delar av agentbranschen har avslöjats ha kopplingar till kriminella miljöer?
– Det blir samma svar som tidigare. Det hade varit jättebra med transparens, men vi ser ingen ökad problematik i det transferfönster som precis stängde. Det är svårt att avgöra om det blivit större problem på grund av att det inte längre är lika transparent. Men överlag är det trist att Fifa varit tvungna att sätta regelverket på paus. Transparens ökar ju möjligheten för journalister att granska och supportrar att ha koll på vad föreningen gör, men även för den enskilda spelaren att jobba med rätt personer.

Om SvFF framöver kommer börja publicera data om agentarvoden i svensk fotboll vet inte Mikael Thorstensson. För närvarande förs ingen diskussion om den saken.

– Vi måste invänta EU-domstolen. Det är oerhört svårt för oss att spekulera och gissa i hur det kommer påverka vårt egna nationella regelverk innan avgörandet kommit, säger han.

Finns det något som hindrar er från att själva göra sammanställningar och publicera dem?
– Det är en juridiskt knixig fråga. Jag kan inte svara på den just nu.

Trots minskad transparens och oklara regler på internationell nivå tycker Mikael Thorstensson att SvFF har möjligheter att jobba för en mer professionell och sund agentmarknad.

– Vi har ju andra verktyg. Bara en sån sak som att vi är ute väldigt mycket just nu och pratar om agentregelverket, informerar spelare och klubbar så att de kan göra rätt från början och förstår reglerna. Vi har samverkan med Sef, EFD och föreningarna själva. Regelverk är jätteviktiga, men de är inte de enda verktygen.