Mats Enquist efter polisens besked: ”Jävlar i mig en ketchupeffekt”

Villkorstrappan ska inte användas längre.
Det beskedet fick hockeyns och fotbollens representanter på ett möte med Polisen idag.
– Idag är jag på väldigt bra humör, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotboll Sthlm.

Många fotbollssupportrar som är aktiva på sociala medier fick nog en smärre chock på onsdagseftermiddagen när Mats Enquist twittrade om att den så omdiskuterade villkorstrappan ska plockas bort.

Men något tidigt 1 april-skämt handlar det inte om, försäkrar Svensk Elitfotbolls generalsekreterare.
– Jag har koll på almanackan, skrattar Enquist när Fotboll Sthlm når honom på telefon.
– Det är ett mycket positivt besked. Vi har hela tiden hoppats på en ketchupeffekt och det här var jävlar i mig en ketchupeffekt. Det är tydligt att polisen har lyssnat på våra synpunkter.

På mötet träffades representanter för Den nationella operativa avdelningen (Noa) och företrädare för SvFF, SHL, RF och Sef. Beskedet från myndigheten upplevde Mats Enquist om tydligt.
– För mig var det något sensationellt, men man har bestämt sig för att sluta jobba med villkorstrappan. Istället har man pratat om att bli mer förutsägbara och proportionerliga. Arbetet ska vara långsiktigt och följas upp. Det kommer inte vara fokus på villkor för en enskilda matcher hit eller dit.

Enquist fortsätter:
– Det ska bli bättre kommunikation och mer systematiserad samverkan mellan polisen och idrotten. Det ska även vara mer fokus på individuell lagföring för personer som stör ordningen.

Enligt generalsekreteraren kommer Sef ha en nyckelroll i att utforma den nya strategin för säkerhetsarbetet runt fotbollen.
– Vi ser det här som ett startskott på en helt ny samverkan. Vi på Sef stämmer löpande av med våra föreningar och SFSU och sedan kommer vi diskutera med polisen hur man ska jobba med Allsvenskan och Superettan, medan förbundet exempelvis jobbar med landslaget.
– Än återstår mycket arbete och det kanske blir en krokig resa innan allt är klart, men jag väljer att vara på gott humör idag.

På frågan om man kan vara helt säker på att villkorstrappan är borta svarar Enquist:
– Inriktningen ska vara fastställd av rikspolischefen, så då måste man tolka det som att det är klart.