Kontroversiella ROG-enheten inblandad i Polisens konfrontation

Poliserna som bryskt konfronterar supportrar och pepparsprejar vilt omkring sig har upprört många.

Enligt Fotboll Sthlms uppgifter har poliser från den så kallade ROG-enheten – som ifrågasätts internt inom myndigheten – varit involverade i händelsen på Solna station.

Annons

I samband med en uppmärksammad händelse efter derbyt mellan Djurgården och AIK i maj 2019 hamnade polisens regionala ordningsgrupp (ROG) i centrum. Bakgrunden var filmer, som bland andra Expressen och Dagens Nyheter publicerade, som visade på hur en supporter först blev slagen med batong av en polis och sedan blev hotad av en annan som ropade ”ska jag bryta fingret på dig?”

Expressen berättade i samband med det om den interna kritik som finns mot ROG-enheten – som tidigare gick under namnet tunnelbanepolisen – för dess benägenhet att ibland lösa situationer med våld snarare än kommunikation.

Enligt Fotboll Sthlms källor var ROG-enheten inblandad även i söndagens omdiskuterade händelse på Solna station där poliser följde efter supportrar vilket mynnade ut i en situation där ett stort antal människor ”boxades in”, och där stora mängder pepparsprej användes. Våra uppgiftslämnare från Polisen vittnar också om att ROG-enheten är internt ifrågasatt på grund av sin konfrontativa stil.

Samma sak uppmärksammade professorn och polisforskaren Stefan Holgersson i rapporten ”Sätta hårt mot hårt” från 2018 som handlar om polisers förmåga att hantera våld och konflikter. I den pekas ROG-enheten ut som ett i olika avseenden dåligt exempel.

Efter händelsen utanför Tele2 arena 2019 gjorde Dagens Nyheter en granskning av ROG-enheten där en polis som lämnat gruppen i protest uttalade sig.

– De får härja nästintill fritt som de känner och vill, sa polisen om sina före detta kollegor och fortsatte:

– Ibland händer det saker som är onödiga och som rent av är provocerade fram av enstaka individer. Och det är synd, för gruppen är väldigt, väldigt duktig och där finns många duktiga poliser som har världens psyke. Men så finns det några som har en pennalistisk ådra och som tycker att alla supportrar ska hålla käften. Man är otrevlig mot supportrar och man är onödigt våldsam. Vilket kan bringa fram situationer som resten av gruppen måste ställa sig bakom och hantera.

Fotboll Sthlm har varit i kontakt med Polisen som ger samma mejlsvar till samtliga medier:

”Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget.

I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU.”

LÄS MER. Klara, 25, om skräcken på Solna station: ”Drog ner mig i rulltrappan”