Fotbollsmotion I till riksdagen: Skrota villkorstrappan!

Frågan om polisens villkorstrappa kommer återigen tas upp i Riksdagen. 
Detta efter en motion om att lägga ner polisens kontroversiella arbetsmetod. 
– Den strategi som Polisen håller på med är helt ohållbar, säger Lorentz Tovatt (MP) till Fotboll Sthlm. 

Annons

Polisens villkorstrappa har varit en het potatis på den svenska fotbollsscenen de senaste åren. Systemet där ordningsstörningar bland annat ska leda till neddragning av ståplatssektioners kapacitet har kritiserats av SEF, klubbar och supportrar.

Även i Riksdagen riktas nu kritik mot Polisens strategi. Tre miljöpartister,  Lorentz Tovatt, Emma Hult och Rasmus Ling, har lämnat in en motion under rubriken “Skrota villkorstrappan”.

Trion skriver bland annat i motionen att ”ingenting tyder på att villkorsgivningen fungerar, tvärtom riskerar det att skapa otryggare arrangemang”.

Lorentz Tovatt utvecklar:
– Den strategi som Polisen håller på med är helt ohållbart. Det bidrar bara till att skapa ökad polarisering, ökad otrygghet och i förlängningen gör den att supportrar och idrottsföreningar tappar förtroendet för Polisen som är en viktig myndighet.

Detta är inte första gången som Tovatt lyfter frågan i Riksdagen. Senast under hösten 2019 lämnades en motion in om en genomlysning av Polisens arbetssätt, något som dock fick avslag.

Tovatt menar att det borde finnas ett större engagemang kring frågan från andra politiker i Riksdagen.
– Tyvärr är engagemanget inte tillräckligt. Det är bara jag och mina partivänner som har motionerat om det här. Förra gången var det enbart jag som var uppe i talarstolen och debatterade och då gick vår motion inte igenom.
– Sedan har jag sett att det har skapats ett större intresse allt eftersom, men tyvärr inte i Riksdagen.

Upplever du att det finns en förståelse för frågan från andra politiker?
– Jag känner att det har börjat ske en viss förändring. Jag har jobbat med de här frågorna ganska länge, men nu har jag först och främst sett att kollegor inom mitt parti har börjat intressera sig och har en förståelse för detta. Inte lika mycket i andra partier än förutom i ungdomsförbundet, vilket är positivt. Men detta måste upp på riksdagsnivå för att det ska kunna ske en förändring.

Du fick avslag på din motion för ett år sedan. Känner du dig mer hoppfull denna gång?
– Tyvärr inte tillräckligt hoppfull för att kunna hoppas på att den ska gå igenom. Däremot hoppas jag att jag ska kunna bidra med att fortsätta belysa frågan och skapa en politisk debatt om det så att andra partier kan få upp ögonen för frågan.

I förra veckan höll Stefan Hector, chef för Polisens operativa enhet, en pressträff där han informerade om hur arbetet kring fotbollen går till. Lorentz Tovatt följde pressträffen men var inte imponerad av Hectors förklaringar.
– Jag ger inte jättemycket för deras argument. Dels verkar de inte ha så bra koll på hur det funkar i andra länder och dels är de inte helt ärliga med hur de jobbar. Det var inte heller några tydliga besked kring hur de ska förändra det framöver.
– De har redan sagt att de ska gå ifrån villkorstrappan, något som de inte har gjort. Min uppfattning är istället att de under denna säsong använt den ännu mer än tidigare.

Hur ser du som politiker på att Polisen håller en pressträff där man enligt dig inte är helt ärliga?
– Det är anmärkningsvärt och i slutändan sänker det förtroendet för myndigheten. Som många politiker sagt de senaste åren har Polisen en nyckeluppgift i att bekämpa gängkriminaliteten och därför behövs det ett förtroende för den myndigheten. Då är det beklämmande att man bara fokuserat på detta med pyroteknik och dessutom med en dysfunktionell metod för att komma åt det.

Samtidigt som miljöpartisterna lämnat in sin motion angående att skrota villkorstrappan råder det andra toner från moderata håll.

Riksdagsledamoten Alexandra Anstrell har, för fjärde året i rad, lämnat in en motion med rubriken ”Hådare tag mot huliganism”.

”Våra polisiära resurser är redan idag ansträngda och det är olyckligt att vi idag behöver stora insatser i samband med huliganism”, skriver hon bland annat i sin motion.

Anstrell hänvisar till den engelska fotbollen med långa avstängningar, anmälan till polisstation i samband med match och att supportrar tvingas lämna in sina pass när England spelar utomlands.
”Sverige behöver hårdare tag för att stoppa problemen på svenska fotbollsarenor”, konstaterar Anstrell.

Lorentz Tovatt har tagit del av motionen och riktar stark kritik mot den.
– Jag tycker att det är dumheter. För det första så är det inte en korrekt beskrivning av verkligheten i den här motionen. Huliganism, våld, sexism och rasism har minskat på svenska läktare de senaste 10-15 åren, det kan jag själv vittna om.
– Sedan kring de förslag som hon kommer med här ser jag en rad direkta problem. Det mest uppenbara är att de framstår som väldigt integritetskränkande och jag tror inte heller att de fungerar för syftet. Det verkar vara en väldigt märklig och dålig motion.

LÄS MER. Motion II till riksdagen: Hårdare tag mot huliganism

LÄS MER. Intervju med Stefan Hector: Narrativ, pyroteknik och prövande ansatser