Motion II till riksdagen: Hårdare tag mot huliganism runt fotbollen

Alexandra Anstrell (M) vill se hårdare tag från polisen runt fotbollsmatcher.
England är en förebild.

”Att vi i Sverige på 2000-talet inte kan utöva en sport utan stök och bråk är anmärkningsvärt”, skriver riksdagsledamoten i en motion. 

Annons

Detta är inte första gången som Alexandra Anstrell (M) lägger fram sina åsikter i riksdagen. För fjärde året i rad har hon valt att skicka in samma motion med rubriken ”Hårdare tag mot huliganismen”.

Anstrell vill att Sverige vänder sina blickar mot England och tar inspiration kring hur man arbetar med fotbollsevenemang på de brittiska öarna.

”Att vi i Sverige på 2000-talet inte kan utöva en sport utan stök och bråk är anmärkningsvärt och skulle detta ske i någon annan sport så skulle man troligen inte få arrangera sitt evenemang igen. Vi måste kunna känna oss trygga med att ordning och säkerhet kan upprätthållas utan att det ska krävas större polisiära insatser.” skriver Anstrell.

Bland annat vill Anstrell se längre avstängningar på supportrar som gjort sig skyldig till en ordningsstörning, samt att personer får anmäla sig till polisstationen på hemorten i samband med match. Ett annat exempel som lyfts från England är att dömda personer ska tvingas lämna in sina pass när landslaget spelar utomlands.

”Sverige behöver hårdare tag för att stoppa problemen på svenska fotbollsarenor. Därför bör en översyn av lagstiftning och regelverk göras för att stävja huliganism vid stora evenemang”, skriver hon sammanfattande.

– Fotboll Sthlm har försökt att komma i kontakt med Alexandra Anstrell utan framgång.

Här läser du motionen i sin helhet.