Fotboll Sthlm granskar: Polisen, socialen och Sirius-supportern

Polisens agerande vid en av Sirius hemmamatcher väcker starka känslor.
Fotboll Sthlm har pratat med Leo, 14, som fått en orosanmälan till Socialförvaltningen eftersom han befunnit sig i en ”riskmiljö” på läktaren.
– Det var väldigt läskigt när polisen tog tag i mig och mina kompisar. Vi hade ju inte gjort något, vi var bara där, säger Leo.

Leo, som egentligen heter något annat, har gått på Sirius matcher sedan han var en liten pojke. Idag är han 14 och brukar stå i klacken tillsammans med sina jämnåriga kompisar. Han är inte del av någon supportergrupp men har engagerat sig i tifoverksamheten där han bland annat målat flaggor.

Hans föräldrar är också flitiga besökare av Sirius hemmamatcher på Studenternas IP. När Fotboll Sthlm pratar med föräldrarna beskriver de en inkluderande och positiv miljö som Leo varit en del av i många år. Att deras son har blivit bryskt omhändertagen av Polisen och sedan fått en orosanmälan till Socialförvaltningen tycker de känns både obegripligt och olustigt.

Händelsen som startade det hela utspelade sig när Sirius mötte Degerfors för drygt två veckor sedan. Leo stod med kompisar längst fram i klacken. Efter matchen var de på väg ut från arenan då det blev orolig stämning omkring dem.

Så här låter Leos version:

– Det var några degerforsare som blev gripna, det var bråkig stämning, men jag vet inte riktigt vad som hände. Innan jag hann blinka kom poliser och och tryckte upp oss mot ett stängsel. De tog hårda tag och det var väldigt läskigt. De visiterade oss, fotade oss, och frågade om personnummer men jag hade ganska mycket adrenalin så jag fick inte fram ett svar. Då blev de bara argare och drog iväg oss till polisbilen.

Enligt Leo började polismännen sedan anklaga honom och hans vänner för att ha smugglat in pyroteknik och alkohol på läktaren.

– Det är skrattretande, vi hade inte gjort någonting alls.

Och det kan du svära på?

– Studenternas är en av de mest övervakade arenorna, så om vi har gjort det kan de väl bara bevisa det. Vi hade inte gjort något, vi var bara där. De hittade på anklagelser. Jag hade en kasse med mig där de hittade en jacka som det var vit målfärg på. Det hade kommit dit från när vi målade tifo, men en av dem sa bara: ”det där är från pyroteknik!” Då blir man ju ganska förbannad.

Kan du ha någon förståelse för polisernas agerande?

– Jag kan förstå om de var stressade, det kanske är stressigt på fotbollsmatcher, men det är skandal att det kan gå så långt som med soc.

Några dagar efter matchen fick Leos föräldrar ett brev från Socialförvaltningen.

”Socialtjänstens Mottagningsenhet för barn och unga har tagit emot anmälan om oro från polisen gällande er son. Oron avser att er son påträffats i samband med en stökig fotbollsmiljö vid Studenternas IP 21-07-24, som polisen bedömer som en riskmiljö, samt att er son ifrågasatt polisen i samband med identitetskontroll.” står det att läsa i brevet som inkallar Leo och föräldrarna till ett 45 minuters långt samtal med två socialsekreterare.

Viktor Tullgren är ordförande i Sirius-supporterklubben Västra Sidan. Han är mycket kritisk till Polisens agerande.

– Vi har dessvärre haft en dålig utveckling under de senaste åren där Polisen har blivit allt mer konfrontativ. Att de anser att det skulle vara en riskmiljö att stå i vår klack är galet, helt galet.

Viktor Tullgren skrattar till.

– Vi är kända som ovanligt snälla supportrar. Om de uppfattar att det är en riskmiljö på läktaren får de väl ringa till oss så vi kan snacka om och lösa det. Men de har aldrig ringt.

Västra Sidan har också delat en skrivelse från supportergruppen Vännerna Uppsala på Twitter. ”Att vara aktiv supporter är inget brott. Att befinna sig bland aktiva supportrar på läktaren är heller inget brott” skriver Vännerna Uppsala.

Under tisdagen meddelade Sirius på sin hemsida att de kommer utreda händelsen och har som ambition att bjuda in Polis, ungdomsjour och företrädare för supportergrupper till ett möte.

Fotboll Sthlm har kontaktat polisregion Mitt där Uppsala ingår för att få Polisens syn på vad som har hänt, men allt som kommer är ett mejl från kommunikationsenheten där de undviker det aktuella fallet, se bild nedan.