Djurgården slår fast: ”Vi vill inte flytta derbyt mot Hammarby”

Hammarby vill flytta derbyt mot Djurgården för att kunna få in publik på arenan. 
Djurgården säger däremot nej.
– Vår inställning är att matchen ska ligga där den ligger, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Fotboll Sthlm.

Annons

I fredags öppnade regeringen upp för att börja släppa in 500 personer på de allsvenska arenorna från och med den 17 maj.

Förslaget innebär dock att derbyt mellan Hammarby och Djurgården som ska spelas den 16 maj hamnar på “fel sida” av datumet med 24 timmar, något som fick Hammarby att börja fundera på att flytta matchen.

Från Djurgårdens sida är man dock mer negativt inställda på en flytt. I en intervju med FotbollDirekt hintade Henrik Berggren, Djurgårdens vd, om klubbens motvilja att flytta matchen. 

När Fotboll Sthlm når Berggren under onsdagen är han tydlig med klubbens budskap:
– Vår inställning är att vi inte vill flytta på derbyt.

Hur motiverar ni det?
– Om vi antar att det blir lite förändringar mest hela tiden här framöver, då blir det oöverskådligt att hålla på att flytta matcher. Vår inställning är därför att matchen ska ligga där den ligger nu på söndagen.

Det är alltså det liggande allsvenska schemat som är anledningen till att ni inte vill flytta matchen?
– Ja, det är klart. Det är så här… jag förstår att Hammarby vill flytta och jag tror att de förstår att inte vi vill flytta. Det är inget konstigt med det, utan ganska naturligt. Sedan får vi framföra våra synpunkter och sedan får tävlingskommittén bestämma bara.

Flyttar ni matchen till måndagen innebär det ytterligare en vilodag för er. Sedan är nästa match på hemmaplan under helgen. Spelar då ett dygn så stor roll?
– Nej, men det är detta vi har kommit fram till helt enkelt, att vi inte vill flytta. Vi har diskuterat både med sporten och andra, men låt oss se vart det här tar vägen. Det är där vi står just nu.

Efter ett år utan publik i Allsvenskan får svensk fotboll nu chansen till en match med i alla fall 500 personer. Vill man inte då se matcher med utökad publik oavsett vilka som har hemmaplan?
– Jo, och jag förstår vad du är ute efter. Men i det här fallet så är det ju inte vår publik som välkomnas precis, eller hur?

Nej, men om det hade varit tvärtom, hade ni velat flytta på matchen då?
– Då hade jag haft full förståelse för om Hammarby inte hade velat att flytta på matchen.

Men tror du att ni hade velat flytta vid ett sådant scenario?
– Det är nog inte omöjligt, men det blev hypotetiska resonemang. Det är en jäkligt svår fråga och det förstår jag också.

Är ni helt överens inom Djurgården att matchen inte ska flyttas?
– Ja, vi är överens. Sedan får vi se hur instanserna beslutar om hur det blir, det är så det är. Vi tar det dag för dag.

LÄS MER. Hammarbys svar: ”Alla tänker bara på sig själva”