Björn Eriksson utreds av RF – 180 anmälningar mot ordföranden

RF har tillsatt en oberoende utredning av ordföranden Björn Eriksson.
Detta efter Expressens granskning om Erikssons intressen i säkerhets- och vaktbolagsbranschen.
– Det är en del i ett slags opinionspåverkansarbete, säger Eriksson till SVT.

Annons

I höstas inrättade Riksidrottsförbudet en visselblåsartjänst för anonyma tips om oegentligheter inom organisationen. Mellan den 30 maj och 2 juni kom det in flera anmälningar mot Björn Eriksson vilket gör att RF tillsätter en oberoende utredning. Arbetet ska ledas av en advokatbyrå.
Björn Eriksson säger till SVT att det kommit 180 anmälningar mot honom.
– När det kommer in 180 anmälningar som säger att det är fel hit och dit är det klart man måste utreda, det står i bestämmselserna. Så är spelets regler. Det som är lite trist när det är massanmälningar är att det känns som det är en del av ett propagandakrig. Egentligen är den här funktionen (visselblåsartjänsten) till för allvarliga grejer, som till exempel övergrepp mot barn. Det känns lite dumt, men bestämmelserna är sådana. Det vore helt fel om jag skulle säga att vi struntar i det, säger han.
SVT: Känner du dig utsatt för en häxjakt?
– Ja, lite grann. Det är ju inte 180 människor som själv, oberoende av varandra, kommit på att den där Eriksson är en riktig filur, han har nog hittat på både det ena och det andra. Utan det är en del i ett slags opinionspåverkansarbete. Det är tillåtet i och för sig, men det är inte speciellt kul.
Eriksson säger att han räknar med att utredningen inte kommer att leda till något. Han är övertygad om att Expressens granskning om hans dubbla stolar (RF-ordförande och lobbyist för Säkerhetsbranschen) ligger bakom anmälningarna.
– Ja, det kan inte vara något annat. Det är en opinionspåverkanshistoria. Det är tillåtet, vi lever i ett fritt land, säger Eriksson.

LÄS MER. Fotboll Sthlm granskar RF-toppen Lena Sahlins täta band till vaktbolagen

FOTO: Bildbyrån