Traditionellt julfirande på Söder – så hyllar bajarna sin klubbikon

I morgon blir det sedvanligt julaftonsfirande vid Nackastatyn.
Men är det klockan tio och halv tolv som gäller?
Eller ska man rentav fira vid den skånska statyn?


Annons

På julafton 1929 föddes Hammarbys kanske största spelare genom tiderna. Lennart Nacka Skoglund växte upp på Katarina Bangata 42, bara en bredsida från platsen där han nu står staty. Sedan Nackas död 1975 har det blivit en tradition att en samling bajare träffas vid porten den 24 december för att minnas klubblegendaren.

Klockan tio på förmiddagen drar entusiasterna i “Nackas vänner” igång årets program vid porten. Det blir sång och dragspel och ett tal med VM-tema av Söderprofilen och sportjournalisten Claes G Bengtsson.
– För många är det här det enda julfirandet. Man träffas här och går kanske och tar en bärs efteråt, säger Tommie Hansson från “Nackas vänner” till Mitti.

Vid 11.30 startar Bajens fans program vid statyn. Bajens fans bjuder på pepparkakor, glögg och julmust. Klockan 12 håller grundaren Stefan Magnusson ett tal.
– Jag har väl hållit på i 30 bast nu. Det är nytt tal varje år, jag försöker anpassa det lite. I år kommer jag ta upp Kenta Ohlsson som nyligen har fyllt 70 år och Kennedy som ju precis har slutat – utöver Nacka förstås, det är ju ett tal för Nacka, säger Stefan Magnusson till Mitti.

Annons

För dem som bor i södra Sverige och hyser grönvita sympatier finns ytterligare ett Nacka-alternativ på julafton. För 60 år snart deltog Nacka i en uppvisningsmatch i Borrby på Österlen. 2010 uppfördes en staty av Nacka på idrottsplatsen som ett minne av den matchen och sedan 2012 firas julafton även där.
– Vi brukar bli mellan 50 och 100 personer. Några av gubbarna som var med i Österlenkombinationen brukar också dyka upp och berätta om sina minnen från matchen, det är väldigt trevligt, säger Ulf Andersson, Nacka-entusiast och bror till förbundskaptenen Janne Andersson, till Österlenmagasinet.
I samband med träffen brukar Bajen fans Österlen och Borrby IF:s oldboys också spela fotboll mot varandra, men i år har matchen ställts in.
– Borrby brukar alltid vinna, men de lämnade walkover i år, så Bajen Fans kanske äntligen har fått en vinst? Eller så är det walkover åt båda hållen, säger Ulf Andersson.

Foto: Bildbyrån