Stefan Billborn: ”Potential att bära hur långt som helst”

Förra året överträffade Hammarby förväntningarna. Den här säsongen ska utvecklingen fortsätta i alla avseenden, menar tränaren Stefan Billborn.
– Vi vill göra allting bättre, säger han.

För ett år sedan inledde Hammarby en allsvensk försäsong utan några större krav på sig. Tränaren Jakob Michelsen hade lämnat klubben och ersatts av den, i dessa sammanhang, oerfarne Stefan Billborn. Trots att spelare som Muamer Tankovic och Jiloan Hamad redan var på plats och att klubben värvade in Erkan Zengin och Nikola Djurdjic var det få som på allvar trodde på Hammarby. Nu inleds en ny försäsong. Halva backlinjen är såld, båda lagkaptenerna har lämnat och förväntningarna är högt ställda på Hammarby.

Annons

Trots sprillans nytt klubbhus på Årsta IP tränar Hammarby ute i sporttältet i Nacka. Till en början är det en lättare träningsmängd som gäller för att hålla nere skaderisken.
– Det är alltid så i början. Vi måste vara försiktiga och inte köra på för mycket, säger Stefan Billborn.
– Spelarna ser pigga ut och det är lätt att både vi och de vill för mycket i början. Man märker att de har hållit igång bra under uppehållet.

Hammarbys fjärdeplats i fjol är lagets bästa tabellplacering sedan tredjeplatsen 2006. Ändå var det som bekant många besvikna supportrar som åkte hem från Östersund efter Allsvenskans sista omgång. Laget hade legat på europaplats hela året men trillade ut från topp tre i allra sista stund. Kanske är det just därför både supportrar till och anställda inom Hammarby går in i 2019 års säsong med revanschlusta. För Stefan Billborns del gäller det att vidareutveckla det arbete han påbörjade förra året. Först ska spelarna få tillbaka bollkänslan och efter det börjar de nöta taktik.
– Vi sätter igång redan nästa vecka. Vi kommer börja med att repetera grunderna och när de satt sig kan vi börja addera lite. Sen bygger vi vidare på det under hela året.
Hur mycket har du suttit och jobbat under vintern?
– Inte så mycket faktiskt. Redan under förra säsongen började vi notera vad vi skulle behöva utveckla framöver. I augusti hade vi klart för oss vad vi ville göra, så det har varit klart ganska länge. Det gäller att man bygger på det som har varit bra och gör det bättre. Vi ska inte ändra bara för ändrandets skull, då finns det en risk att det blir sämre.
Vad vill ni göra bättre?
– Allting. Det finns mycket förbättringspotential både i anfall- och försvarsspelet. Vi vill utveckla på det höga och låga försvaret och i anfallet ska vi jobba med allt ifrån uppbyggnadsspelet till själva genombrottsbiten. Vi vill göra allting bättre.
Var det någonting du känner att ni saknade förra året?
– Nej, det vet jag inte. Det är mer att vi ska göra saker och ting bättre. Vi gjorde jättemycket bra förra året, men det är viktigt att man utvecklas.

Annons

I slutet av 2018-säsongen kom ett mardrömsbesked för Hammarby. Serge Junior Martinsson-Ngouali skadade korsbandet och kan i värsta fall missa hela 2019. Junior var en av seriens bästa mittfältare och givetvis en nyckelspelare för Hammarby. Än är det tidigt in på transferfönstret och mycket kan hända, men i dagsläget ser ersättaren ut att heta Darijan Bojanic. 24-åringen som värvats in från Helsingborg har i sin karriär spelat på i stort sett samtliga positioner på en fotbollsplan, men det var som central mittfältare han förra året blev Superettans bästa spelare och stod för sex mål och 14 assist. Då är ju frågan, blir det ett ännu offensivare Hammarby vi får se i år?
– Det vet jag inte, säger Billborn och fortsätter:
– Jag tycker vi var ganska offensiva förra året, kanske det laget som var mest offensivt om man tittar på data. Men vi ska ha en balans i det hela också. Förhoppningsvis kommer vi göra fler mål än förra året och släppa in färre. Vi får se hur vi kommer spela och vilka spelare som kommer spela på vilka positioner. Vi har ett ganska flytande spelsystem och vi får se var Darijan hamnar.
Vad tycker du om honom som spelare?
– Jag tycker det är en väldigt bra bollspelare med en väldigt bra fot. Det gäller att få honom i de lägena där laget kan dra nytta av det. Vi får testa oss fram lite och se vilken linje han kommer spela i. Jag tror inte han kommer spela i samma position som Junior hade förra året, det tror jag inte.

I och med den missade Europaplatsen förra året är det nu många som hoppas att biljetten in i Europa league-kvalet ska komma genom svenska cupen. För att Hammarby ska nå dit krävs det att något av lagen som slutade topp tre i fjol (AIK, MFF eller Norrköping) ska vinna cupen. Men det säkraste sättet är såklart om Hammarby själva vinner, vilket Billborn strävar efter att göra.
– Vi satsar ju på att vinna cupen ändå, vi vill vinna alla matcher. Vi får se om vi tar oss till Europa av egen kraft eller om det är något av de andra tre gängen som gör det åt oss. Men det är klart det är roligare om vi vinner cupen.
Kommer ni ha alla bitar på plats när cupen inleds?
– Jag tror inte vi kommer att ha alla bitar på plats någon gång under hela säsongen. Vi får se till att vi har en grund att stå på och att vi kan utvecklas från den hela tiden. Vi kommer definitivt inte vara klara till cupen. Vi var inte klara någon gång under förra året heller. Det gäller bara att gnugga på och se till att vi tar steg hela tiden.
Vad tror du är Bajens största styrka i år?
– Jag tror att det är att vi har ett bra lag med stor utvecklingspotential, spelare som vill mycket och att vi tror på oss själva. Det låter som floskler, men jag tror att det är det som är vår melodi. Om vi tror på det, med potentialen som vi har i laget, kan det bära hur långt som helst.
Det sades att ni blev synade under hösten, finns det en risk för det i år?
– Jag tycker att man gör det enkelt för sig om man gör som majoriteten i media gjorde och säger att vi blev synade. De har inte kollat på matcherna utan bara på resultaten, och då gör man det enkelt för sig. Om vi skapar enormt mycket målchanser och ändå säger folk att vi blev synade behöver de titta mer på hur matcherna verkligen ser ut. Men i slutändan är det resultat som avgör och ofta det som utgör domen.

Foto: Bildbyrån