Stefan Billborn kritiserar BP: ”Sett mellan fingrarna”

Stefan Billborn är veckans gäst i Bergman 90 minuter.
I Fotboll Sthlms intervjupodcast riktar Hammarbys tränare hård kritik mot sin förra klubb Brommapojkarna, som uppges vara på väg att sparka Luis Pimenta.
– De har gått ifrån sin identitet helt sedan två-tre år tillbaka, säger Billborn.

Det har stormat kring Brommapojkarna de senaste dagarna.
I fredags granskade Aftonbladet tränaren Luis Pimentas ledarstil med hjälp av anonyma spelare i truppen. Fram trädde en bild som präglades av sexism och pennalism. Den portugisiske tränaren kommer nu, enligt Expressen, få sparken tillsammans med sin assistent Goncalo Pereira.

Annons

Hammarbys tränare Stefan Billborn, som jobbade i BP under 17 år i olika roller, säger att han inte är förvånad över det som nu har framkommit. I vår podd Bergman 90 minuter – som släpps under onsdagen – ger Billborn sin syn på turbulensen.
– Det här kommer bli en riktig känga till BP generellt sätt. Jag tycker att de har gått ifrån sin identitet helt sedan två-tre år tillbaka, säger han.
– Om vi håller oss till kärnfrågan: Att det här dyker upp är såklart en jävla katastrof om man inte har en ledning som ser det. Det är inte direkt så att Grimstas omklädningsrum ligger långt ifrån kansliet. Det är 15 meter, liksom. Jag förstår inte hur man kan missa det om det är så där. Jag är ganska övertygad om att man har sett mellan fingrarna.
Vems ansvar är det?

– Det finns både en sportslig ledning och en klubbledning. Jag vet inte hur uppdelningen ser ut. Men jag vet att det är en liten klubb där man jobbar nära varandra. Sedan exakt vad som är sant lär visa sig.

Luis Pimenta tillsammans med BP:s sportchef Daniel Majstorovic. FOTO: BILDBYRÅN

Billborn reagerar också starkt på att klubbens a-lag inte längre består av särskilt många spelare från ungdomsverksamheten.
– Istället för att bygga verksamheten på egna spelare och lite “second chance”-spelare från Stockholm som man alltid har gjort med framgång så har man en främlingslegion. Man har en och en halv spelare i elvan från egna led. Det är Gustav Sandberg Magnusson och så skickar man in någon 16-åring ibland.
– Samtidigt slår man sig för bröstet mer än någonsin om att man är en talangklubb. Men det finns ingen sanning alls i det.
Billborn poängterar att han önskar BP allt gott och säger att “det gör ont i hjärtat” att se hur klubben utvecklats. Enligt Hammarbys tränare har mycket gått åt fel håll sedan klubbdirektören och eldsjälen Ola Danhard (som nu jobbar för Djurgården) lämnade föreningen för två år sedan.
– Det här hade aldrig hänt på Olas tid. Varken vad gäller lagets struktur eller det som händer runtomkring. Ola är en remarkabel person, en av de sista fanbärarna inom svensk fotboll.

I ett mejl till Sportbladet bemöter Brommapojkarnas sportchef Daniel Majstorovic kritiken.
”All seriös granskning är välkommen så länge inga lögner placeras i media och personliga åsikter eller vendettor bedrivs. Det är också högst oseriöst och oprofessionellt att uttala sig om saker som händer i BP när man inte jobbar i klubben. Stefan Billborn uttalade sig om nuvarande situationen i BP men var själv en del av ett tränarteam där huvudtränaren (Jakob Michelsen) blev sparkad efter att det skrivits om mobbning och sexism, det blir bara oseriöst om jag ska gå in och kommentera om inte han borde lämnat Hammarby pga. det som pågick i ett team där han var assisterande tränare” skriver Majstorovic.

Veckans avsnitt av Bergman 90 minuter blev längre är vanligt och släpps därför i två delar. Den första publiceras under onsdagen.