Sören Cratz om Billborns avsked: ”Det är ett friskhetstecken”

2001 fick Sören Cratz lämna Hammarby, trots ett bärgat SM-guld.
20 år senare får Stefan Billborn sparken efter att ha vunnit cupen.
Helt odramatiskt, anser Hammarbys guldtränare från 2001.

Annons

Under fredagen offentliggjordes att Hammarby ger Stefan Billborn sparken, trots att huvudtränaren bärgade föreningens första cuptitel. En liknande situation utspelade sig 2001, då guldtränaren Sören Cratz inte fick förlängt kontrakt och lämnade efter säsongen.

– Det blir lite larvigt att jämföra, säger Sören Cratz själv. Mitt kontrakt var ju på väg att löpa ut, så jag fick ju inte sparken.

På sociala medier har beslutet att sparka Billborn mötts av kritiska reaktioner. Sören Cratz, å andra sidan, är mer förstående gentemot Hammarbys styrelse.

– Det är ett friskhetstecken, säger Cratz. Det har väl sett en utveckling över längre tid. Jag såg cupfinalen mot Häcken, det var en bedrövligt dålig fotbollsmatch. Det är lätt att glömma hur dålig den var i och med att man vann på straffar, men det var två dåliga lag. En tränare kan inte bli kvar bara på grund av att man haft stolpe in i en match.

Den 24 maj, sju dagar innan cupfinalen, avslöjade Sportbladet att Billborn skulle få lämna Hammarby, oavsett om tränaren vann cupen eller inte.

– Hammarbys styrelse har förmodligen tänkt att de kan få ut mer av truppen. Då bryter man hur det än går i finalen. 2019 tycker jag att Bajen var fantastiskt bra, förra året var de rätt dåliga. I år mot Kalmar var det helt klart underkänt. Men det erkände ju Stefan själv.

Lika odramatiskt såg Cratz på det faktum att han själv fick lämna.

– Det är något jag aldrig kritiserat Hammarby för. De hade en klar idé om hur de ville spela fotboll och det kunde inte jag leverera med den truppen som var ställd till mitt förfogande. Då fick jag lämna även om jag vann guld. De var ett friskhetstecken då och det är ett friskhetstecken nu.

Tror du att det är beslut att sparka Billborn?

– Det kan man bara veta först efteråt. Det intressanta är vad de som värvat in spelartruppen tycker. Vilken självkritik har de? Ställer de sig själva frågan om de har gjort rätt med värvningarna? Om de har gett Stefan alla förutsättningar? Som tränare måste man våga kräva saker. Jag kunde säga att jag ville ha den eller den spelaren, fick jag inte den så vågade jag vara obekväm. Jag vet inte om Stefan har varit obekväm eller om det är sportchefen som säger: “här får du den här och den här spelaren”. Det är inte så jäkla lätt att vara tränare om man inte får vara med och påverka.

När Sören Cratz meddelade sin spelartrupp att han inte fick förlängt förtroende sommaren 2001 har vissa spelare vittnat om att laget gaddade ihop sig för att motbevisa Cratz tvivlare. Men att Billborns avsked kommer svetsa samman dagens Hammarbytrupp är inte Cratz övertygad om.

– Nej, det tror jag inte. Det händer mycket på 20 år. På den tiden hade man mer känsla för varandra, det har man inte idag. Dagens fotbollsspelare är i högre grad egoister. De pratar bara i första person: jag ska göra mål, jag ska vara avgörande. Man ska aldrig göra något för laget.

Enligt Cratz var lagkänslan avgörande för att Hammarby skulle bärga sitt första, och hittills enda, guld 2001.

– I omklädningsrummet när det stod 1-1 sa spelarna till varandra att “vi har inte förlorat en match på Söderstadion i år, vi ska inte börja nu”. De hade blivit ett riktigt lag. Jag vet inte om den känslan finns idag. Jag har ingen aning om den sortens karaktärer finns i dagens Hammarby eller om de allihop är inköpta. Nu för tiden springer spelarna och kysser klubbmärket efter ett mål. Jag brukar säga åt dem att slå sig på bakfickan istället, för det är där plånboken ligger.

Avslutningsvis har Sören ett gott råd till Hammarbys styrelse och sportchef.

– Ska de ta in någon, då ska de ta in Sven-Göran Eriksson.