Nacka Skoglund hyllades för 44:e gången: ”Som en andra familj”

Trots kyla lockade träffen vid Nackastatyn gott om folk.
Hundratals bajare valde att starta sitt julaftonsfirande med att minnas klubbikonen.
– Det var som supertrevligt som alltid, säger supportern Jocke Edsbrand, 31.

Annons

Sedan 1975 har det varit en jultradition för många att samlas utanför porten till Katarina Bangata 42 där Lennart ”Nacka” Skoglund föddes. Numera lockar träffen på Södermalm hundratals supportrar runt statyn “Vid ses vid målet” där Bajen Fans serverar glögg och grundaren Stefan Magnusson håller ett tal till Nackas ära.

En av besökarna vid det 44:e tillfället var Jocke Edsbrand som var där med sin syster Josefine. Jocke är själv gammal hockeyspelare men har på senare år intresserat sig allt mer för även fotbollen.
– Jag har varit hyfsat aktiv supporter sedan jag var 17-18 år ungefär. Jag har varit vid statyn de senaste sex-sju åren och det har varit samma sak varje gång. Otroligt glad stämning, julsånger och mycket kramar.
– Även om man inte känner alla så blir det en gemenskap. Vi hade med oss ett par öl men hade glömt att ta med öppnare. Då var det direkt någon där som hörde vad vi snackade om och langade över en öppnare. Det blir som en andra familj som man firar med.

Gott om folk på Katatina Bangata utanför Nackas port. FOTO: PRIVAT

Jocke uppskattar att det var 500-700 personer i kylan.
– Det var lång kö till glöggen som vanligt. Det tar en kvart ungefär att komma fram men det är det värt. Man måste kunna värma händerna.
Hur var talet?
– Det var lite nytt i år. Det blev snack om Kenta och Kennedy också, så det var tre stycken som hyllades. Det var ett fint jultal som spred glädje.

Annons