Marbellabloggen: Talangerna tar över – så bra är Gül och Gyamfi

MARBELLA. 

Fysik, tempo och vinnarinstinkt. 

Det summerar de flesta av Hammarbys träningar i Marbella. 

Minst lika mycket beskriver det Deniz Gül och Kingsley Gyamfi som fotbollsspelare. 

Annons

Hammarby har nu tillbringat en dryg vecka på den spanska Solkusten och har, förutom dubbla träningspass de flesta dagarna, hunnit med att spela två träningsmatcher. Då undertecknad först anlände till matchen mot Bodö/Glimt har jag endast sett dryga tjugo matchminuter av de två Bajen-talangerna Deniz Gül och Kingsley Gyamfi. 

Däremot har närvaro tagits vid de flesta träningspass och så sent som igår (tisdag) stack de två 19-åringarna ut på förmiddagspasset. När Kim Hellberg och David Selini räknade upp vilka som skulle ta på sig en rosa väst och vilka som skulle förbli i träningsmundering gick den tidigare svala stämningen upp i rök. Istället blev det allvar. Från rofyllt och lättsamt possessionspel i större kvadrater till stridslystet elva mot elva på halvplan.

I och med den något, för dagen, mindre planstorleken testades spelarnas beslutsfattande, tempo och passningsfötter mer än tidigare. Den höga pressen blev – om möjligt – ännu mer påtaglig än den varit innan och gav utlopp för anfallarna att sno bollen från sina motståndare. Matcherna, som spelades i intervaller om 3-4 minuter, bjöd på många tekniskt fina aktioner från flertalet spelare. Bäst av alla utespelare var Viktor Djukanovic och Abdelrahman Boudha, tätt följt av Kingsley Gyamfi och Deniz Gül. 

Lag rosa: Dovin –  Llinares, Gyamfi, Vagić, Karlsson – Besara, Hammar, Rafferty – Djukanovic, Gül, Gebrezgi.

Noterbart var att Fredrik Hammar spelade lite längre ner i banan jämfört med Besara och Rafferty. Precis som David Selini sa till mig häromdagen är det ett tänkbart sätt att formera Bajens mittfält. 

Lag utan väst: Blazevic – Kralj, Pinas, Fenger, Strand – Eklund, Johansson, Mikkelsen – Mohammad, Erabi, Boudha. 

Matchspelet slutade i vinst för lag rosa efter att Djukanovic och Gül gjort två mål vardera men sett till spelet var det jämnt. Kanske sa han så för att Kingsley Gyamfi så gott som hela tiden läste spelet, var brytningssäker och hittade rätt med nästan varenda passning. Kanske skojade han bara, men att Kingsley Gyamfi imponerar är inget skämt. 

Utöver de nyss nämnda egenskaperna hos Gyamfi framstår ghananen som ytterst ödmjuk och arbetsvillig. Det känns som en spelare i Kim Hellbergs smak och en möjlig ersättare till mångmiljonförsäljningen Adjei. Om så blir fallet tyder det på att Hammarby har blivit bättre på att följa sin successionsplanering som kollega Viktor Asp har tjatat om.  

Deniz Gül har spelat tre allsvenska matcher för Hammarby sedan han skrev på sitt A-lagskontrakt för ett drygt år sedan. I HTFF gjorde han 14 mål på 23 matcher och på tisdagens träningspass befann han sig i straffområdet vid rätt tillfälle och tidpunkt. Det resulterade i två mål och visst finns det potential även här.

Om man ska beskriva Deniz Gül som spelare fastnar man ofta vid en jämförelse med Jusef Erabi. De är nästan jämngamla, spelar i samma lag och på samma position. Samma spelartyp är de dock inte. Medan Jusef Erabi har råstyrka i presspel och närkamper är Deniz Gül mer för att springa, och stå, rätt. När det kommer till närkampsspelet kan nästan ingen jämföras med Erabi som är i en helt egen liga. Jag minns särskilt en sekvens från en träning under förra veckan där Erabi slet tag i Nobel Gebrezgi och vände sig om. Det hela slutade med att Gebrezgi låg på backen efter något som såg ut att vara hämtat från WWE.

Riktigt så stark är inte Gül, men i snabbheten och avsluten kan han både mäta sig och se upp till Erabi. Medan Erabi ser ut att avfyra ett pansarskott vid varje avslut är Gül mer för att placera bollen. När Erabi stormar mot sin mittback vid ett inlägg rör sig Gül mer graciöst och kommer, nästan lika ofta, till farliga avslut.

Fler spaningar: Mads Fenger visar återkommande att gammal är äldst här nere på Solkusten. Jag tror knappt jag sett honom göra ett enda misstag under alla de träningar jag betraktat, varken med eller utan boll. Nahir Besara visar att uttagningen till januariturnén gjordes på goda grunder och hittar passningar vissa inte hade gjort om tiden stått still. Att Viktor Djukanovic inte än har lämnat för spel i en av Europas bättre ligor är svårt att förstå. Det finns så mycket fotboll i montenegrinen vars avslut har ytterst liten allsvensk konkurrens. 

Det är, som vi har rapporterat om, ett ytterst högt tempo på Hammarbys träningar där Hellberg och Selinis offensiva fotboll har fått sig ett ansikte. Även AIK har tagit sig ner till Marbella för att genomföra sitt andra bootcamp för året.

När ni läser detta har Viktor Asp rest till Gran Canaria för att förtälja allt om Djurgårdens träningsläger. Chefredaktör Oskar Månsson har rest hem till Norge och har fullt upp med att styra upp den skuta som är IK Start.

Kvar blir jag och ska, som semiprofessionell hobbyjournalist, ge er så mycket jag bara kan av det som är Hammarby och AIK:s träningsläger 2024.

Nos vemos!