David Selini: ”Fotbollen vi spelar är lika mycket min som Kims”

MARBELLA.

På sex månader tog sig David Selini från divison fem till Allsvenskan.

Nu är han tränaren som tillsammans med Kim Hellberg ska ta Hammarby till nya höjder. 

Fotboll Sthlm lärde känna honom. 

Annons

Lamporna från casinot på andra sidan gatan lyser in i Hammarbys spelarhotell när Fotboll Sthlm träffar assisterande tränare David Selini. Genom lobbyn strosar trötta men belåtna spelare och klubbpersonal runt efter en dag med dubbla träningspass. Trots att den nya tränarduon endast har varit i klubben under tre veckor framstår relationerna med spelarna som okonstlad.

– De sista åren har gått fort framåt kan man säga, säger David Selini.

Efter två framgångsrika år med Värnamo har David Selini och Kim Hellberg anslutit till Bajen. Den sistnämnda gick från division fem till Allsvenskan på tio år. För David Selini gick det fortare än så.

Selinis fotbollsresa började i Bodens BK, där han spelade i a-laget och tränade klubbens ungdomslag. Sedan flyttade han till Linköping för att studera till lärare, men spelade också i ett universitetslag i division fem som han senare tränade. I augusti 2021 flyttade han till IF Sylvia på tränaren Anes Mravacs inrådan. Året därpå gick flyttlaset till Värnamo, efter att Kim Hellberg hade blivit tipsad om Selini.

I den allsvenska premiären 2022 stod David Selini på Gamla Ullevi och fick se sitt Värnamo spela mot Blåvitt inför 16 794 åskådare. På ett halvår hade han gått från att träna universitetslag i femman till högstaserien.

– Jag vet inte riktigt vad det innebär att smälta det egentligen men det är klart att jag reflekterar över det. Den första matchen vi hade i Värnamo var på Gamla Ullevi mot Göteborg och det var ungefär 18 000 på läktaren. Det var typ på dagen sex månader från att jag gjorde min sista match med LiU AIF i Division 5 – inför 20 personer och en hund. På kvällen efter matchen mot IFK Göteborg, när jag ringde och snackade med min farsa, tänkte man att det har hänt lite det senaste halvåret. Nu är jag här med Hammarby vilket är otroligt stort för mig, säger Selini.

Under söndagens eftermiddagspass på Marbella Football Center matchades två Hammarbyelvor mot varandra där hög press, intensitet och beslutsfattande testades. Matchen, som spelades i perioder om tio minuter, är ett ypperligt sätt att träna fotboll på. Åtminstone om man frågar David Selini.

– Grundtanken är att det är den bästa träningen vi kan göra då det är så vi spelar, fotbollsmatcherna är elva mot elva över hela planen. Det är den bästa fysträningen för spelarna för det är samma typer av ytor som man behöver täcka på match. Samtidigt måste spelarna göra alla tekniska moment och taktiska beslut kring idéer i spelet, hur man löser vissa situationer som de också behöver lyckas med tekniskt. De blir även trötta när de måste springa fram och tillbaka vilket gör att de måste fatta beslut och utföra de tekniska momenten när de är trötta. Och det är den bästa träningen tycker vi.

Det ännu djupare, och mer långsiktiga svaret, handlar om att spelarna ska vara pigga och tränade nog för att utföra samma moment i matchminut ett som i minut 90. Under det träningspass som avhandlas spelades 43 minuter effektiv fotboll. En allsvensk match snittar ungefär 60 minuter faktiskt spel, menar Selini. Under försäsongslägret är upplägget tydligt. Spelarna ska, under varje dag, komma upp i över 60 minuter effektivt spel.

– Helst är ett sånt pass som vi gjorde idag en del av två pass. På morgonen spelar vi kanske åtta matcher gånger fyra minuter så att vi kommer upp i runt 32 minuter effektiv speltid. På eftermiddagen spelar vi kanske åtta-nio matcher gånger fyra minuter så att vi hela tiden kommer över de där 60 minuterna. Vi vill alltid pusha den gränsen och helst ligga runt 70 minuter på en dag. Vissa dagar är vi nästan uppe i 80 minuter och andra dagar, när vi har haft en tung träningsperiod, är vi nere på 60 minuter och spelar kortare tid men mer intensivt.

Med tränarförebilder som Maurizio Sarri, Roberto De Zerbi, Sir Alex Ferguson och Pep Guardiola är David Selini en mycket engagerad och verbal tränare. För honom handlar det om att vara så hängiven sitt jobb som möjligt och att ständigt utveckla sitt eget ledarskap och utveckla spelarna.

– Till att börja med är alla spelare bra på den här nivån. Då handlar det om hur mycket du får ut av varje spelare. Det är det som är uppgiften. Det är ju bara att kolla på vissa spelare som kom till Värnamo som knappt hade spelat fotboll på länge. Gustav Engvall hade inte spelat fotboll på två år och gjorde knappt ett mål. Sedan var han helt plötsligt en av Värnamos bästa spelare under några månader.

Hur gjorde ni för att få igång honom?
– När han kom till oss tänkte vi att han skulle vara en riktig centerforward, men vi kände att han passade bättre in på kanten i vårt spelsystem. Att utgå från en kant och löpa in bakom. Även om han aldrig hade spelat på kanten innan, som jag förstod det på honom. Vi försökte hitta en roll som passade hans egenskaper utifrån vårt sätt att spela. Det är en ledande grej för alla spelare. Hur kan vi få dem att göra det de är bra på så mycket som möjligt?

Ett annat exempel är hur tränarna jobbade med Oscar Johansson Schellhas i Värnamo.

– Oscar kommer aldrig stå som mittback och nicka bort 400 inlägg. Det är inte hans grej. Men då måste vi hjälpa honom att göra de saker han är bra på. Därför spelar han i positioner och ytor där han är en toppspelare i Allsvenskan. Och det blir vår utmaning att fortsätta hitta alla dessa saker när vi lär känna spelarna bättre. Det är någonting jag tycker Ferguson gjorde väldigt bra med många spelare, att få spelare att utföra saker som passar deras egenskaper. Detta gör även De Zerbi med sina spelare nu och Guardiola har gjort det med sina spelare.

När Hammarby spelade sin andra träningsmatch för året (förlust 2-3) ställdes de mot de norska mästarna Bodö/Glimt. På Hammarbys mittfält startade Nahir Besara, Oskar Johansson Schellhas och Gent Elezaj. Framför dem spelade August Mikkelsen.

Vi spelade ju med Nahir och Oskar, så egentligen spelade vi med två sexor. Det är bara det att båda ser sig som mer offensiva spelare, säger Selini.

Vad gäller potentiella förstärkningar i rollen som mer defensivt präglad bollvinnare menar Selini det inte ingår i hans arbetsuppgifter och att täckning på den positionen finns i den befintliga truppen.

– Det jag kan säga om den positionen är att jag tycker att båda Johansson Schellhas och Besara utan problem kan spela i den där lite djupare positionen. Där har vi också Fredrik Hammar som jag tycker är en jättebra spelare. Men Oskar är jäkligt bra defensivt också. Om man inte följer honom varje dag tror jag inte att alla ser det, men han är den smartaste defensiva spelaren jag har sett i hur han använder sin kropp i att skärma av spelare, hur han blockar passningslinjer, hur han också går in och vinner bollar.

Selini menar att det går alldeles utmärkt att spela med Johansson Schellhas och Besara på mittfältet, så länge man stärker upp bakom dem.

– Jag tror att vi absolut kan spela med de två tillsammans och ändå vara bra defensivt. Vi vill att de ska få göra sina offensiva grejer, framförallt få upp Besara så att han hittar de sista passningarna där han har en otroligt hög kvalitet. Då kanske vi får se till att vi har en annan profil på våra försvarsspelare. De kanske kan vara mer defensivt utpräglade spelare. Defensivt tror jag det att handlar mycket om hur vi strukturellt får till vårt försvarsspel kollektivt. Då kan både Nahir och Oskar spela på de positionerna och ändå se till att vi har ett bra försvarsspel för att de är så pass smarta som spelare.

På träningsplanen är både Kim Hellberg, men framförallt David Selini, otroligt engagerad med sin röst och sitt kroppsspråk. Positivitet, energi och aktivt ledarskap är ledorden för Selinis arbetssätt. På frågan huruvida det har blivit så naturligt eller om det är något överenskommet är svaret tvetydigt.

– Jag tror att vi båda har gjort en egen reflektion kring att det är någonting vi känner att vi behöver göra. Jag tror att jag alltid har varit så som ledare också. Jag har varit fotbollstränare i tio år och jag har varit på alla nivåer. Jag har haft pojkar 13, jag har haft division fem och jag har haft allsvenska spelare. Gemensamt för alla är att kvaliteten och energin hos spelarna dippar när jag inte bidrar med engagemang och inte pratar och coachar hela tiden. Jag och Kim hade aldrig pratat om det innan men har pratat om vad som händer när man har den där energin – och vilken skillnad det blir när man inte har den. Om spelarna ska ge oss maximalt med energi så måste vi bidra med samma sak. Det är absolut någonting vi reflekterar över och försöker ha med oss hela tiden.

Är det svårt att hålla uppe energin hela tiden?
– Det är tufft ibland när man är trött och för rösten kanske. Jag var tvungen att springa och dricka vatten idag för att jag kände att rösten var på väg att försvinna. Så ibland är det tufft men efter de där 90 minuterna på planen är jag klar och får vila. Jag kan aldrig garantera att det blir en bra träning men jag kan alltid se till att jag har den energin. Jag kan göra mitt bästa och garantera att jag är där till 100 procent. Det är en liten grej att ta ansvar för i det stora hela, att jag faktiskt är närvarande och bidrar med någonting.

Get it back-get it back-get it back!“, “Yes, vilken reaktion!“, “Stark som en oxe Erabi!”

På det sättet kan det låta när David Selini står på träningsplan. Med energi och inlevelse uppmuntrar han sina spelare att jobba hårdare och berömmer dem när tillfälle ges. Men han är också intresserad av att analysera träningarna, som spelas in på video.

När frågan om hur han använder sig av detta tekniska hjälpmedel kommer på tal följer en fem minuters utläggning om tillvägagångssättet. Det märks minst sagt att han är insatt och tycker om att analysera sina spelare, både kollektivt och individuellt.

– Det finns framförallt två delar i det. Det kollektiva och den individuella biten. Den kollektiva biten är egentligen att vi filmar allting vi gör, alla träningar och såklart alla matcher. Genom detta får vi bra material att analysera och kan använda detta i verksamheten för att hjälpa spelarna att bli så bra som möjligt. Kollektivt så har vi en videogenomgång inför varje träning. Där kopplas fokuset på genomgången till träningen som följer. Om vi ska träna på inspel och rörelser i straffområdet har vi en genomgång innan som touchar på det. Det kan vara information, som det har varit nu i början, med hur vi tänker kring vissa saker. Det kan också vara vad vi vill göra framgent som vi sedan utvärderar med hjälp av det vi gör på matcherna eller på träningar.

– Så vi sitter och kollar på det och analyserar hur man hade kunnat göra en situation bättre. Hur hade man kunnat göra det på ett annat sätt även om man har lyckats med någonting? Om motståndaren tar ett steg åt ena hållet kan vi göra på ett sätt men om de istället stänger den ytan, då gör vi en annan grej. Jag försöker jobba med olika verktyg hela tiden för att hjälpa spelarna att skapa en större verktygslåda med fler verktyg än vad de har från början. Och det är på det kollektiva. Sedan bryter vi också ut det individuella i det.

– Kim jobbar med alla spelare och skickar ibland individuella klipp till dem. Jag och Abel Lorincz har ansvaret att följa upp ungefär halva truppen var med individuell återkoppling. Det kan vara att jag skickar klipp i Whatsapp och ber någon förklara vad de tänker kring situationerna, hur de har uppfattat vad som har hänt och varför de agerar som de gör. Det kan vara att jag skickar klipp och bara kommenterar vad jag tycker att de gör eller hade kunnat göra. Och såklart om det som är bra. Det är en väldigt stärkande återkoppling där jag försöker förstärka bra beteende. Att säga vad man inte gör bra tror jag inte alls på.

– Den sista delen är att man sitter som du och jag nu. Gärna med en tv där vi kan visa 15-16 klipp från en träning eller match och gå igenom alla situationer och så får spelarna ge sin bild av hur de uppfattar saker och ting. När man kommer riktigt långt med dem, som jag exempelvis gjorde med Oskar Johansson i Värnamo, kunde det istället vara att han kom med klipp till mig. Så han fick välja ut grejerna och vad han ville prata om sen satt vi och diskuterade situationerna. Då är det han som blir ledande i feedbacken. Jag tror att det också kan vara bra att spelarna får berätta vad de gjorde bra eller vad de kunde ha gjort bättre. Dit skulle jag vilja komma med alla spelare. Men det är individuellt. Alla människor är olika och har olika sätt som fungerar men det är ett skönt upplägg tycker jag. Att de får bli drivande i den processen.

En alternativ beskrivning av hur de jobbar med video summerar han på slutet.

– Kollektivt individuellt, massa video. Där har du det i ganska grova drag.

Hammarbys nya assisterande tränare gör mycket för att stärka sin nya trupp. Belöningar för det lag som blir utsatt för fulspel i träning är en av sakerna. En annan är att spendera väldigt mycket tid och arbeta med parhästen Kim Hellberg, kanske mer än vanligt här i Marbella.

– Det var kul att vi satt nu för då slapp jag honom ett tag i alla fall. Nej men det är många timmar. Jag går upp lite tidigare än honom så jag får en liten frizon där på morgonen. Sen skiljs vi åt på kvällarna vid nio kanske. Så det blir väl 16-17 timmar ihop per dygn här nere. Det kommer vara skönt att få något break här och där. Men vi trivs väldigt bra ihop och har kul.

Selini och Hellberg verkar ha funnit varandra i egentligen allt som rör fotboll. Däremot har inte Selini någon särskild spelmodell som han är låst vid. Han beskriver sin fotbollsfilosofi som i ständig förändring.

– Den fotbollen som jag står för är en fotboll där man tar ansvar för att varje dag utvecklas och bli bättre. För fotbollen förändras hela tiden. Man kan inte stå still och känna att det man har gjort nu är någon form av facit. Utan vi måste hela tiden bli bättre och hitta nya saker, vilket driver mig och Kim varje dag. Det handlar om att vara nyfiken i sin fotboll men även att skapa en fotboll där man går ut och tar ansvar för sin egen utveckling och att styra fotbollsmatcher. Vi vill styra så många minuter av en fotbollsmatch som möjligt. Mot vissa lag kan vi styra 90 minuter, går vi ut och spelar mot Manchester City idag så kanske vi kan styra sju minuter. Men över tid vill vi såklart kunna styra 90. Det måste ju vara någon form av målbild.

Hur vill ni styra matcher?
– Vi vill styra matcherna genom att ha bollen och skapa målchanser och när vi inte har den så tar vi tillbaka den. Vi vill vara dominanta i det och det är någonting som driver oss varje dag. Att bli så bra som möjligt. Både individuellt, som tränare, som spelare och som lag.

Hur fungerar samarbetet mellan dig och Hellberg?
– Samarbetet med Kim fungerar väldigt bra. Jag kände inte honom sedan tidigare mer än att vi hade träffats någon gång och pratat. Han valde att ta en chans att få med sig mig. För det var en chansning från hans sida. Och sen har jag försökt ta till mig av hans idéer och bidra med mina egna inspel ibland. Han har varit väldigt bra på att låta mig få plats och få göra mina saker. Jag har sagt det förr. Den fotbollen vi spelar är lika mycket min fotboll som den är Kims. Jag tycker att jag delar de idéer som han har och han låter mig komma in i med mina tankar på ett sätt som gör att jag känner att jag är med och driver det här laget lika mycket som han gör. Det samarbetet har funkat jättebra sedan dag ett. Det känns som att han litar på mig och det är jag väldigt tacksam för. Att jag har fått det förtroendet att köra min grej i hans grej.