Johan Wiland: ”Det blev för mycket snack om guld i laget”

De ledde länge serien, men på sistone har AIK ryckt ifrån.
Johan Wiland tror att Hammarby hade haft större chans att ta guld om de låtit bli att prata om det.
– Vi skulle hållit fötterna kvar på jorden mer, säger målvaktsveteranen.

Annons

37 år gammal går Johan Wiland mot en ny fin säsong. Trots att Hammarby släppt in klart fler (26) mål än toppkonkurrenterna AIK (13) och Norrköping (21) har Wiland knappt gjort ett misstag under året.
– Det har känts bra länge egentligen. Man börjar bli gammal i gamet och då behöver man inte anstränga sig så mycket för att komma igång. Man gör det som man kan och håller sig till det. Stå rätt och läsa spelet, säger han efter träningspass på Kanalplan.
Wiland är nöjd med den senaste matchen mot Göteborg som han tror kommer lyfta det kollektiva självförtroendet. Men han grämer sig över omgångarna som föregick 3-0-segern.
– Inför säsongen var det ingen som snackade om guld. Om Europa kanske, men inte guld. Vi kom från en säsong där vi hade tagit 38 poäng men så gick det så jävla bra i början och då gick snacket igång. Men nu när vi tappade så mycket poäng under tre-fyra omgångar försvann chansen.
Det var flera spelare, till exempel Nikola Djurdjic och David Fällman, som pratade om guld i medierna.
– Ja, jag kan känna att det blev för mycket. Vi skulle hållit fötterna mer på jorden som vi hade i början. Då hade vi inte behövt pressa oss så mycket, utan mer tagit en match i taget. För vad händer annars om vi förlorar och de andra vinner? Hur fan kommer man tillbaka då liksom? Det kan vara jävligt farligt att snacka och spekulera i vad andra kommer att göra.
Är det lätt att ryckas med när det går så bra?
– Absolut. Det är inte så många i laget som varit med och vunnit guld och vet vad som krävs. Det är lätt att tro att det är lite enklare än vad det är och springa iväg i tankarna. Men vi får ta lärdom av det.
Har ni pratat om de här bitarna?
– Det har vi gjort, men det känns som att vi började väl sent, när vi tappat poäng i två matcher i rad. Men det är också lätt att säga i efterhand när man skulle börjat diskutera det. Och jag tycker inte att vi spelade så dåligt mot AIK. Vi hade en del chanser men så fick de det där målet som dödade oss. Hade vi vunnit hade det varit en poäng emellan oss men nu blev det sju, och sedan rann det iväg. Men nu vann vi mot Göteborg och ska bara göra det så bra som möjligt på slutet och satsa mot Europa.
Fixar ni det då?
– En match i taget.

Annons

Wilands kontrakt med Hammarby sträcker sig över 2019. Om han själv får bestämma stannar han i klubben längre än så.
– Vi har inte kommit till läget där vi suttit ner och diskuterat. Men jag säger gärna här och nu att jag vill fortsätta. Jag hoppas att vi kan se en fortsättning på och kanske utanför planen. Jag vill spela så länge som möjligt. Sedan får vi se om klubben vill satsa på mig eller någon annan.
I en perfekt värld, är det en kombinerad spelar- och ledarroll som du tänker på?
– Vet inte. Men jag är sugen på att vara runt en klubb oavsett hur det blir. Hammarby är en fantastisk klubb som har gett mig mycket under den korta tiden som jag varit här. Det hade varit fantastiskt att fortsätta att vara med och utveckla klubben.
Är det lika kul att spela som när du var, säg 21?
– Ja, herregud, det är fruktansvärt kul. Nu känner jag inte den där jävla nervositeten som jag alltid hade förut. Då kunde man nästan vara rädd för att göra det där misstaget som man inte får göra. Nu går jag ut och njuter varje gång och det är en helt annan känsla. Den vill jag fortsätta att känna.
Så det var så mycket nerver förr i tiden?
– Ja, det var det alltid. Men det gick ofta över om man gjorde en bra räddning i början. Nu är det skitkul och lättare att värdesätta att jag får göra det som jag gjort sedan jag var fem år gammal, hela livet nästan, och ha det som jobb och få betalt. Det är få förunnat att få hålla på så här länge.
Trivs du i Stockholm?
– Ja, jag har hela familjen här och vi köpte hus i fjol. Det är bara bra. Det är här som jag vill vara.

Annons