Jesper Jansson om samarbetet med Frej: ”Ruskigt spännande”

Hammarby fördjupar samarbetet med IK Frej.
Sportchefen Jesper Jansson tror att det kommer lyfta Bajen till nya höjder.
– Det här är ett väldigt bra steg att ta, säger Jansson till Fotboll Sthlm.

Annons

Under säsongen som gick lånade Hammarby ut tre spelare till IK Frej: Dusan Jajic, Marcus Degerlund och Rebin Asaad. Samarbetet flöt på väl och nu har klubbarna kommit överens om att utöka relationerna. Jesper Jansson är närmast lyrisk över de kommande möjligheterna och tycker att Frej är en idealisk klubb att jobba med.
– De har gjort det väldigt imponerande med sina förutsättningar. De har knappa resurser men har tagit sig upp i Superettan och stannat i fyra år, säger Jansson.
Tanken är att ett antal Bajenspelare som inte platsar i Allsvenskan ska få speltid i Superettan istället.
– Vi har något stort på gång på ungdomssidan men sliter liksom alla andra med att hitta matcharenor för våra spelare. Det finns ett stort behov av det i Stockholm: att hitta rätt våning i pyramiden för “second chance”-spelare. Det finns en jävla massa bra spelare i området men det gäller att inte tappa dem. De ska inte behöva slå igenom i Östersund eller Örebro. De ska slå igenom här.

Annons

Jansson understryker att han tror att samarbetet kommer gynna båda klubbarna.
– När jag var i Helsingborg hade vi ett tätt samarbete med Ängelholm som nästan gick upp i Allsvenskan, för det drog med sig så mycket. Jag tror att det här är rätt väg att gå. Om man ser till de internationella lagen som är bra på att producera egna talanger har de ofta täta samarbeten med mindre klubbar. Ta Dinamo Zagreb och Lokomotiva Zagreb till exempel. Där får många bra spelare utanför truppen chansen till speltid på hög nivå. Ibland måste man doppa spelarna i kallt vatten, som Stefan Billborn brukar säga.
Varför har inte fler klubbar sökt en sådan här lösning, tror du?
– Vissa har ju försökt. Norrköping och Sylvia, vi försökte i Helsingborg, AIK hade Väsby. Det sista projektet är intressant för där snackar man ofta om att det blev misslyckat. Men se bara på vilka spelare och ledare som utvecklades där. Hammarby hade HTFF som väl inte blev helt bra, men där var problemet bland annat att HTFF höll på att gå ikapp a-laget om jag förstått saken rätt.
Ser du några risker med projektet?
– Det måste vara ett långsiktigt projekt om det ska blir framgångsrikt. Vi kommer inte att pumpa in massor av pengar men någonstans kommer det kosta kortsiktigt. Då kan vissa tänka att “de pengarna kunde de ha lagt på en spelare istället” men på lång sikt tror vi att det är en bra investering. Vi tror att ett är ett väldigt bra steg för både oss, Frej och Stockholmsfotbollen.
Två spelare som kan bli aktuella för en utlåning till Frej är de västafrikanska talangerna Kossounou Odilon och Abdul Halik Hudu som kommer tillhöra Bajen nästa år.
– Så skulle det kunna bli. Det vet vi mer om när säsongen börjar och truppen är mer utvärderad, säger Jansson.

Annons