Jesper Jansson: ”Junior ser pigg, glad och motiverad ut”

Hammarby har varit aktiva på slutet och tagit in Aron Johannsson, Richard Magyar och Hjalmar Ekdal.
Fotboll Sthlm tog ett snack med Jesper Jansson om tankarna inför sommarfönstret.

Annons

Sommarfönstret har öppnat och med det inleds en extra intensiv period för Jesper Jansson. Transfernyheterna har redan börjat avlösa varandra. Den senaste handlar om Hjalmar Ekdal, den 20-årige mittbacken som ansluter från samarbetsklubben IK Frej.
– Vi har haft tankar på honom ett tag. Sedan vi sålde Odilon har vi funderat på att ta in en yngre mittback. Hjalmar har haft en väldigt bra utveckling sedan förra sommaren men framförallt i år, från cupmatcherna och framåt, säger Jansson när Fotboll Sthlm ringer upp.
Att Ekdal ansluter från IK Frej ser sportchefen bara fördelar med.
– När vi ska förstärka värderar vi först och främst vad vi har under vårt eget tak. Det sänder också bra signaler om samarbetet att man kan ta steget över.
Kommer Ekdal spela med Frej i fortsättningen också?
– Grundtanken är att han ska spela där till att börja med. Han tränar med oss för att ta nästa steg samtidigt som han är tillgänglig för spel för Frej. Men han har också möjligheten att slå sig in hos oss.

Annons

Under våren har Hammarby fått klara sig utan två viktiga kuggar i Johan Wiland och Junior. Men nu är båda tillbaka på träningsplanen.
– Junior trummar på. Han är inte med i lagträningen än, men han tar tydliga steg. Han ser pigg, glad och motiverad ut. Johan är med på målvaktsträningen men inte i spel än så länge.
Hur resonerar ni på målvaktssidan nu när Gianluca Curci har lämnat?

– Vi följer Johan noga under den närmaste tiden. Vi har stora förhoppningar på att han kommer tillbaka.
Det är inte aktuellt att ta in en ny målvakt på ett kort kontrakt?
– Det är det som vi kommer at följa. Men vi har Davor Blazevic som har haft en bra utveckling och (17-årige) Oliver Dovin som är ung och väldigt lovande. Och Johan är förhoppningvis på väg tillbaka som sagt.
Hur tänker ni kring anfallssituationen?

– Aron Johannsson in och Vidar Örn Kjartansson ut. Antalsmässigt är det en mot en. Sedan har vi Filston Mawana som kommer att spela för IK Frej idag (mot Örgryte) – han är frisk och skulle kunna vara med och konkurrera.
Var det nära med en förlängning med Kjartansson?
– Tja, den levde väl ganska länge. Han ser ut att hamna i Rubin Kazan nu. Det är väl inte helt hundra stängt för oss förrän pappren är skrivna, men vi räknar inte med honom. Vi visste förutsättningarna när vi lånade in honom. Det hade varit en extra bonus om vi hade kunnat ha kvar honom, men det är Rostov som avgör hur det blir.

Två nyförvärv som snart ansluter till klubben är Aziz Outtara Mohammed och Loue Bayere Junior. De båda ivorianerna blev klara i våras, men än så länge är byråkratin inte i sin ordning.
– De kommer så fort det är klart med visum. Det har varit ett jäkla strul, de skulle varit här sedan länge, säger Jansson som ser fram att få de båda 18-åringarna på plats.
– Ja, det blir spännande. Det är stora talanger, helt klart.

Foto: Bildbyrån