Jesper Jansson hyllar nyförvärvet: ”Han har unika egenskaper”

När Hammarby utvärderade säsongen hittade de ett område att förbättra.
Därför är Darijan Bojanic nu en Bajenspelare.
– Det finns en jävla potential, säger sportchefen Jesper Jansson till Fotboll Sthlm.

Annons

Darijan Bojanic, 23, är klar för Bajen. Igår presenterades den spelskicklige mittfältaren som har skrivit på ett kontrakt över tre och ett halvt år. Under året som gick gjorde Bojanic 19 poäng, sex mål och tretton assist, när Helsingborg tog steget upp till Allsvenskan. Och just poängproduktionen var huvudskälet till varför Hammarby var så ivriga att skriva kontrakt.
– När vi har analyserat säsongen tycker vi att vi har varit Sveriges bästa lag mellan straffområdena, sett till bollinnehav och kontroll på matchbilden. Men vi behöver utveckla spelet i delen där matcherna avgörs, det vill säga i de båda straffområdena. Där kommer Darijan in i bilden, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.
– Darijan är en poängspelare som gör mål och assist. Han har egenskaper som är unika på våra breddgrader i form av tillslag och förmågan att sätta den sista passningen.
Är han en Jiloan Hamad-ersättare?
– Nja, det vill jag inte säga. Vi som honom mer som en jävligt bra fotbollsspelare som vi tror kan utvecklas hos oss.

Annons

Jesper Jansson har haft koll på sitt nyförvärv i många år. Bojanic slog igenom som en 18-årig supertalang i Öster. Många väntade sig att karriären skulle gå spikrakt uppåt men det är först i år som det stora genombrottet har kommit. Bojanic hade bland annat en misslyckad period i IFK Göteborg 2013-14 där han fick dåligt med speltid. Själv har han vittnat om att han inte var tillräckligt mogen på den tiden.
– Jag tror att det där är lite överdrivet. Det är en riktigt bra kille. Det är lätt att få en stämpel som lirare om att man inte är seriös. Framförallt handlar det om att Darijan länge inte fick speltid, men det har han fått på slutet, säger Jansson.
Men han har ju tagit upp det själv?

– Jo, det ligger något i det. Det kan bli så för vissa spelare som är så talangfulla. Det kan gå lite för lätt i unga år när man har sådana spetsegenskaper. Se på Tankovic till exempel. Men fotbollen är så pass tuff att man måste ha det andra också. Det gäller bara att bestämma sig. När polletten trillar ner så finns det en jävla potential.
Jansson är också mycket nöjd med att Bojanic kommer som bosmanspelare.
– Det är ovanligt att man hittar svenska spelare i den åldern och klassen utan kontrakt. Han är etablerad men vi ser att det finns mycket utvecklingspotential som vi vill hjälpa till att plocka fram.

Annons