Hjelmberg: ”Övertygad om att HTFF har tillräckligt med kvalitet”

Efter fyra omgångar ligger HTFF sist i division 1 med enbart en spelad poäng.

Fotboll Sthlm pratade med chefsscouten Mikael Hjelmberg om talangprojektet, den prekära tabellpositionen och framtiden för den nigerianska kvartetten i truppen.

Annons

Under måndagen blev det säsongens tredje förlust för talanglaget HTFF. Laget saknade spelare som Jaheem Burke, Ludvig Svanberg och Williot Swedberg och föll hemma med 0-3 mot bottenkonkurrenten Assyriska.

Efter fyra omgångar ligger HTFF sist i division 1 norra med enbart en inspelad poäng.
– Detta är såklart inte enligt plan. Sedan behöver man titta lite på hur spelet har varit, det har varit bättre än en poäng. I slutändan är det dock poängen som räknas och där måste det börja rulla in lite på kontot, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg direkt efter slutsignalen mot Assyriska.

Han menar att tabelläget inför sommaren är något som han känt igen från tidigare säsonger med IK Frej.
– Laget är i början av sin process och jag är övertygad om att det här laget har tillräckligt med kvaliteér och potential för att hålla sig kvar i division 1. Det är det som är det huvudsakliga resultatmålet i alla fall.

Finns det någon individuell spelare som du tycker har stuckit ut under säsongen trots motgångarna?
– Ja, det tycker jag. En spelare som Joe Mendes är förträfflig i många delar av spelet. Sedan har vi Alex Douglas som är ny från division 2 som har visat framfötterna på ett bra sätt.
– Tittar man per individ är det många spelare som har gjort det helt okej. Man har inte fått till det som lag riktigt, men vi har sett det här förut. Både med IK Frej i Superettan och i division 1 förra året. Den här typen av lag har en tendens att prestera lite bättre under hösten än våren.

Du är inte oroligt för kontraktet och att laget inte ska utvecklas tillräckligt för att hålla sig kvar?
– Nej, det är jag inte. Sedan är det klart att en poäng på fyra omgångar ska man inte snacka bort. Skulle vi hamna i ett läge där vi behöver se över truppsituationen i sommarfönstret så får vi göra det, men där är vi inte ännu.

I vintras lånade Hammarby in en nigeriansk kvartett som under våren tränat och spelat med HTFF. Mot Assyriska fick Olatomi Alfred Olaniyan och David Akpan Ankeye hoppa in i den andra halvleken.
– Vi visste från början att de skulle behöva tid. Det är fyra spelare med hög potential, sedan har de haft lite olika förutsättningar. Alfred har varit skadad en del, det här även Miekam Womene varit, så det har varit lite hack i skivan på grund av det.
– Akpan och Oluwatobi Samson har varit med under försäsongen och gjort det ganska bra. Sedan är det konkurrens med andra spelare och detta rör sig om lån fram till sommaren. Vi tog tid på oss så att vi verkligen får utvärdera dessa fyra.

Jag antar att ni i sommar kommer att värdera individerna snarare som en hel grupp på fyra?
– Ja, men så är det. Man ska inte tro att vi kommer att behålla alla fyra. Det beror dels om att hålla relationerna där nere, sedan är det fyra bra spelare som vi har sett och som är en del av det här projeketet. Vi fortsätter att utvärdera dem och ser var vi landar.

LÄS MER. Olatomi Alfred Olaniyan: ”Är man född i Afrika får man växa upp fort”