Hansson: Få klubbar i Europa är värre än Puskás Akadémia

Hammarbys EL-motståndare ska inte vara Puskás Akadémia.
Puskás Akadémia ska istället heta Felcsút och spela amatörfotboll långt ner i ungerska seriesystemet.
Men det är Viktor Orbáns absolut favoritklubb och hans hobbyprojekt.

Man kan lätt falla för det som glimrar. Puskás Akadémia är döpt efter en ungersk legendar, från en liten by med endast 1800 invånare, med tidigare ambitioner att fostra 50 akademispelare ut i Europas fyra största ligor inom en åtta-årsperiod, hemmahörande i en liten men majestätisk arena, och har rest sig från femtedivisionen.

Säger man att arenan bokstavligt talat ligger tio meter från premiärministern Viktor Orbáns hus så kommer lite mer kontext och förklaringar fram.

Det här är nämligen ett rent politikerprojekt.

“De har fler sponsorer än åskådare” skrev en ungersk hemsida halvt på skämt, halvt på allvar. När Guardian var där så noterade de att det var 400 åskådare på plats, varav hälften satt i VIP-rummen.

De har överlägset flest sponsorer av någon klubb i Ungern. Trots att klubben saknar supportrar så har de den tredje högsta budgeten i ligan, och är ganska överlägset framför fyran.

Det här har varit Orbáns klubb hela tiden, ända sedan han började bli aktiv med dem när de låg långt ner i divisionerna. Han spelade där fram tills hans var 42 år, även om hans insatser mot slutet var sena och symboliska inhopp.

Det är också i byn som han spenderade stora delar av sin uppväxt, och ett bra sätt att hålla sig vän med honom är att sponsra klubben.

Exakt hur många miljoner som Puskás Akadémia har kostat skattebetalarna är oklart, men vissa medier spekulerar i ungefär två miljarder kronor. Det är inte alltid rena skattepengar, utan det finns ett skattesystem (“TAO”) som gör att man får göra fina och stora skatteavdrag om man skänker en viss del av företagets vinst till idrottsklubbar.

Orbán själv har sagt att det här inte är en klubb som ska vara i högstadivisionen. Det började som ett akademiprojekt som blev något annat. Ferenc “Pancho” Puskás har inget med klubben att göra, han var troligen aldrig ens varit i byn, men man fick namnet godkänt av hans fru när Ferenc låg på dödsbädden.

Ett tag agerade de som storklubben Fehérvárs farmarklubb, men de är snart ifatt dem. Akademin ger inte mycket, och av de 14 spelarna som fick mest speltid förra säsongen så var den yngsta spelaren 23 år. Att klubben heter något med “akademi” är bara smink över en annan, mycket mer resultatbaserad, verklighet.

Och de fick också hjälp med att ens komma in i Europa League.

I den näst sista omgången var Mezőkövesdi den stora utmanaren om tredjeplatsen i ligan (som gav EL-platsen). Mezőkövesdi mötte då Debrecen, och fick tre mål bortdömda samtidigt som Debrecen gjorde matchens enda mål i 89:e minuten, trots att målskytten var i offsideläge. Samtidigt såg man Puskás Akadémia får med sig flera sena viktiga mål i andra matcher.

Det här är inte en klubb som har kommit någonstans tack vare smart arbete eller med att ha en hel region i ryggen. Det är inte ens en uttråkad ägare som pumpar in pengar utan att ha något att förlora på det.

Det är en politikers leksak.

De ska inte vara här. De ska vara långt nere i divisionerna, heta Felcsút, och man ska aldrig ha hört talas om dem.

Foto: Bildbyrån