Hammarbys rekord – omsätter 200 miljoner: ”Vi är långt före DIF”

Hammarby gjorde ett starkt år både ur ett sportsligt och ekonomiskt perspektiv 2019.
Klubben omsätter upp emot 200 miljoner kronor, vilket är en stor ökning jämfört med tidigare år.

Annons

2018 omsatte Hammarby 136 miljoner kronor – en ökning med tolv miljoner jämför med 2017.

Nu berättar vd:n Henrik Kindlund för Sportbladet att 2019 års omsättning landar mellan 190 och 200 miljoner, vilket med marginal är en ny rekordnotering för klubben.

En anledning till siffrorna är försäljningarna av Björn Paulsen, Neto Borges och Kossounou Odilon.
– Nettointäkten är en bit över 50 miljoner. Brutto är det naturligtvis mer, men Odilon och Borges har vi köpt från samarbetsklubbar. Där gick ganska mycket pengar tillbaka till klubbarna. Vi har inte betalat så mycket i transfer, säger Henrik Kindlund till Sportbladet.

2018 drog Hammarbys Fotboll AB in runt 55 miljoner i publikintäkter och 34 miljoner via sponsorer. 2019 lär siffrorna se ungefär likadant ut, men Henrik Kindlund räknar med en stor ökning under Europaåret som kommer.
– 2020 kommer vi se ganska rejäla ökningar på båda de intäktslagren. Jag är ganska säker på att vi går över 60 miljoner i biljettintäkter och vi kommer gå över 40 miljoner på sponsring. Samt uppemot 20 miljoner på merchandise, säger han.

Henrik Kindlund konstaterar att Malmö FF är särklassiga i Sverige ur ett ekonomiskt perspektiv. Han håller Hammarby som starkare eller lika starka som AIK – men sorterar resten av konkurrenterna en bra bit efter.
– Det är ett ganska stort gap neråt. Om vi har 120 miljoner i kommersiella intäkter och AIK också är där nånstans, så tänker jag att IFK Göteborg och Djurgården ligger ganska långt efter det. De ligger kanske runt 90 miljoner.