Hammarbys galna försäljning – får 40 miljoner för Odilon

Hammarbys försäljning av Kossounou Odilon är större än vad som tidigare har rapporterats.
Enligt Fotboll Sthlms uppgifter får Hammarby 40 miljoner kronor – en summa som sannolikt kommer att växa. 

Annons

Nu är affären i lås. På onsdagseftermiddagen bekräftade Hammarby att försäljningen av Kossounou Odilon till Club Brügge var klar.
– Det är en fantastisk försäljning för Hammarby av en spelare med otrolig potential, en försäljning som kan göra skillnad för oss som klubb på både lång och kort sikt. Men den tudelade känslan består i att Hammarby och svensk fotboll går miste om att få följa och njuta av en spelare med så pass stor talang på nära håll, säger sportchefen Jesper Jansson till klubbens hemsida.

Att det är en fantastisk försäljning är ingen överdrift. Enligt Fotboll Sthlms källor får Hammarby precis i underkant av 40 miljoner kronor för övergången. Det finns också ett antal prestationsbaserade klausuler som kan ge drygt tio miljoner kronor till. Det tillkommer även en vidareförsäljningsklausul på runt tio procent om/när Odilon säljs från Club Brügge till nästa klubb. Hammarby plockade in 18-åringen från den ivorianska akademien ASEC som ska ha en del av kakan, men den betydande delen av övergångssumman hamnar i Bajens klubbkassa. Enligt våra källor har ASEC rätt till ungefär 20 procent.

Kossounou Odilon blir trots sin knappa speltid i Hammarby den överlägset dyraste försvararen som har sålts från Sverige. Intresset för den ivorianske talangen har varit extremt sedan han debuterade i Hammarbys tröja. Framförallt är det klubbar i Frankrike och Belgien som har legat längst fram men även i Italien och England har det funnits spekulanter, däribland Sampdoria och Everton.

FOTO: Bildbyrån