Hammarby räknar med hård smäll: ”30 miljoner försvinner”

25-30 miljoner kronor i inkomst ser ut att försvinna. Det är vad Hammarby tror att ett eventuellt publikbortfall inledningsvis av Allsvenskan kommer att kosta klubben. 

På söndag skulle Djurgården och Hammarby spelat derby på Tele2 Arena. Så ser dock inte verkligheten ut just nu då coronapandemin satt stopp för den svenska fotbollen. Ett hårt slag för klubbarna, inte minst ekonomiskt då många intäkter faller bort under den här perioden.

I dagsläget planeras Allsvenskan dra igång den 14 juni i sommar, där Hammarby räknar med spel inför tomma läktare.
– Vi pratar om kanske fem, sex hemmamatcher i serien för herr- och damlaget vardera och sedan europaspelet i augusti. Sedan kan det bli färre matcher, men vi är också helt medvetna om att vi kan hamna i ett läge där vi inte får spela några matcher alls med publik i år. Det är så klart “worst case scenario” och ingenting vi varken tror eller såklart hoppas, säger vd:n Henrik Kindlund till klubbens hemsida.

Han får även frågan om hur mycket han tror att publikbortfallet kommer att kosta Hammarby.
– Vi pratar nog i storleksordningen 25-30 miljoner kronor i ett första steg. Blir det värre kan det nog vara det dubbla i inkomstbortfall.

Kindlund menar att klubben har en tydlig plan hur man ska klara av situationen, mycket på grund av det man gått igenom under tidigare år.
– Man får konstatera att det inte är första gången som vi är i kris, så vi har en del erfarenheter. Sedan är klubbens ekonomi mycket större än den någonsin varit tidigare så siffrorna blir ju stora. Generellt kan man säga att det vi vet är att om vi ska komma igenom det här på ett bra sätt krävs det att alla drar åt samma håll. Det är otroligt viktigt och viktigt att poängtera att det är allvarligt för samhället, för svensk fotboll och för Hammarby.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Norskt ja till att starta igång fotbollen – väntar på regeringsbeslut

LÄS MER: Danska forskare: “Låg risk för corona vid fotbollsspel utomhus”

Annons