Förre Lech Poznan-spelaren: ”Hammarby har en stor fördel”

Kebba Ceesay tillhörde Lech Poznan i fyra säsonger.
Nu ställs Hammarby mot den polska storklubben i kvalet till Europa League.

– Hammarby har en stor fördel i och med att matchen spelas på konstgräs, säger Ceesay till Fotboll Sthlm.

Annons

Under onsdagen ställs Hammarby mot det polska laget Lech Poznan i Europa League-kvalet. Bajen lottades till att spela hemma på Tele2 Arenas konstgräs, något som polackerna inte är vana med.

Just underlaget kommer vara en stor fördel, menar Kebba Ceesay som tillhörde den polska klubben i fyra säsonger innan han vände hem till Djurgården 2016.
– Lech Poznan är en storklubb och spelar en bra fotboll. Men Hammarby har en fördel i och med att de spelar på konstgräset. I Polen körde alla lag på gräs, så jag tror att de kommer att ha problem då det blir ett annorlunda spel.

Spelade ni någonsin på konstgräs under dina år i Polen?
– På vintern tränade vi någon gång på konstgräs, kanske en gång i veckan. Vanligtvis brukar de polska lagen åka iväg på längre träningsläger istället, ibland var vi borta i en hel månad. Så ja, de har kört på konstgräs men de är absolut inte vana med det. Där har Hammarby en stor fördel, säger Ceesay men lägger till:

– Sedan vet inte jag om de har skaffat sig en bra konstgräsplan att träna på inför det här. Lech Poznan vill gå vidare och gör allt för att lyckas.

Hur viktigt är Europaspelet för klubben?
– Jätteviktigt. De vill alltid vinna eller komma topp tre i ligan för att ta sig ut i Europa. Jag kommer ihåg mina första två år där vi kom på en andraplats båda åren, då fick tränaren sparken. Det är en hälsosam miljö, för klubben vill alltid vinna. Ja, det var krävande, men det är bra då man får ut maximalt av alla spelare.

En annan fördel som mittbacken pekar på är att det polska laget på grund av pandemin får klara sig utan sina supportrar. Redan i juni öppnade landet upp för 25 procents publikkapacitet på matcherna, något som i augusti höjdes till 50 procent.
– Det blir annorlunda när de inte får ha sin publik, de är vana med ett ordentligt tryck inne på arenan.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Det här är Hammarbys Europa League-motståndare Lech Poznan

LÄS MER. Fällman om Bajens problem: ”Inget utrymme att hjälpa varandra”

Annons