Eskilsson sörjer sin vän: ”Ringde honom för några dagar sedan”

Börje Lundberg gick inatt bort, 76 år gammal. En som minns Hammarbys materialare är Hans Eskilsson.
– Jag ringde honom för bara några dagar sedan, säger han till Fotboll Sthlm. 

Annons

Hammarby Fotboll är i sorg efter att den förre materialaren Börje Lundberg gått bort i cancer under natten till torsdag. Han slutade i klubben 2011 då han gick i pension och blev 76 år gammal.

En person som varit nära vän med Börje är den gamle Hammarby-spelaren Hans Eskilsson som delade omklädningsrum med materialaren under större delen av 90-talet. För någon vecka sedan skulle Eskilsson ner till Årsta IP för att se en träning och tog först en promenad i skogarna runt träningsanläggningen.
– Då började jag tänka på Börje och slog honom en signal, men jag fick inget svar. Det hade jag gjort några gånger under de senaste halvåret, så jag antog att han var för dålig och inte orkade svara. Att jag ringde honom för bara några dagar sedan känns lite extremt.

Det var framförallt när Hans Eskilsson kom tillbaka till Hammarby säsongen 1992 efter bland annat ett äventyr i Portugal som Börje Lundberg fanns med i omklädningsrummet.
– Ofta med materialare, det är samma sak med Anders Bitén nu, det är en viktig roll och man känner en mysfaktor med de personerna.

Eskilsson minns att som spelare hade man en lite hårdare relation med sina tränare då de ställer krav på sina lag, men med en materialare blir det något helt annat.
– De har en mer avkopplad roll inom fotbollen. Det blir en extrem kompisroll som man kan ha med då det är mer kravlöst och det kan bli mer skämtsamt. Den rollen i en klubb är oerhört viktig då man får in de mjuka värdena i laget.

Hur var Börje som person?
– Han var en riktig mysgubbe som jag ofta satt och fikade med. Det är många härliga pratstunder och ögonblick som jag fick uppleva med Börje. Det här beskedet är jättetråkigt, även fast det inte kom som någon överraskning då jag visste att han var dålig.

Var han en person som lyfte hela spelartruppen?
– Han fick oss att trivas, absolut. Sedan var han inte en person som själv tog stor plats och såg sig inte som någon mittpunkt i omklädningsrummet. Det var mer att spelarna sökte sig till honom och då bjöd han in oss, man visste att han alltid fanns där. Det var lätt att trivas i Börjes sällskap då det alltid var nära till skratt, han var en väldigt social människa.

Den gamle anfallaren minns att han träffade Börje Lundberg på en av Hammarbys matcher under hösten, något som gladde honom enormt.
– Vi brukade träffa på varandra uppe på läktaren rätt ofta. I höstas blev jag väldigt glad att se honom, även fast jag förstod att han var sjuk. Men det var kul att se att han var så pass stark att han kunde vara på matcherna igen.

Idag sitter Hans Eskilsson i Hammarbys styrelse och var för ett år sedan med och tilldelade Börje ett hedersmedlemskap i klubben för sina mångåriga gärningar.
– Det var väldigt fint att vi hann med att ge honom det innan han gick bort. Det är ungefär ett år sedan, så då träffade jag honom och vi pratade lite gamla minnen.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Hammarby-ikon har gått bort: ”En fantastisk ambassadör”

Annons