Daniel Sjöberg: Djurdjic kan inte låta bli att reta upp de egna

Det är svartgul guldfest å ena sidan.
Det är kontraktsförslag med kinesisk guldkant å andra sidan.
Nikola Djurdjic kan inte låta bli att reta upp ens sina egna.
Däri ligger grunden till att han är så värdefull för Hammarby.

– Det är exakt den spelartypen vi har letat efter. När vi har utvärderat truppen har vi sett att det är just den här spelartypen och personligheten vi behövt. En ledartyp både på och utanför planen.

Jesper Jansson talade tydligt sportchefsspråk när han presenterade Nikola Djurdjic på en presskonferens i mars 2018. Det känns som en evighet sedan han satt där, serben. Inte bara för att Erkan Zengin, som satt bredvid, sedan dess hunnit göra noll intryck i sin grönvita återkomst bara för att återvända till Turkiet där det mest har handlat om ett Mörckt kapitel i den fotbollssagan, utan främst för att Djurdjic är en spelare och människa som skapar rubriker, vare sig han vill det eller inte.

Om han inte är vilse i svartgul guldyra så lovar han guld i samband med försäsongsdebuter. Han drar på sig de minsta shortsen som synts sedan Henrik Rydströms dagar, jagar livet ur allsvenska backar och visar ett enormt engagemang.

Idag är det lätt att konstatera att Jesper Jansson hade fullständigt rätt när han siade om Djurdjics betydelse. Det är enkelt att stirra sig blind på Stefan Billborns tränargärning, men det är lika enkelt att konstatera betydelsen som Djurdjic haft. Han tog med sig något som Hammarby saknat under många år trots mängder med karaktärer. Det är det där självklara självförtroendet – det som får honom att snacka så mycket att det gör ont när samma snack tvångsmatas till fansen av motståndarsupportrarna efter en tung förlust – som gett Bajen en annan aura än man haft i alla dessa år. För som jag konstaterade senast. Hammarby har vunnit osannolikt lite för att vara den klubb man är. Ibland krävs det en kaxig jävel för att ta nästa mentala kliv.

Nu är det åter rubriker kring Djurdjic. Ni kan historien vid det här laget. Kinesiskt bud, träningsvägran och upprört i supporterleden. Idag sprang han in på Årsta igen och det lugnade ner sig. Min gissning är att vi inte hört det sista i den här historien. Det talas om en nettolön på fem miljoner kronor per år och en tryggad framtid. Det väger givetvis tungt för en fotbollsvagabond som hunnit med elva klubbar hittills i karriären och som rimligen ser ett karriärslut i en inte särskilt avlägsen horisont.

Supportrar utvecklar tidigt under sitt läktarliv en gen som gör dem extremt mottagliga för falska kärleksförklaringar. De är som skapta för att bli svikna. Spelare är nästan alltid bara spelare. De gör sitt bästa där de är för tillfället även om de kysser klubbmärken och bedyrar eviga känslor. Djurdjic är inte annorlunda och därför blev det som det blev nu. Han har dock visat en förmåga att studsa tillbaka gång på gång och om det nu är så att han blir kvar, och även om det är med en brinnande besvikelse över missade möjligheter i bröstet, är jag säker på att han kommer springa livet ur sig för de där framgångarna han flera gånger lovat förära fansen. Skulle kineserna återkomma med ett bud som Hammarby känner sig nödgade att tacka ja till står Jesper Jansson inför en rejäl utmaning. Det är svårt att hitta “en ledartyp både på och utanför planen.” Det finns inte många som Nikola Djurdjic.

LÄS MER. Daniel Sjöberg: Sannolikt att osannolika Hammarby vinner SM-guld