Curci på plats i Bajen: ”SM-guld? Jag hoppas det, givetvis”

Efter 18 hållna nollor och avancemang till Allsvenskan bröt Gianluca Curci sitt kontrakt med AFC.
Nu är han plötsligt påtänkt som förstavalet i Hammarby.
Fotboll Sthlm fick en pratstund med 33-åringen efter hans första pass med nya laget.

Annons

I fotbollstältet på Nacka IP, där Hammarby har sin vinterträning, kommer spelarna in en efter en. När uppvärmningen startar ses fortfarande inte Ginaluca Curci till. Han ansluter först när målvaktsövningarna drar igång.
– Det är mycket att göra just nu med flytten och allt. Det kommer bli en lång dag, säger italienaren när träningen är avslutad.
Var det någon spelare som imponerade på dig?
– Jag tycker försvararen David (Fällman) är en bra spelare och också väldigt trevlig. Men alla är bra. Spelar man i Hammarby är man en bra spelare.
Varför blev det Hammarby?
– Framförallt för att de verkligen ville ha mig. Jag hade en fantastisk säsong med AFC Eskilstuna förra året. Det gick bra både för klubben och för mig personligen, vilket gör att jag fått chansen att komma till Hammarby och det är det enda jag tänker på nu.

Det märks att Hammarbys nya målvakt är mån om att understryka att han fortfarande har den största respekt för sin tidigare arbetsgivare. Sedan han blev klar för Bajen har AFC:s ordförande Alex Ryssholm haft åsikter om hur Curci lämnade laget. Men nu är relationen mellan de båda reparerad.
– Jag och Alex är vänner nu. Vi pratade efter deras match mot Syrianska i lördags och jag fick även en möjlighet att säga hejdå till laget. Nu kan jag lägga det här bakom mig och bara fokusera på den här säsongen som kommer.
Vad vet du om Hammarby?
– Det är en toppklubb i Sverige med fin arena och bra faciliteter och klubben gör verkligen allt för sina spelare vilket gör att jag kan bara fokusera på fotbollen. Sedan vet jag såklart att arenan är fullsatt varje match och att supportrarna är väldigt engagerade.
Vad vet du om rivaliteten mellan Stockholmslagen?
– Jag såg derbymatcherna förra säsongen och vet om att det är otroligt viktiga matcher. Både för supportrarna men också för oss spelare.

Annons

Curci har en lång karriär bakom sig. Redan som 19-åring debuterade han i Roma. Fram till 2014 spelade han i Italien med framgång – efter Roma blev det Siena, Sampdoria och Bologna innan han flyttade till Mainz. I Tyskland blev det emellertid mest bänknötande vilket senare ledde till en något oväntad flytt till AFC Eskilstuna.
Vad visste du om de svenska ligorna innan du kom till Sverige?
– Egentligen kände jag bara till några klubbar i Allsvenskan som Hammarby, Norrköping, Göteborg och Malmö. Men ingenting om Superettan.
Du höll hela 18 nollor i Superettan i fjol. Nu gör du din första säsong i Allsvenskan. Vad har du för förväntningar?
– Såklart är det skillnad på serierna. Men jag går alltid in för att göra mitt bästa och om jag gör det så hoppas jag på en fortsättning i Hammarby.

I sommar fyller Curci 34 år. Det är också så långt fram hans kontrakt med Hammarby löper. Men det finns också en option på ytterligare 1,5 år inskrivet i avtalet.
– Jag skulle gärna vilja stanna här under en längre tid. Men jag måste träna hårt för det. Precis som hela laget för att vi ska kunna göra en så bra säsong som möjligt. Det gäller att kriga på varje träning och varje match.
Kan ni vinna SM-guld?
– Varför inte? Man vet aldrig i fotboll. Jag hoppas det, givetvis.
Hur trivs du annars i Sverige?
– Förutom kylan trivs jag bra. Jag längtar till april då det blir bättre väder. Men jag tycker om Stockholm. Det är en väldigt vacker stad.
Vi avslutar pratstunden med att diskutera carbonara. I veckan gjorde Curci en intervju på fotbollsjournalisten Gianluca Di Marzios sajt där han bland annat dömde ut svenskarnas variant av den italienska paradrätten. När frågan nu kommer på tal skakar Curci bara uppgivet på huvudet.
– Carbonara, nej… Det kan man bara äta i Italien. Ingen annanstans.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar