Billborn missnöjd: ”Vi är förutsägbara och utspridda”

Hammarby vann cuppremiären med 3-0 på Tele2 arena mot Varberg. Trots resultatet var Stefan Billborn missnöjd med prestationen.
– Jag tycker inte resultatet speglar matchbilden alls, säger tränaren.

Annons

Bajen tog en klar seger i den första omgången av svenska cupens gruppspel. Slutresultatet mot Varberg skrevs till 3-0 – trots att det var en rätt jämn match spelmässigt.
– Jag tycker inte resultatet speglar matchen alls. Sen om det beror på att Varberg gör en bra match och vi en väldigt dålig match, det låter jag vara. Men jag tycker definitivt att Varberg är värda mer än att åka härifrån med 3-0 i baken, det tycker jag, säger Stefan Billborn på presskonferensen efter matchen.
– Jag tycker vi är för utspridda, vi har för korta anfall, när vi har så korta anfall som vi har så kan vi inte jobba med någon återerövring heller. Vi är förutsägbara, vi håller inte våra positioner, man tror att vi har bra pressavstånd men de knallar förbi oss. Det är väldigt, väldigt mycket. Så då är man väldigt nöjd med att åka härifrån med 3-0, självklart.
Varför släpper ni till så många farliga målchanser?
– Jag tror att det beror på matchbilden. Om man är så utspridda som vi är, och det finns mycket yta att spela i, så klart att de kommer skapa målchanser. Det är ju inget dåligt lag, det är inte en gigantisk skillnad på Superettan och Allsvenskan. Hade vi bestämt oss för att spela in bollen bakom Varberg, de stod ganska högt väldigt ofta, så tror jag att vi hade kunnat springa in fler bollar.

Hammarby vann till slut komfortabelt efter två kontringsmål av Sander Svendsen och Mats Solheim i andra halvlek. Just kontringsspelet var någonting som Billborn och ledarteamet tagit upp i halvtid.
– Eftersom vi inte hade något organiserat försvarsspel i första halvlek sa vi att vi får ta hem det, helt enkelt, och spela 4-4-2 och backa hem. Eller backa hem… men ta hem försvarsspelet fem-sex meter, för att få någon form av struktur på det. Jag tycker inte att vi fick så mycket bett där heller. Däremot fick vi kontra lite i stället, det var ju positivt.

Annons

Sander Svendsen klev, kanske lite oväntat, in i startelvan och gjorde en fin match. Billborn vill dock inte framhålla någon särskilt Hammarbyspelare.
– Jag vet inte, jag tycker väl samtidigt att Sander är i paritet med alla de andra och tänker inte sitta här och sätta något betyg på någon.
Odilon kom in på innermittfältet i stället för Bojanic, hur resonerade du där?
– Darijan (Bojanic) har varit sjuk hela veckan. Så det var egentligen inget alternativ att spela honom utan om vi fått en otroligt kontrollerad matchbild, då hade han fått säga hej till publiken ungefär. Så när Tim (Söderström) fick en stämpling på foten var Odilon alternativet. Vi hade också kunnat flytta upp Fenger och satt in Odilon som innerback men det kändes rätt att slänga in Odilon där.

Utöver ovannämnda nyförvärv satt även Alexander Kacaniklic på läktaren och Gianluca Curci på bänken. Hammarbys huvudtränare vågar inte lova när någon av tillskotten spelar.
– Vi tar en match i taget med Alex, och ser till att han får en grundträning i kroppen. Jag tror också Alex vill känna att han kan vara bra när han kommer in. Han hade absolut kunnat vara redo för ett inhopp, men vi kände i stället att vi håller i lite så han får känna att han är i form, säger Billborn och kommenterar Curcis situation:
– Samma sak där. Han ska få träna och komma i form och sedan vet vi att det är en supermålvakt. Davor (Blazevic) är också en bra målvakt som växer med konkurrens. Så just nu tror jag att Curci behöver någon mer vecka på sig innan han är i slag och konkurrerar på allvar.

Hammarby har varit aktiva under vintern och sålt spelare som Bjørn Paulsen och Neto Borges medan Jiloan Hamads kontrakt löpt ut. Sportchefen Jesper Jansson har dock ersatt spelarna med hela sju namn. Parallellt med transferfönstret har det ryktats om en förstärkning i anfallet och då främst Pa Dibba. Stefan Billborn pekar på en annan lagdel där det kanske behövs förstärkning.
– Anfallspositionerna tycker jag vi har väl besättning på. På innermittfältet får vi testa oss fram hur det ser ut. Jag tror inte man ska tro att Tim Söderström, till exempel, ska gå in och dominera när matchbilden blir så här. Han har varit betydligt bättre i matcherna innan när vi fått en mer strukturerad match. Så vi får se, jag har jättehöga förhoppningar på honom men det är betydligt tunnare på mitten än vad det är längst fram.

FOTO: Bildbyrån