Billborn laddar om: ”Vi behöver bli bättre på allting”

Svenska Cupen blev ett misslyckande för Hammarby.
Fotboll Sthlm tog ett längre snack med Stefan Billborn och lät honom svara vad det är som inte fungerat.

Annons

Det är en grupp sammanbitna Hammarbyspelare som genomför ett träningspass i Nackatältet. Muamer Tankovic skäller ut Darijan Bojanic för att han inte passar, Nikola Djurdjic läxar upp Leo Bengtsson för att han inte pratar på planen och Davor Blazevics röst ekar under spelövningarna. Stefan Billborn är däremot nöjd med dagens träningspass. När han är klar med spelarna ger Hammarbys tränare sin syn på vad som inte har fungerat under säsongsupptakten.
– Vi har skapat för lite målchanser. Den defensiva balansen på mitten har fungerat skapligt. Det är den offensiva delen som har haft lite mer att önska. Det är en trygghet vi har att vi har en defensiv balans att utgå ifrån. Det är alltid lättare att veta att om man kan spela till noll bak med spelarna som vi har känns det som att vi nog ska kunna peta in något framåt. Det hade varit värre om hade läckt som ett såll bakåt och sprutat in mål framåt.
Hur känner du kring cupspelet?
– Den var blandad, som för de flesta lagen. Vi hade givetvis velat göra en bättre prestation mot Djurgården. Framförallt hade jag velat att vi skapat mer framåt mot Djurgården. Då kanske det hade räckt. Man kan inte klaga på arbetsinsatsen när det blir så stängt. Men kollar man på datan sen efteråt… Det är en marginell skillnad i bollinnehav och det är marginell skillnad i tid på boll och i chanser. Det är bara att gratulera dem och så får vi ta nästa match.
Är du nöjd med era prestationer i stort?
– Vi kan inte sitta och ha något känslosvall över det som vi har gjort. Vi måste fokusera på vad vi ska göra härnäst. Utvärdera det vi gjort senast, titta på det och utgå från det för att ta nästa steg. I Varbergsmatchen tyckte vi att vi fick med oss ett bra resultat men vi gjorde ingen bra prestation, och så kan fotboll vara. Nu är siktet inställt på att göra en bra prestation mot Elfsborg i premiären.
Vad beror det på att det inte riktigt fungerat under cupen?
– Det är många parametrar. Skillnaden mellan lagen är mindre i början på säsongen. Malmö och Norrköping är två lag som bevisligen var bättre än oss förra året och de gick inte ens vidare från gruppen. Dels kan man fundera på varför man har en cup? Jo, man har ju cup i fotboll för att det faktiskt är möjligt för de sämre lagen att slå ut de bättre, det fungerar ju i fotboll. Det finns ju sporter där det inte alls skulle fungera, där det blir 48-2 liksom. Det är klart vi sliter ju också vårt hår över många saker nu, men samtidigt måste man vara medveten om att förra året vid den här tidpunkten såg det ännu sämre ut spelmässigt. Vi tycker ändå att vi ligger i fas med det vi vill göra.
Förra året åkte ni ut redan i gruppen och inledde sedan säsongen väldigt starkt. Du känner dig trygg?
– Nej… Men det gjorde jag inte då heller. Varje match ska man spela för att vinna. I Allsvenskan är alla lag så bra så alla kan vinna mot alla. Däremot är jag trygg i att vi kommer ha en hyfsad nivå när vi kliver ut mot Elfsborg. Vi har ingen panik för att vi åkte ut på straffar mot Djurgården. Det är också så att bara för att det är Djurgården vi åker ut mot så blir det så mycket större. Hade de dragit två snedsparkar och vi satt våra straffar hade det varit hallelujah nu. Då hade man inte relaterat till våra övriga prestationer i gruppspelet.

Annons

Hammarby gjorde trots allt sju mål i cupens gruppspel. Men Stefan Billborn tycker alltså inte att det offensiva spelet har fungerat.
– Förra året jobbade vi mycket med hög press och återerövring i spelet, vi kunde försvara oss högt i planen och det har vi inte lyckats med alls i år. Egentligen på grund av att vi har haft för korta anfall. Har man för korta anfall kommer man egentligen aldrig dit i spelet. Det är någonting vi måste jobba på, längre anfall framförallt. Det är där jag tycker vi har behövt kämpa mest, förutom i Dalkurdmatchen där jag tycker att vi var riktigt bra på det.
Vad mer känner du att ni måste blivit bättre på till premiären mot Elfsborg?
– Allting hänger ihop i fotboll. Det offensiva hänger ihop med det defensiva och vise versa, man kan inte bara säga att vi ska göra mer mål. Vi behöver bli bättre på allting. Allt ifrån speluppbyggnad bakifrån till att vi får längre anfall till att vi måste bli bättre på att försvara oss högre upp i planen. Det är kaka på kaka liksom. Om vi inte blir bättre på att bygga upp spelet bakifrån kommer vi inte få längre anfall. Ska vi ha längre anfall måste vi få bättre beslutsfattande. Får vi det så kan vi spela med återerövring högt upp i planen och då kommer vi skapa mer målchanser.
Hur tänker du kring Nikola Djurdjic form?
– Att den är på uppåtgående. Jag tycker att han gjorde en bra träning idag, som alla andra. Han är så pass rutinerad så det är nog en sådan spelare som kan ligga och lura lite och när det väl drar igång så steppar han upp ännu mer.

FOTO: Bildbyrån