Billborn: ”AIK är helt överlägsna på att kväva motståndarna”

Förlust i derbyt mot Djurgården följt av ett kryss mot bottenlaget Sirius.
Trots två svaga resultat oroar Stefan Billborn sig inte för att Hammarby har tappat formen.

– Inte det minsta, i så fall skulle jag ljuga, säger tränaren.

Bajen har precis avslutat ett högintensivt träningspass på gräsplanen på Skarpnäcks sportfält. Matchen mot Sirius i början av veckan var lagets första gräsmatch på över en månad, nu måste de träna på underlaget innan de tar sig an säsongens största utmaning. Hammarby har två raka matcher utan vinst mot lag som ligger klart efter i tabellen, men Stefan Billborn ligger inte sömnlös över den lilla svackan.
– Inte det minsta. Nej nej, isåfall skulle jag ljuga. Problemet mot Sirius är att vi inte gör mål på våra målchanser. Samma sak mot Djurgården, vi ska vinna den matchen också. Man kan säga att de styrde ut oss mot kanterna och vann tack vare det, men det är faktiskt jättemycket chanser som vi bränner.
Vad kan man då göra som tränare?
– Det är bara att nöta på. Fokusera på rätt saker. Vi ska inte rucka på det som är bra när vi skapar chanser. I våras när vi mötte Dif hemma och Göteborg borta är vi mycket sämre men vinner ändå, då är vi plötsligt fantastiska. Det är en sak om media och supportrar resonerar så, men vi som jobbar inom laget måste titta på vad som faktiskt händer på planen.
Vad blir den största utmaningen mot AIK?
– Den största utmaningen mot AIK är att se till så att vi skapar målchanser. AIK är helt överlägsna på att kväva motståndarna. I och med att de är så stabila bakåt lyckas de vinna även fast de är skitdåliga. De har haft flyt med att peta in bollarna och det är en jävla styrka. Jag är imponerad av dem.

Annons

Hur tror du att derbyt kommer bli?
– Det är svårt att säga. Jag tror inget av lagen vill spela någon pang-pang-fotboll. I ett derby vet man aldrig hur det kommer att bli. Ett lag kan göra ett tidigt mål, börja spela väldigt fysiskt, domaren kan börja blåsa väldigt konstigt, att det känns som att han blåser åt ett håll hela tiden. Men vi vill ha ett kontrollerat passningsspel och AIK vill ha ett kontrollerat försvarsspel, så vi får se hur det blir.
Om ni skulle förlora på söndag, är guldet kört då?
– Nej det tror jag inte. Det är klart, är vi en poäng efter istället för sju så är det klart det är bra. Men det är fortfarande 24 poäng kvar att spela om då. Folk har pratat om att Hammarby ska ta guld sedan omgång sex, för att det skulle vara en sådan utopi liksom. Vi får summera säsongen efter 30 matcher. Även om AIK skulle slå oss på söndag tror jag inte att de kommer ta 27 poäng de kommande nio matcherna.
Hur mycket tittar ni neråt i tabellen?
– Ingenting. Inte mer än att vi kan konstatera att det bara är att gneta på, slå de sämre lagen och undvika kryss. Vi har inte förlorat på bortaplan ännu och det är en jävla styrka.
Är du orolig över att ni inte ska lyckas hålla fokuset säsongen ut?
– Nej. Det är Sirius isåfall som var plumpen. Det är nu allt börjar ställas på sin spets. Nu är det höst, det är nu alla lag börjar bli desperata. Lagen i botten vill inte åka ur, så för dem är ett kryss viktigt. Det brukar bli lite konstiga resultat på slutet. Jag har sagt det hela tiden, att det är mellan omgång 15 och nu ungefär, när man är i den lunken, det är då det är viktigt att vinna matcherna. Tre poäng mot dalkurd är lika mycket värt som tre poäng mot AIK.
Hur är läget i truppen?
– Det är bra. Alla spelare är tillgängliga. Ett bra klimat i gruppen. Många som är vetgiriga, vill utvecklas, de vill utveckla sitt eget och lagets spel, är inte nöjda ännu. En fantastisk spelargrupp och det är ett privilegium att få jobba med dem.