Bajen-scouten: ”Dags att hitta nya Aidoos!”

Jesper Jansson är sportchefen som får rampljuset i samband med värvningarna.
Men där bakom har Mikael Hjelmberg en nyckelroll.
Fotboll Sthlm tog ett snack med Hammarbys chefsscout om att leta fynd i när och fjärran.

I den 68:e minuten i mötet mellan Hammarby och Helsingborg den 15 oktober 2015 fick mittbacken Richard Magyar gult kort.
Ställningen var 1-3 i en match som skulle sluta 1-4. Vid tillfället framstod varningen inte som särskilt dramatisk, men i efterhand har konsekvenserna av den blivit stora.
För utan det gula kortet hade Hammarby varit en fattigare klubb idag. Och Mikael Hjelmberg hade inte kunnat berätta historien och sitt mest lönsamma scoutingarbete hittills.
Men nu gör han det, och huvudpersonen i historien heter Joseph Aidoo. Hjelmberg hade fallit pladask för den kraftfulle mittbackstalangen när han studerat honom i Ghana, men omställningen till den svenska fotbollen gick inte smärtfritt. Aidoo anslöt till Bajen på ett halvårslån sommaren 2015, men under den första tiden hade han svårt att övertyga, och många tvekade på om han skulle kunna bli bra nog för Allsvenskan.
– När jag såg Aidoo i Ghana noterade jag en exceptionell styrka, explosivitet och snabbhet. Men när han kom till oss gick det riktigt knackigt, han kunde knappt slå en bredsida på träningen. Vår individuella tränare Patrik Hansson la en massa tid på att nöta på hans färdigheter på träningarna. Efterhand märktes det hur han utvecklades, men Nanne (Bergstand, tränare) var osäker på om han höll tillräcklig nivå, säger Hjelmberg och fortsätter:
– Men enda chansen att få reda på om han höll var ju att testa. Jag ska väl inte säga att jag övertalade Nanne, men jag var ändå lite så här: “Kom igen, låt honom köra!” Och så dök ju chansen upp där på slutet av 2015.
Magyars varning ledde nämligen till att Aidoo fick chansen i den nästkommande matchen. Hammarby förlorade med 0-1 mot Malmö men den 20-årige debutanten fick pris som matchens lirare. Kort därefter bestämde sig Hammarby för att utnyttja låneavtalets option och skriva kontrakt med Aidoo. På våren 2016 satt han mestadels på bänken på nytt, men under den andra halvan av säsongen var han en av lagets bästa spelare. Sommaren 2017 såldes han sedan till Genk för runt 15 miljoner, vilket var Bajens största spelaraffär sedan Linus Hallenius gick till Genoa 2010.
– Den historien berättar mycket. Hade jag ett bra öga när jag bedömde Aidoo? Ja, i det här fallet hade jag det. Men hade han inte spelat mot Malmö hade vi skickat hem honom istället för att skriva kontrakt. Och hade inte Patrik Hansson lagt all tid på träningen så hade han inte varit klar att prestera när han fick chansen mot Malmö.
Så det här är en typisk historia?
– Jag tycker det. Om man ska ta spelare från till exempel Västafrika måste man jobba väldigt hårt för att lyckas, det räcker inte att identifiera en talang på plats. Men om man gör jobbet grundligt så kan det å andra sidan bli väldigt bra.

VÄGSKÄL. Joseph Aidoo i matchen som fick Bajen att satsa på honom. Här i duell med MFF:s Nikola Djurdjic. FOTO: BILDBYRÅN


Hjelmberg har arbetat med fotbollen i större delen av sitt 40-åriga liv och kom till Hammarby 2013. Under de två första säsongerna jobbade han i olika roller vid sidan av scoutingen men sedan tre år tillbaka ägnar han sig åt sysslan på heltid.
– Det har skett en otrolig utveckling. Vår organisation är mycket mer professionell idag. Tidigare scoutade vi mycket i division 1 och Superettan, det var vår huvudmarknad, men vi kommit upp oss i hierarkin. Det märks på vilka scouter som kommer till våra matcher. När vi spelade i Superettan var det ganska tomt men nu är det stora klubbars representanter som följer oss.
Ni har en annan truppkomposition också?
– Ja, när vi gick upp till Allsvenskan hade vi en snittålder på 29 i truppen. Då säljer man inte spelare dyrt, det säger sig själv. Nu har vi många unga spelare med ett helt annat marknadsvärde.
Den huvudsakliga marknaden – och därmed området att hålla koll på för Hjelmberg – för Hammarby är toppligorna i Skandinavien. I den stora vida världen har klubben två huvudspår: Västafrika och Brasilien. På sistone har klubben värvat in två tonåringar i den första kategorin som Hjelmberg tror stenhårt på: ghananen Abdul Halik Hudu, även kallad “Rooney”, och ivorianen Kossounou Odilon.
– Odilon är bara 17 men har alla egenskaper som krävs att bli en internationell storback. Rooney är en mittfältare som blev vald till den nationella ligans största talang. Den typen av spelare hade vi inte kunnat ta på en annan marknad, men i Västafrika kan vi ta de allra största löftena.
Varför hugger inte större klubbar där?

– De betalar hellre för säkerheten. De låter andra klubbar i näringskedjan plocka in spelare och utveckla dem och på så sätt få ett kvitto på vilken kvalitet som de håller. Vi måste göra en chansning i någon mån medan klubbar i till exempel England och Frankrike har råd att avvakta.
Hur svårt är det att scouta i Västafrika?

– Vi har byggt upp ett kontaktnät som underlättar väldigt mycket. Men det är väldigt oorganiserat kring fotbollen och matcherna vilket gör det svårare att försöka “översätta” spelarnas egenskaper till våra förhållanden. Själva matchmiljön påverkar intrycken. Om man ser en match i en storliga är man trygg på att bedöma en spelare, men om man kollar på match på en dålig sandplan i Afrika är det tuffare. En gång var jag på en match där det stod ett träd vid hörnflaggan till exempel, och då funderar nog många på om man verkligen kan hitta kvalitet i ett sådant sammanhang. Men det går faktiskt.
Hur villiga är spelarna som du träffar i Ghana eller Elfenbenskusten att gå till Hammarby?

– Väldigt. Många kommer från fattiga förhållanden och ser fotbollen som vägen ut och möjligheten till att försörja familj och vänner. Vi ser också till att ta med Hammarby-kläder som vi delar ut för att sprida klubbens namn där nere. Framförallt i Accra finns det många som går omkring i Hammarby-tröjor och Hammarby-kepsar.
Ett av Hammarbys långväga fynd för året har redan spelat till sig en ordinarie plats. Vänsterbacken Neto Borges, 21, hittades långt ner i det brasilianska seriesystemet men gick genast in i Hammarbys elva.
– Om man ska försöka översätta systemet till svenska förhållanden så spelade han på sjättenivåan. Det finns Serie A-D och därefter kommer de regionala mästerskapen där han var i andradivisionen.
En division 6-lirare alltså?

– Precis. Å andra sidan så finns det enormt mycket bra spelare i Brasilien och de regionala mästerskapen har hög status. Borges fanns med en lista som våra kontakter där nere hade tagit fram till oss, och när vi såg honom fick både jag och Jesper Jansson ett omedelbart gott intryck.
Och det var inte bara frisyren som ni fastnade för?
– Det var ju inte det, även om den får räknas som ett plus, haha. Det var hela paketet: fina fotbollsegenskaper som man kan utveckla och en bra person. Vi tänkte direkt att det var en spelare som vi ville ha.

STÅR TÄTT. Hjelmberg och Jesper Jansson samarbetar dagligen. FOTO: BILDBYRÅN

När Hammarby planerar sin trupp är det viktigt med balans. Spelarnas åldrar ska variera och kontrakten ska lappa över varandra för att garantera en viss kontinuitet. Det ska heller inte finnas för många spelare av samma nationalitet: max tre per land räknar klubben som en lagom nivå.
I övrigt är det behoven på planen som styr vilka spelare som ska värvas. För att Hammarby ska avvika från planeringen krävs att en alldeles särskild möjlighet dyker upp.
– Vi analyserar hela tiden hur balansen ser ut i de olika lagdelarna. Först och främst ser vi på om vi har några behov här och nu, i andra hand har vi en beredskap för om vi skulle välja att sälja spelare. Behöver vi isåfall ersätta? Och isåfall med vem? Där gäller det att ligga långt fram. Men i undantagsfall kan det också dyka upp chanser som vi helt enkelt måste ta.
Som med Erkan Zengin?
– Det var precis ett sådant fall. Vi hade inget behov av förstärkning på hans position men eftersom Erkan har kvaliteten och Bajen-bakgrunden och plötsligt ville till oss undersökte vi om vi kunde få hem honom. Hade han velat flytta hem för gott med ett treårskontrakt hade det varit omöjligt där och då men nu gick det att lösa med ett korttidsavtal. Han var lite rostig när han kom men om han inte haft otur med skador så hade det säkert blivit bra.
Hur ofta erbjuder agenter stora namn till Hammarby?
– Det händer då och då. Ofta tror jag att agenterna identifierar en marknad och erbjuder till exempel flera allsvenska klubbar samma spelare. För tre år sedan blev vi, och säkert flera andra, erbjudna Michael Essien av en agent och då undersökte vi hans status. Jag minns inte exakt vad som avgjorde, men det var i alla fall inte aktuellt. Han gick till Panathinaikos istället.
Hur mycket hade uppmärksamheten varit en faktor i ett sådant fall?

– Det hade blivit en del rubriker och hype förstås. Så var det ju i fallet med Erkan. Det är en faktor som man väger in i helheten, men det sportsliga kommer förstås i första hand.
När jag frågar Hjelmberg om det finns någon spelare som han scoutat och förespråkat men Hammarby aldrig värvat skruvar han på sig. Först vill han inte nämna några specifika spelare, men efter att ha lirkat ett tag kommer till sist Saman Ghoddos namn upp.
– Jag följde honom när han spelade i Syrianska (2014-15) och det var en spelare som jag rekommenderade väldigt varmt. Jag vill inte gå in på detaljer på varför det blev som det blev, men vi valde i alla fall att inte gå för honom.
Och det är lite surt idag?

– Det svider litegrann, ja.
Vilket är det största fyndet som du har gjort då?

– Det går inte att komma runt Aidoo där. Men samtidigt är det historia idag och jag börjar tycka att det är dags att ha ett nytt svar snart på frågan. Aidoo var en fantastisk historia där han själv och många i klubben gjorde ett stort jobb, men nu gäller det att träffa lika bra, eller till och med bättre, igen.