Odilons agent: ”Fanns intresse från topp tre-klubb i världen”

Kossounou Odilon med sina agenter Marc Benson och Patrick Mörk. FOTO: Privat

Hammarby gjorde sin största försäljning genom tiderna när Kossounou Odilon gick till Club Brügge.
Agenten Patrick Mörk berättar om ett intresse utöver det vanliga.
– Det har varit hur många klubbar som helst som har hört av sig, säger Mörk till Fotboll Sthlm.

Annons

I onsdags blev övergången officiell: Kossounou Odilon har skrivit på för Club Brügge trots att det bara var fyra månader sedan han blev Hammarbys spelare. Enligt Fotboll Sthlms källor betalar den belgiska klubben runt fyra miljoner euro – till att börja med, bonusar och vidareförsäljningsprocent kan tillkomma – vilket innebär att 18-åringen inte bara är den dyraste försvararen som har sålts från Sverige. Odilon blir även Club Brügges mest kostsamma försvarsköp genom tiderna.
– Jag kan inte kommentera den exakta summan, men jag tror att han skulle kunna bli den tredje mest lönsamma försäljningen från Sverige efter Zlatan och Alexander Isak. Om man räknar vad klubben betalade när spelaren kom och vad det kan bli för övergångssumma i slutändan, säger Patrick Mörk som har representerat Odilon i förhandlingarna.
Agenten berättar om ett intresse som tog fart i samma stund som Odilon drog på sig den grönvita matchtröjan.
– Det blev stort direkt, det var massor av klubbar som hörde av sig, trots att Hammarby sa blankt nej till en början. Men intresset bara växte. Samma dag som Odilon skrev på för Brügge ringde en stor Premier League-klubb och hörde sig för.
Hur stor klubb?
– Intresse har funnits från en topp tre-klubb i världen, så mycket kan jag säga. Men efter att Odilon gjorde två lite darriga matcher i Allsvenskan backade kanske vissa klubbar. Då sa jag till Brügge att “nu har ni nog chansen!” Strax därefter åkte de upp till Stockholm och blev överens med Hammarby.
Hur stort var intresset om du sätter det i perspektiv?
– Jag har nog aldrig varit med om så här mycket. Det skulle möjligen vara när Rasmus Elm lämnade Kalmar, då var det intresse från alla stora ligor i Europa.
Hammarby har en vidareförsäljningsklausul. Är Brügge en bra klubb på så vis?
– Ja, de har en klar plan för honom. Det är ju deras dyraste försvarare och de har betalat för att han ska spela – kanske redan från början. När de gjorde fystester på honom blev de närmast chockade. De hade aldrig uppmätt en sådan snabbhet på en mittback tidigare. Och då är han ju väldigt stor och kraftfull också.
– Sedan ska Odilon leverera. Men skulle han klara det, och spela i Brügge som 18-åring, så har han en makalös position.

Annons

Vad tänker du att han lämnar Sverige och Hammarby, som han har lärt känna under sina provspel, redan som 18-åring?
– Jag förstår reaktionerna. Han är 18 och har precis kommit till Sverige, jag tror knappt att han har ett svensk personnummer. Men det här är ett steg uppåt i karriären och vad han vill.
Det är hans val?
– Han är helt inne på det här. Odilon älskar Hammarby på samma sätt som Joseph Aidoo gjorde, men båda är i Europa för att göra karriärer och hjälpa nära och kära hemma i Afrika. Det gör dem kanske lite mer hårdhudade än många svenska spelare. Han trivs i Hammarby där det är en familjär stämning, men i Belgien pratar de flesta franska vilket är hans modersmål.
Hur är klimatet i Belgien?
– Mentaliteten är hårdare skulle jag säga. Det är knappt några svenska spelare som har lyckats där nere. Å andra sidan har flera afrikanska spelare som gått via Sverige klarat det bra. Omar Colley och Joseph Aidoo har gjort succé.
– Jag tror att Odilon kommer att klara det. Men det är förstås en jätteutmaning sportsligt. När han kom till Hammarby hade han bara spelat i U19-serien i Elfenbenskusten för Asec och steget till Allsvenskan var gigantiskt. Jag tror att det gjorde honom lite övermodig i matcherna. Han är van vid att spela ur sig alla situationer, men var inte beredd på pressen och tempot. Vi har pratat om det, och han är helt medveten om det. Jag tror inte att han kommer spela övermodigt i fortsättningen.

Efter Hammarbys 2-0-seger mot Sirius på Tele2 arena – där Kossounou Odilon hoppade in – stannade Fotboll Sthlm 18-åringen för att få en reaktion på övergången. Men eftersom Club Brügge spelar en potentiellt säsongsavgörande match mot Genk imorgon vill den belgiska klubben ligga lågt med den spektakulära affären till efter helgen.
– Inga kommentarer, klubben har bestämt det, säger Odilon.