08-politiker besöker Bajens sista hemmamatch: ”De är så välkomna”

Annons

I slutet av september bjöds representanter för 08-klubbarna in till Stockholms Stads idrottsnämnd för att prata om säkerhetsfrågor runt fotbollen. I fokus stod den infekterande debatten runt villkorstrappan och mötet beskrevs som positivt.
– Det var ett bra möte. De vill lära sig mer om frågan för att se hur staden kan ta ett större ansvar och vara behjälplig i konflikten, för fotbollen är i grunden positiv för Stockholm, kommenterade AIK:s vice vd Fredrik Söderberg till Fotboll Sthlm.

Nu tas nästa steg. När Hammarby möter Kalmar FF i den avslutande rundan av Allsvenskan kommer politiker från idrottsnämnden att följa hur hemmalaget arbetar med sitt säkerhetsarbete.

Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Hammarby, ser positivt på initiativet.
– De så välkomna. Vi tycker det är jättebra och tror alltid på öppenhet och transparens. Vi kan berätta hur vi jobbar och hur det fungerar bakom kulisserna. De kan också bilda sig en uppfattning av hur de funkar, de kan prata med oss som jobbar, med åskådare och så vidare.

Rickmer berätta att Hammarby ofta bjuder in olika relevanta parter, däribland politiker, till sina arrangemang. Även Polisens rättsavdelning som utformar tillstånden till matcherna har fått inbjudningar.
– Vi tycker att poliserna som fattar besluten om våra arrangemang borde vara intresserade av att komma, för alla har inte riktigt förståelsen av hur det fungerar. Dessvärre har de inte velat dyka upp.

Hur ser du på intresset för frågan från politikerna?

– Om man pratar om Stockholm tycker jag att de visar på engagemang och att vi får gehör. Jag inser att det kan vara komplext att vara politiker i en sådan stor stad, men de svarar i telefon när vi ringer och visar intresse.