Vaiho bäst – enligt statistiken: ”Vill inte vara andramålvakt”

Tommi Vaiho är bara andramålvakt i Djurgården.
Men på sina tre matcher i Allsvenskan har han seriens klart högsta räddningsprocent.
– Jag spelar bra matcher varje gång jag har fått chansen och jag har hållit en bra nivå, säger Tommi Vaiho till Fotboll Sthlm.

Annons

Tommi Vaiho är bäst i Allsvenskan – enligt statistiken. Den 30-årige målvakten har visserligen bara spelat tre matcher (Häcken 1-0, Norrköping 1-1 och Kalmar 2-0) i serien men hans siffror imponerar. I en genomgång som Sportbladet publicerade idag visar det sig att Vaiho har klart bäst räddningsprocent i serien – enligt statistiktjänsten InStat.
– Det är roligt att höra. Jag spelar bra matcher varje gång jag har fått chansen och jag har hållit en bra nivå. Jag tränar hårt och så har man bra försvarare framför sig så det är väl inte konstigt, säger Vaiho till Fotboll Sthlm.
Hur känns det att då vara andramålvakt?
– Jag vill ju inte vara andramålvakt. Man vill spela alla matcher och jag tycker att de matcherna som jag har spelat så har jag visat att jag håller en hög nivå. På träningarna också, där har jag kört hårt. Det blir intressant att se vad som händer framöver.
Hur var det att, på kort tid, axla rollen som förstamålvakt mot Kalmar?
– Nej, det var inte kort tid. Jag hade haft det på känn ett bra tag. Jag visste om det några dagar innan att jag skulle spela.
Hur kändes matchen, nu i efterhand?
– Bra. Jag har spelat många matcher tidigare, så det var inga konstigheter att spela match nu. Jag förbereder mig till alla matcher som att det är jag som ska spela dem. Sedan blir det som det blir.
Trots att Vaiho har imponerat när han har fått chansen i startelvan har tränarnas förstaval varit Per Kristian Bråtveit. Vaiho menar att han har visat tränarduon att det är han som ska spela.
– Det är de som tar ut laget i slutändan. Jag kan visa på planen vad jag är bra på och det tycker jag att jag har gjort. Det är upp till dem att välja.
Vad kan du göra utöver det när du har varit bra i matcher och på träningar?
– Jag kan bara fortsätta att jobba på. Mer än så kan jag inte göra.

Högst räddningsprocent i Allsvenskan:

1. Tommy Vaiho, Djurgården – 93 % (endast spelat tre matcher).
2. Peter Abrahamsson, Häcken – 81 %.
3. Aly Keita, Östersunds FK – 80 %.
4. Oscar Linnér, AIK – 79 %
5. Lucas Hägg-Johansson, Kalmar FF – 79 %.

Källa InStat/Sportbladet

LÄS MER. Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

Foto: Bildbyrån