Tommi Vaiho kliver in i rampljuset efter Isakssons skada

Många blev förvånade när Tommi Vaiho 2017 återvände till Djurgården. Det var uppenbart att han inte skulle vara förstemålvakt, men det spelade inte så stor roll.

– Det här känns som hemma för mig.

Annons

När det i söndags stod klart att Andreas Isaksson inte kommer till matchstart, och att Djurgården istället ställer upp med den notoriske andremålvakten Tommi Vaiho, var det säkert många Djurgårdare som skruvade på sig. Inte blev det bättre av att 30-åringen tidigt i matchen höll på att släppa in en halvdan frispark från långt håll. Det var dock det enda tveksamma ingripandet från Vaiho. När matchen var över hade han svarat får ett par högklassiga räddningar och utsågs till matchens lirare samt blev uttagen i omgångens lag.

Tommi Vaiho är den spelaren i Djurgårdens trupp som varit i klubben längst. Han kom som junior 2003 och var uppe och tränade med A-laget första gången guldåret 2005. Efter en lånesejour i dåvarande samarbetsklubben Vasalund kom A-lagsdebuten 2010 på grund av en skada på Pa Dembo Touray. Sammanlagt blev det nio allsvenska matcher den säsongen. Året därpå var Pa Dembo tillbaka och Vaiho fick bara göra en match. Säsongen 2012 startade dansken Kasper Jensen i mål för Djurgården, men efter att ha släppt in totalt sex mål mot Malmö och Mjällby fick Vaiho chansen i omgång sex. I tolv raka matcher fick han starta och nio av de matcherna slutade 1-1. Efter det värvades Kenneth Höie in som förstemålvakt. Säsongen därpå valde Tommi Vaiho att flytta till Göteborg för spel i Superettan med Gais.

ANDREMÅLVAKT. På nio år i Djurgårdens A-lag har det bara blivit 31 matcher.

Under de fyra år som Tommi Vaiho spelade i Gais missade han bara två matcher. Den lojala andremålvakten hade till slut fått ett viktigt jobb inom svensk elitfotboll och i Djurgårdskretsar glömdes han sakta bort. Tills han plötsligt vintern 2017 var tillbaka på Kaknäs till mångas förvåning. Mest förvånande var kanske att han valde att lämna sin startplats i Gais för att åter sitta bänk i Djurgården. För inte kunde han väl tro att han skulle komma tillbaka och konkurrera ut Andreas Isaksson som värvats ett halvår tidigare?

– Jag visste om att det skulle bli tufft. Andreas Isaksson är Sveriges bästa målvakt och har varit det i många år. Jag såg det som en bra chans att komma tillbaka till en storklubb igen. Jag kände Bosse sedan tidigare och vi hade en bra dialog. Jag vill vara här, det här känns som hemma för mig. Även om jag visste att jag inte skulle spela så mycket så visste jag att jag skulle utvecklas som målvakt och bli ännu bättre, säger Tommi Vaiho efter Djurgårdens träning på onsdagen.

Var det viktigare att få vara hemma än att få speltid?

– Nej, inte bara att vara hemma. Om Djurgården hade varit någon annanstans hade jag ändå kommit hit. Man vill komma till en klubb där man känner sig välkommen och omhändertagen. Det gör jag i Djurgården och det var en av anledningarna till varför jag valde att komma tillbaka.

Hur tycker du att klubben har förändrats sedan du var här första gången?

– Det var väl en tio tränare på fem år, så det var lite rörigt då. Speciellt -09 när vi kvalade oss kvar. Mitt sista år här hade vi Magnus Pehrsson… Men nu när Bosse och Henke var tillbaka då vet man att man kommer ha det bra.

Känns det mer stabilt nu eller?

Det känns som att Djurgården är en familjär klubb, en trygg klubb och en trygg plats att vara på. Jag tror de flesta spelare som kommer hit tycker att det är en fin arbetsmiljö här.

Annons

Innan Vaiho stannar till och tar sig tid att intervjuas får han några peppande ord av målvaktstränaren Nikos Gkoulios. Bland annat säger han: “Nu är alla blickar på dig. Det gäller att prestera”. Vaiho är en van andremålvakt och även om Djurgårdens resterande matcher inte är jätteviktiga så kliver han ändå in i ett annat rampljus nu när Andreas Isaksson är borta.

Hur känns det att vara etta för tillfället?

– Det känns bra, man vill ju spela alla matcher. Det var en olycklig skada på Isak, men jag ska inte klaga.

När fick du veta att det kunde bli aktuellt att du skulle spela i söndags?

– Jag kände det på mig efter träningen i lördags, han hade så ont i fingret. Jag förbereder mig alltid för att spela, även om jag vet att jag kommer sitta på bänken. Det har blivit så några gånger under året att man fått veta ganska sent att man spelar, om man inte är förberedd då kan man inte göra en bra prestation. Det gäller att vara förberedd hela tiden.

Hur är det att motivera sig som andremålvakt?

– Det är inte svårt, man vill ju spela alla matcher och om jag inte kommer förberedd så kommer jag inte göra en bra match, om jag får spela. Även om jag vet att jag kommer sitta på bänken så förbereder jag mig som att jag ska spela.

Ni har hört den förut, eller hur? Andrekeeperns visa. “Det gäller att förbereda sig som att man ska spela”. Det är inte en vild gissning att Vaiho kommer vissla på den även nästa säsong. Isaksson lägger handskarna på hyllan och klubben behöver en ny förstemålvakt. Med stor sannolikhet kommer det värvas in någon som kan ta rollen direkt, vilket förpassar Vaiho till bänken.

Hur ser du på dina chanser att starta nästa säsong?

– Det är en konkurrenssituation. Om jag fortsätter att träna bra och prestera bra så ökar chanserna till speltid nästa år.

Tror du att det är en fördel för dig att du varit i klubben länge? Kommer du prioriteras?

– Det har jag ingen aning om och det tänker jag inte lägga någon energi på att tänka på. Jag är här, anställd av Djurgården och jag ska göra mitt jobb.

Men du vill vara förstemålvakt nästa år?

– Det är klart man vill spela så mycket matcher som möjligt. Men jag kämpar på och så får vi se vad som händer.

Annons