Lagerlöf öppnar för Badji och Buya: ”Kommer göra nytta”

MASPALOMAS. Allting tyder på att Aliou Badji blir kvar i Djurgården, åtminstone fram till sommaren. Detta ger tränarduon något av ett lyxproblem.
– Är de i väldigt bra form bägge två kommer vi såklart hitta ett sätt att få in båda på planen samtidigt, säger Thomas Lagerlöf.

Den 1 februari 2019 gör Aliou Badji sin bästa träning under det här lägret. Dagen efter de flesta transferfönster slagits igen sammanfaller visserligen med en dag då Djurgården vilar upp sig efter gårdagens match, men det förtar inte Badjis prestationer i tvåmålsspelet. Det är möjligt att det dras stora växlar av detta nu, men i början av lägret berättade Badji att det ibland kunde vara svårt att fokusera på jobbet under tiden fönstret var öppet. Nu är ligger allt fokus på Djurgården, men senegalesen erkänner att saker och ting inte blev som han önskat.
– Jag är lite besviken, det här var inte vad jag hade förväntat mig, säger Badji.
Det som framförallt blir intressant nu är att se hur tränarduon kommer att formera sitt anfall då de sitter på två anfallare med riktigt hög högstanivå. Badji tror att både han och Mohamed Buya Turay kommer kunna spela samtidigt.
– Ja, jag tror det. Jag har spelat på mittfältet och på kanten tidigare, han kan också spela på kanten. Jag tror det kommer fungera bra.
– Buya är en bra spelare, en bra anfallare. Han vet hur man spelar och hur man gör mål. Det är bra för mig att ha någon som han att konkurrera mot, det är bra för min utveckling.

Djurgårdens ena huvudtränare, Thomas Lagerlöf, menar att ända sedan Kinaaffären sprack så har han och Kim Bergstrand räknat med att Badji förblir en Djurgårdsspelare.
– Det var snarare innan vi började träna som det mesta tydde på att han inte skulle bli kvar. Men sedan han har dykt upp på träningen har vi utgått ifrån det vi har att förhålla oss till, och det är att han är här.
Hur resonerar ni kring anfallsuppsättningen?
– Vi har många som visat framfötterna. Badji och Buya är väl dem som konkurrerar om den offensiva positionen i mitten.
Kommer du kunna spela tillsammans samtidigt?
– Det är klart. Men vi har många andra duktiga spelare också som ska in på planen. I dagsläget konkurrerar de två om en position i nummer nio-rollen.
Hur förändras ert spel beroende på vem av dem som spelar?
– De har olika egenskaper såklart, det är ju bara att titta på hur de är som spelare. De kommer göra nytta bägge två och dessutom kommer man kunna se bägge på planen samtidigt. Är de i väldigt bra form bägge två kommer vi såklart hitta ett sätt att få in båda på planen samtidigt. Man behöver många bra spelare, och olika spelartyper. Badji måste däremot börja springa väldigt mycket mer än vad han har gjort hittills. Men han ligger ju en vecka efter i träningen också så det är ju övertygad om att han kommer att göra.
I vilka situationer passar vem bäst?
– Bägge två är bra om det finns stora ytor att springa i. Även om Buya är lite mer explosiv så är Badji väldigt snabb när han får upp farten och då är han svårstoppad. Men vad jag har sett hittills så är Buya lite bättre i presspelet och så, så där kommer vi få jobba med Badji så att han bidrar där också. Badji kanske har fördelar när det blir trångt inne i straffområdet så att han kan använda sin fysik och styrka i boxen, medan Buya är mer en sådan som skapar sig ytor genom att vara i rörelse i boxen. De har ganska olika egenskaper men kan deffinitivt användas bägge två i olika matchbilder och även båda samtidigt på planen när man vill det, om båda är i bra form.
Det kom väldigt höga bud på Badji i vintras. Hur mycket tänker ni på det som tränare att han kanske måste spelas för att kunna säljas dyrt i sommar?
– Nej. Det tänker vi inte på på det viset. Vi försöker jobba med hela laget i träning och match. Nej, det är ingenting som kommer avgöra vem som spelar matcherna.