Skolad i Djurgården sedan knatteåren – jagar första derbysegern

Efter förlusten mot AIK jagar Jacob Widell Zetterström sin första derbyseger.
En dröm han längtat länge efter.

– Det är klart att det hade betytt jättemycket för mig, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Redan som sjuåring började Jacob Widell Zetterström spela i Djurgårdens knatteskola. Målvakten, som är uppvuxen på Lidingö, har själv stått på Sofialäktaren och är väl medveten om vad ett derby betyder för supportrarna.
– Det är klart att det betyder lite extra, det vet man själv efter alla år som jag följt klubben. Samtidigt som spelare måste du se till den större bilden och inte bara fokusera på en match. Detta är en av 30 matcher och det är lite där man är mentalt.

Söndagens derby mot Hammarby blir Widell Zetterströms andra derby i karriären då han även startade mot AIK.  Där blev det en klar förlust (1-4), men 23-åringen menar att han klarade den mentala anspänningen.
– Det tycker jag ändå. Men ska man då sitta och tänka på vad som hände i just ett derby, det har inte varit jätteproduktivt och hade inte gjort så mycket gott för mig. Man fokuserar på en match i taget och gör det bästa av det.
– Jag vet att det låter oerhört klyschigt och jag blir arg på mig själv som yttrar den meningen, men det är lite där man är ändå.

För Widell Zetterströms del blir söndagens match en chans att ta hem sin första derbyseger i karriären. Men det är inte bara målvakten som känner ett stort behov av att vinna mot sin rival.

Bortser man från Djurgårdens seger i cupsemifinalen 2019, då laget vann över Hammarby på straffar, har det varit ett dystert facit mot de grönvita. Sedan Bajens återkomst till Allsvenskan 2015 har de blårandiga enbart vunnit ett möte på 13 försök i seriespelet.

Du har inte varit med under alla dessa år och har ett nyare perspektiv på saker och ting. Har du märkt, innanför väggarna på Kaknäs, att ert derbyfacit påverkar er på något sätt?
– Nej. Det säger sig självt att det inte är samma personer som är här idag som det var för tre, fem, åtta år sedan. Jag tror att alla gör som jag, att vi kliver in med inställningen att vi ska vinna på söndag.
– Sedan är det klart att vi ska titta på det laget vi möter och hur vi kan anpassa spelet, men det är mer fokus på spelarna som springer omkring än vilken klubb vi ställs mot.

Skämt åsido, man får yttra ordet “derby” i omklädningsrummet i alla fall?
– Ja, självklart. Svänger man över åt det håller blir det också fel. Det handlar om att ta matcherna som de kommer.

Märker du av på tränarnas förberedelser att det väntar ett derby jämfört med till exempel en bortamatch i Kalmar?
– Nej, det tycker jag inte. Jag tror att det också hade varit fel, att bara fokusera på fyra matcher om året. Då hade det varit en rätt tråkig säsong i övrigt. Det är 15 andra lag i serien och man måste vara så pass professionell och fokusera på de andra lagen lika mycket.

Vad hade en derbyseger betytt för dig?
– Det är klart att det hade betytt jättemycket, absolut. Men som sagt, på förhand ska man inte mentalt haka upp sig för mycket på att det är ett derby.

LÄS MER. Lagerlöf: ”Bara dumt att säga att derbyn är en vanlig match”