Thomas Lagerlöf: ”Enskilda spelare får höra en massa skit”

Djurgården har inte vunnit mot Hammarby på 912 dagar.
På söndag ska laget försöka vända sitt dystra derbyfacit med ett annorlunda upplägg inför matchen.
– Det är klart att vi måste lära oss av våra misstag, säger tränaren Thomas Lagerlöf. 

I helgen har det återigen blivit dags för att starta igång Allsvenskan igen efter landslagsuppehållet. Redan på söndag väntar ett tufft derby mellan Djurgården och Hammarby.

En möjlighet för de blårandiga att vända på sitt dystra derbyfacit. Senaste segern på ordinarie tid mot Hammarby kom under hösten 2018 och sedan dess har det enbart blivit två kryss på sex försök, inklusive cupderbyt i våras. Däremot vann laget på straffar i cupen under våren 2019.

Efter förlusten mot AIK med klara 1-4 var det många supportrar som fick nog och riktade stark kritik mot sin egna klubb, något som också noterats ute på Kaknäs.
– Det är klart att man inte är blind och döv. Sedan försöker man hålla sig ifrån att läsa vad folk tycker och tänker, men man hör ändå från olika håll, säger Thomas Lagerlöf.

Han menar dock att det är värre för spelarna än för honom och Kim Bergstrand.
– Enskilda spelare kan lättare bli drabbade, de får höra en massa skit. Som klubb vet vi hur det är att vara verksam i en stockholmsklubb och här vill alla vinna derbyn. Det är matcher som betyder lite mer. Visst att det bara är tre poäng, men det betyder mer för alla.

Har kritiken påverkat dig någonting? 
– Både jag och nej. Man mår sämre när det inte går bra helt enkelt. Sedan kan man förlora matcher, men förra derbyt (mot AIK) var tungt såklart, det gav vi bort. Man kan göra misstag och det kan vi göra även på söndag, men att ge bort fyra sådana mål, då vinner man inga derbyn.

Kommer ni att göra någonting annorlunda inför och under det här derbyt? 
– Ja, men det gör vi nästan inför alla matcher. Det är klart att vi gjorde en utvärdering efter det senaste derbyt och hade samtal spelarna och bestämde ett annorlunda upplägg. Men vi ska inte åka och bo på något hotell natten innan, men självklart har vi tittat på varför det blev som det blev i den matchen.

Vad landade utvärderingen i?
– Det är olika då det handlar om individer, olika personer hanterar detta olika. Jag vet inte exakt vad vi landade i, vi ska göra lite saker annorlunda inför men inget hokus pokus. Det är ingenting som jag vill gå ut med här för vi brukar sällan avslöjar hur vi tänker och vad vi har för strategier inför olika matcher. Men vi måste lära oss av våra misstag.

I matchen mot AIK tog det 15 minuter innan hemmalaget Djurgården tog över bollinnehavet och då hade man redan hunnit släppa in ett mål. Att laget ska vara redo från start är viktigt, det menar Lagerlöf.
– Vi hade en väldigt svag matchinledning mot AIK och sedan släppte vi in väldigt billiga mål. Vi måste klara av att komma ut och hantera matchbilden oavsett hur det ser ut och inte bli för passiva. På samma sätt får vi inte stressa upp oss när matchen inte går vår väg.
– Derbyn är något extra och det måste vi lära oss att hantera.

Så mycket handlar om att mentalt vara redo från matchminut ett? 
– Ja, där behöver vi vara mitt i skjortan när matchen börjar oavsett vad som händer i de första duellerna. Det kan bli ett spelavbrott redan efter 30 sekunder och då blir det inget spel i tre minuter, då måste vi fortfarande vara där när det början.

Tränare brukar ofta trycka på att det bara är en match av 30 och att det är tre poäng det handlar om. På dig låter det ändå som att derby är något utöver det vanliga.
– Nej, det är ingen vanlig match, det är bara dumt att säga det. Däremot handlar det om tre poäng och det är ingen skillnad när man tittar på tabellen i slutändan. Men ett derby betyder mer för fler människor och det är därför vi håller på med detta.
– Hade folk inte brytt sig hade det inte varit roligt att hålla på med fotboll och varken du eller jag skulle kunna få någon lön för att jobba med detta. Så det är självklart att derbyn betyder lite extra.

Under onsdagsträningen var det ett flertal spelare som saknades ute på Kaknäs. Rasmus Schüller är fortsatt iväg med det finska landslaget och Hampus Finndell tränade på sidan om planen.

Dessutom var även Haris Radetinac borta efter att ha spenderat natten på sjukhus, på grund av en anledning som klubben inte vill gå ut med.
– Vi väntar fortfarande på några tester, men anledningen till varför han fick läkarvård är något som vi håller för oss själva. Det är patientsäkerhet och Haris vill själv inte uttala sig om det. Förhoppningsvis är han tillbaka om några dagar, säger naprapaten Kalle Barrling.