”Polisen tror att de identifierar gärningsmännen”

Både stol- och bengalkastaren ser ut att kunna identifieras.
Det berättar Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården, i en intervju med Fotboll Sthlm om det oroliga derbyt mot Hammarby.

Djurgården vann derbyt mot Hammarby med 3-1, men i efterhand har resultatet hamnat i skuggan av mörka rubriker. Framförallt var det två incidenter som stack ut. Från Djurgårdens läkarsektion på den södra kortsidan kastades en brinnande bengal mot den västra sittplatsläktaren. Många blev skrämda, men lyckligtvis skadades ingen i samband med det. För fotografen Nils Petter Nilsson gick det värre. Under första halvlek kastades en del av en stol från övre etage ner på innerplan, och fotografen träffades. Nilsson var tvungen att uppsöka akutvård med ett djupt sår i huvudet.
– Vi har fokuserat på de här två fallen. Prioriteringsordningen för oss efter den här matchen behöver man nog inte motivera vidare. De här fallen har rönt stort intresse med all rätt, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson.
Hur går samarbetet med polisen?
– Vi har varit i kontakt och varit så behjälpliga som vi kan. När jag säger vi inkluderar jag Hammarby som var arrangörer. Det är Hammarbys filmmaterial som är med i bevisföringen.
Har personerna identifierats?
– Det enda man kan säga med förundersökningssekretessen är att utredningen går framåt och polisen ser väldigt ljust på att knyta gärningsmän till gärningarna. Det är väldigt positivt.
Är kamerautrustningen på Tele2 arena tillräckligt bra för att identifiera?
– Det skulle jag säga. Vi har ett krav på oss från förbundet att det ska hålla tillräcklig kvalitet. Vi har fått nya kameror i år som är betydligt bättre än de gamla, och vi kan använda dem på ett annat sätt och har en större möjlighet att identifiera människor. Men med det sagt kan utrustningen fortfarande blir bättre. Samtidigt är folk duktiga på att maskera sig.
Vad kan ni göra kring maskeringen?
– Ja, vad man kan göra? Kommer man maskerad till arenan blir man avvisad, men det är förstås ingen som gör det. Om vi upptäcker en maskering i en ficka blir man nekad entré. Men det är ett litet tygstycke som är lätt att gömma. Utanför arenan är det inget brott att maskera sig.
Pyrotekniken då?
– Den är något lättare att upptäcka, men det går inte att visitera bort pyrotekniken heller. Det går också att gömma där man inte får visitera. Vad gäller det här frågorna handlar det om att skapa en allmän attityd om att det ska vara trivsamt och bra stämning när man går på match. Maskering och pyroteknik är förbjudet, men ändå ser det ut som det gör.
Gör ni tillräckligt vad gäller attitydarbetet?
– Det arbetet pågår ständigt, även om det säkert finns mer att göra. Jag tycker att många gör ett hästjobb, bland andra våra SLO:er, med att sprida en positiv supporterkultur. Ingenstans i vår värdegrund står det att det skulle var okej att gå på match maskerad.

Mats Jonsson i samspråk med Hammarbys vd Henrik Kindlund under derbyt. FOTO: BILDBYRÅN

Den här gången sköts det även raketer från Djurgårdens läktare.

– Det har skjutits upp raketer vid enstaka matcher tidigare också, men det har varit mer av spontan karaktär. Nu uppfattade jag det som en del av tifoarrangemanget. Jag hoppas att det en enskild företeelse snarare än en ny trend. Uppskjutande pyroteknik är oberäknelig, för den kan ta vilken riktning som helst beroende på kvaliteten på pjäsen. All pyroteknik är farlig pyroteknik om man inte handskas med den på rätt sätt. Utifrån hur det ser ut nu måste vi hitta andra pjäser och lösningar för hur det ska fungera.
Är ni självkritiska till er insats under derbyt?
– Vi håller på med en rannsakningsprocess. Vi utvärderar och ser vad vi kunde gjort bättre. Men det är förstås de här två kastade föremålen som sticker ut. Pyroteknik är inte ovanligt men att folk kastar det mot andra människor är tack och lov det. Pyroteknik som skjuts upp och ger en knall är också ovanligt. Såg vi att de här sakerna skulle hända? Att någon kastar en bengal, att någon kastar en del av en stol? Nej. Hade vi beredskap? Ja, det hade vi.
Hade inte ett högre nät kunnat hindra bengalen och stolen?
– Absolut. Försvåra eller förhindra. Det måste vi ta med oss. Nätet har fungerat så som det är tänkt sedan 2013, men nu får vi avgöra om vi behöver genomföra åtgärder.

Supportrar som missköter sig riskerar inte bara straff i domstol, de kan även bli avstängda från att gå på fotboll. Djurgården kan som arrangör stänga av personer upp till två år, och Åklagarmyndigheten kan besluta om tillträdesförbud upp till tre år som gäller på samtliga matcher som fotbollsförbundet arrangerar. Men just nu är det totalt bara fjorton eller femton DIF-supportrar som finns med de på listorna, enligt Mats Jonsson.
Är inte det få med tanke på problematiken runt matcherna?
– Ja, det är det. Men det är svårt att ta reda på vilka som begår brotten. Där är vi beroende av polismyndighetens arbete. Folk maskerar sig som sagt och vet hur man ska gömma sig i mängden för att komma undan rättvisans långa arm. Om det handlar om arrangörsavstängningar måste vi veta säkert att en viss person till exempel kastat ett föremål. Om det gäller tillträdesförbud är det en åklagare som bedömer om det finns en risk med att en viss person närvarar.

Annons

Under derbyt i söndags upplevde C More, som sände matchen, att stämningen runt deras studio på den östra långsidan var aggressiv och hotfull. I en skrivelse dagen efter derbyt meddelande Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More, att de i fortsättningen inte tänker närvara på Tele2 arena av säkerhetsskäl.
Mats Jonsson reagerade med förvåning på nyheten.
– Ja, det måste jag säga. Jag vet inte hur det var runt studion på den senaste matchen eftersom jag inte var i närheten. I det här fallet var det Hammarby som var arrangör, men sedan 2013 har vi fått in noll avvikelser från C More, det har snarare varit positivt och tummen upp – även när de haft en studio på plats på Tele2 arena.
C More hade ett högt tonläge i sin skrivelse. De har uppenbarligen upplevt situationen som hotfull.
– Återigen, jag var inte i närheten. Jag kan bara konstatera att det inte är en bild som jag känner igen sedan tidigare och jag är förvånad över det drastiska beslut. Ingen avvikelse har framkommit till mig sedan 2013.
Olof Lundh reagerade på att det inte funnits några vakter på plats när stämningen varit aggressiv.
– Det har han all rätt att reagera skarpt på. Självklart ska man ha en grundläggande trygghet i sin arbetsmiljö. Men den frågan studsar rent krasst tillbaka till C More och TV4-gruppen, för de har arbetsmiljöansvaret för studion. Det ansvaret kan inte Hammarby överta. Hammarby har ansvaret för att upprätthålla ordningslagen på arenan, den totala säkerheten. Det är mycket möjligt att Hammarby har haft ett annat beslutsunderlag än att allokera resurser till studion vid det här tillfället.
Har du varit i kontakt med C More efter matchen?
– Inte personligen. Vi är inte arrangörer och kan inte gå i svaromål för det som har skett. Men den upplevda bilden av journalisterna måste vi ta till oss. Vi måste göra om och göra rätt, vi kan inte acceptera att folk upplever det som otryggt på sin arbetsplats. Men jag tycker att man gör det för lätt för sig att som Olof Lundh bara fråga sig var Hammarbys vakter är.

Mats Jonsson tycker heller inte att studions placering är lämplig.
– Vi har haft åsikter om den. För oss har det framförallt att göra med flödes- och säkerhetsperspektiv. Studion är placerad så att vi måste leda om vår publik, folk måste ta en annan utgång än vad de hade gjort annars. Det är olyckligt, anser vi. Vi har också haft arbetsmiljöträffar där tv varit med men 2017 och 2018 har de inte dykt upp av någon anledning. Tidigare har de inte framfört någon kritik där heller.
Var har ni velat ha studion? Under tak?

– Ja, vi har förslagit andra platser som är mer studiolika än den som de har nu. Vi har försökt hitta andra lösningar men det har inte fallit i god jord.
Är det inte läge att snacka med C More för dig, eftersom ni har en situation att lösa?

– Jo. Men det pågar en diskussion och vi kommer ta ett möte. Vi ska försöka hitta en lösning som gör att de känner sig trygga.