Mohamed Buya Turay siktar högt: ”Jag ska göra minst 20 mål”

Djurgårdens mest omskrivna nytillskott har funnit sig till rätta.
Mohamed Buya Turay kommer med förväntningar och själv har han stora planer.
Fotboll Sthlm träffade 24-åringen på Kaknäs IP.

Annons

Det är vitt och kallt på Djurgårdens träningsanläggning. Gräset är täckt av snö och man måste anstränga sig för att urskilja ramen på målen där ute på planen. Djurgårdens spelare har avslutat ett gympass och sist ut ur duschen är Mohamed Buya Turay. Han sträcker fram en hand och säger blygt:
– Hej, Buya.
Anfallaren från Sierra Leone har varit Djurgårdens spelare i två veckor. Han anslöt på ett lån som sträcker sig över 2019 och lämnade därmed en komplicerad situation i belgiska Sint-Truiden.
– Mina två veckor har varit bra, jag älskar att vara här, säger han.
Har du blivit extra väl mottagen av någon spelare?
– Alla spelare har varit hjälpsamma och vi har kommit bra överens. Allt handlar om kommunikation och i omklädningsrummet har alla öppnat upp för att kommunicera. Men de jag mest umgås med är Aslak Fonn Witry och ”Chili” (Edward Chilufya) för vi sitter nära varandra och pratar mycket.
Umgås ni utanför fotbollsplanen också?
– Nej, inte än. Jag har mycket att göra just nu och åker från träningen hem till familjen, till min flickvän och dotter. Vi lagar afrikansk mat och lyssnar mycket på musik.

När övergångsfönstret öppnade vid årsskiftet började det genast ryktas om en återkomst till Sverige för Buya Turay. Det fanns gott om spekulanter, men till sist vann Djurgården dragkampen.
– Många klubbar visade intresse och lovade saker och det var problem med andra klubbar som drog ut på tiden. Men när jag pratade med Bosse (Andersson) så gick det på en gång och då sade jag till Sint-Truiden: ”Jag vill till Djurgården”.
– För mig handlar det inte om pengar, man kan tjäna pengar och sitta på bänken i flera år. Jag tittade på det där och jämförde och sa: “No, fuck money, I wanna play football”. Om jag spelar bra och blir bättre så kommer stora klubbar och pengar.
Vad sa Bosse till dig?
– Bosse ville att jag skulle komma till Djurgården. Han var glad över att jag kontaktat honom och sagt att jag vill till Djurgården.
Det går inte att ta miste på att 24-åringen är lättad över att vara tillbaka i Sverige.
– Senaste fem månaderna har jag förlorat allting, jag var vilse i Belgien. Jag kände inte mig själv och jag tvivlade på min egen kvalitet. Jag mådde inte bra så jag ville gå på lån och nu är jag här. Jag var en annan person, men nu är jag samma person som innan jag gick till Belgien. Jag är lycklig över att vara här.
Förlorade du självförtroende i Sint-Truiden?
– Ja, och så hände det saker mot mig som jag inte kan prata om. Saker jag upplevde och saker de sade till mig. Jag kan inte berätta om det.
Det märks att 24-åringen blir upprörd och arg när han pratar om sitt halvår i Belgien. Det brinner till i Buya Turays ögon och tonen blir aggressivare. Men han står fortsatt fast vid sitt beslut om att inte berätta om vad som egentligen hände.
– Låt oss bara glömma att jag nämnde det.

Annons

Djurgården blir Buya Turays tredje elitklubb i Sverige och han har öst in mål för både AFC Eskilstuna och Dalkurd. Järnkaminernas nya tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har också bra koll på den explosive anfallaren. I somras gjorde Buya Turay Dalkurds enda mål mot tränarduons före detta klubb Sirius.
– De känner mig och förstår mig, även fast vi aldrig varit i samma klubb tidigare. De vet vilken typ av spelare jag är och de har sagt till mig: ”Du ska alltid vara i straffområdet, bara var där inne”.
Vad tror du om Djurgårdens säsong 2019?
– Bra utifrån vad jag har sett. Både spelare och tränare, jag ser mycket kvalitet.
Vilka spelare i synnerhet?
– Alla. Alla har kvalitet. Varenda spelare har sin kvalitet och alla spelare har imponerat på mig.

När Buya Touray gick till Belgien förra sommaren ledde han Allsvenskans skytteliga med nio mål. Det ledde till stort intresse för 24-åringen som lämnade Dalkurd för strax under 20 miljoner kronor. Inför denna säsong är Buya Turay ännu mer optimistisk gällande målskyttet.
– Jag har varit i många klubbar och gjort nio eller tio mål. Nu är jag i ett konstruktivt och välorganiserat lag och alla spelare är beslutsamma, så jag ska göra minst 20 mål.
Om du gör 20 mål kommer Djurgården vara i toppen av Allsvenskan?
– Ja, och då kommer jag stanna. Då ska jag ingenstans, jag vill spela Europa League eller Champions League. Det siktar jag på.
Så om Djurgården gör ett bra år vill du göra en permanent övergång?
– Det vill jag. Men om det är en större klubb som kommer så måste jag självklart tänka på det, jag måste ju gå framåt i karriären. Men om vi går till Europa vill jag vara här för det är min största dröm. Jag vill vinna titlar och varför inte nu i svenska cupen? Då kan jag visa upp det efter min karriär.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

FOTO: Djurgården Fotboll/Nobbes Djurgårdsbilder