Maspalomasbloggen: 2019 blir ett br… bättre år för Djurgården

BLOGG. Efter att ha levt nära inpå Djurgården i en vecka är det bara att konstatera att det ser intressant ut.

Annons

Det är klart att det är lätt att dra lite för stora slutsatser från ett träningsläger. I januari är ju alla svenska mästare, och av någon anledning har lovorden genom varit extra höga för just Djurgården medan snön fortfarande ligger tät. Men nu känns det här laget annorlunda, nu känns det som att de har någonting bra på gång.

När jag landade på Gran Canaria var jag inte så exalterad över Bosses truppbygge. Om man skulle jämföra Djurgårdens trupp nu med den de hade förra våren är den inte så mycket mer spektakulär. Vem är bäst av Buya Turay eller Tino Kadewere? Aslak Fonn Witry eller Felix Beijmo? Andreas Isaksson eller PK Bråtveit? Men även om truppen i sig kanske inte är nämnvärt mycket bättre är det ett helt annat Djurgården som inleder 2019 än det som avslutade 2018. Spelarna är glada och taggade, redo att ta revansch på sig själva och på nytt utmana om titlar. Och det är såklart helt och hållet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs förtjänst.

Alla spelare man pratar med hyllar den nya tränarduon. Och det är klart att det vore dumt att snacka skit om sina nya chefer så här tidigt in på säsongen, men det låter verkligen som att de menar varenda ord de säger. Kim och Tolle har kommit in och vill spela en fotboll som jag tror är roligare för spelarna. En offensiv fotboll med mycket bollinnehav. Och det kommer ge en effekt, till en början. Jag tror Djurgården kommer inleda Allsvenskan utmärkt och troligtvis ösa in mål. Men utmaningen blir den samma som Hammarby hade i fjol, vad gör de när motståndarna är beredda? Där är jag övertygad om att Kim och Tolle har ett svar.

Annons

Om man ska försöka reda ut de här tankarna så tror jag att tränarduon kommer klara kraven de har på sig det första året, nämligen att vara med och utmana om Europaplatserna. Djurgården är ett tillräckligt bra lag för att slå alla som är sämre än dem på pappret. Där kommer tränarnas taktik och spelarnas individuella skicklighet ge dem många poäng. Jag tror däremot att de kommer ha det svårare mot välorganiserade lag med, en på pappret, bättre spelartrupp. Med andra ord kan det komma att bli få poäng mot Malmö och AIK.

Jag misstänker att vi kommer göra någon mer “seriös” tippning närmre inpå seriestart. Men om jag ska haspla ur mig en gissning så tror jag att Djurgården slutar femma i år efter att ha gjort en riktigt bra vår och en mer normal sommar/höst.

FOTO: Axel Bengtsson